Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1155)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Inca din anul 1991, Jim Doti, un intelectual de mare calibru, un creier de exceptie, un om structurat mental pe anumite notiuni primordiale de comportament conectate in primul plan la ordine si disciplina, a fost numit presedinte la faimoasa Chapman University, locata in pitorescul oras Orange al vesnicei insorite California. De la o Universitate aproape necunoscuta, sub conducerea lui Jim, Chapman University si-a castigat un binemeritat loc in randul elitelor Universitatilor Americane. Deci, fara a va relata o noutate, omul sfinteste locul si nu invers!
 Din multitudinea emanatiilor cerebrale ale acestui carturar de prima marime, mi-am permis sa va expun unele pe care le consider demne de urmat atat de Biroul Oval cat si de Palatul Cotroceni, asta daca nu cumva ambii locatari considera ca nu mai au nimic de invatat si se bazeaza in exclusivitate pe calitatile, de multe ori inexistente, ale consilierilor prezidentiali. Apropo, de la instalarea la Cotroceni, am trimis ocupantului trei scrisori de felicitare. In nota "pamantului", au ramas fara confirmare cat si fara elementarul multumesc ! Cand ma gandesc ca in perioada premergatoare admiterii Romaniei in NATO, am trimis 96 memorii ocupantului de atunci al cladirii locate la 1600 Pennsylvania Avenue, din Washington D.C. Toate, dar absolut toate, au primit confirmarea. Diferenta de atitudine, nu de dotare cerebrala, pe care degeaba o posezi daca n-ai atitudine corespunzatoare. Desi v-am mai familiarizat cu aceasta idee, fiind inceput de an si in vaga speranta ca se va "prinde" ceva, America, chiar daca este nerecunoscut la standardele curente la care a ajuns, s-a creat in exclusivitate prin atitudine si nu prin dotare tehnica sau umana : indiferent ca este vorba de armata, partid politic, business de orice fel, sau o echipa de basket principiile de functionalitate raman aceleasi: obiectivul este sa iesi invingator, locul secund - al doilea este destinat celor invinsi. Pentru anamnesis-reamintire, in anul 390 B.C. Roma Antica a fost cucerita de armata Gotilor, condusa de Brennus de la care ne-au ramas celebrele cuvinte, "Vae Victis - Vai de cei invinsi', ca raspuns la plangerile Romanilor privind modul cum Gotii cantareau birul in aur, cerut de Brennus; mai pe Romaneste, furau la cantar !.
Deci, sa revenim, Jim Doti ne-a spus ca "schimbarea este intotdeauna amenintatoare - change is always threatening" si "ca exista o atractie-seductie de mentinerea situatiei existente - status quo - there is the seductiveness of the status quo." Un lider competent este cineva capabil sa treaca peste aceste obstacole si sa aduca schimbari efective. Paradigma de conducere a lui Doti consta in stabilirea unei viziuni pentru care esti pasionat sa o implementezi si dispus sa lupti pentru ea, stabilirea unor termene si actiuni menite sa te ajute sa-ti realizezi obiectivele si, cel mai important, un lider trebuie sa depaseasca obstacolele, situatia existenta si sa faca schimbari. Daca exista vreun sfat pe care sa-l dea tuturor, in special tinerilor si  politicienilor a fost urmatorul: "nu poti fi un lider daca nu tratezi oamenii cu respect si demnitate - one cannot be a leader if you don't treat people with respect and dignity."
Inca din "Republica" lui Platon s-a stipulat ca un guvern nu este destinat promovarii moralitatii sau virtutilor, dar nu poate exista fara cetateni morali sau virtuosi; moralitatea si virtutea sunt singurele arene unde libertatile individuale pot fi auzite. Fara aceste atribute comportamentale, sfarsitul va insemna haos sau tiranie. Deocamdata, in perimetrul geografic american, avem haos generalizat, evenimentele curente din marile metropole americane, unde oamenii legii sunt asasinati de cele mai decazute scursuri ale societatii, dovedeste indubitabil acest lucru. Daca nu invatam sa crestem generatii succesive care vor fi capabile sa inteleaga perceptul filosofic numit libertate, America va deveni un Fergusson generalizat. Degeaba incerc sa va explic si sa va familiarizez cu politologul englez, Thomas Paine, daca nu sunteti capabili sa retineti importanta conceptului de futurologie: "Cand planificam pentru viitor - posteritate, trebuie sa ne amintim ca virtutea nu este ereditara - when we are planning for posterity, we ought to remember that virtue is not hereditary". Sunt ferm convins ca Pelerinii de la bordul vasului Mayflower, care au ancorat la 21 decembrie 1620 in Massachussetts Bay - prezentul Plymouth, Mass., ar face imediat cale intoarsa daca America actuala s-ar fi regasit in cea existenta in urma cu 394 de ani !!!
Pentru stadiul alarmant de degradare in care a ajuns America, sper ca nu spre deceptia dumneavoastra, vina ne apartine noua, masei amorfe de "bovi' si nu maselor de "iovi", instaurati datorita incompetentei noastre, la conducerea destinelor unei asemenea grandioase natiuni. In sprijinul acestei afirmatii, imi revin in memorie cuvintele filosofului francez Jean Paul Sartre : "Omul este condamnat sa fie liber. Condamnat pentru ca nu s-a creat singur, cu toate acestea este in libertate, iar din momentul in care a fost aruncat in aceasta lume el este responsabil pentru tot ceea ce face - Man is condemned to be free. Condemned because he did not create himself, yet is nevertheless at liberty, and from the moment he is thrown into this world he is responsible for everything he does." Oricum, va atentionez ca libertatea este in curs de disparitie deoarece, noi, masa naiva - asta, ca sa ma exprim decent - de bovi acceptam ideea ca avem nevoie de solutii guvernamentale la toate problemele pe care nu le putem solutiona singuri.
Adevarul ca oricat de bine intentionati ar fi "iovi", trebuie sa admitem ca toti oamenii sunt predispusi erorilor, iar marea majoritate, din pasiune sau interese, au tendinta sa le faca ! De fapt, Mohandas Karamchand Gandhi supranumit Mahatma - suflet mare, om politic indian, parintele doctrinei nonviolentei active, ne-a lasat urmatorul aforism: "libertatea nu merita s-o ai daca nu include si libertatea de a face greseli - Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make msitakes". Sunt aproape convins ca fara sa-l fi citit sau auzit de Mahatma, ei, guvernantii - iovi ne limiteaza libertatile spre a ne proteja de a comite erori !?!, desi, conform cu cele lasate posteritatii de Frederick Douglass, reformator social, scriitor, orator etc. "nu exista clasa sociala, oricat de justa, instruita - educata, umana, in care intelept si sigur se poate avea incredere absoluta privind libertatile oricarei alte clase sociale - I know no class of my fellowmen, however just, enlightened and humane, which can be wisely and safely trusted absolutely with the liberties of any other class."
Dupa cum decurg evenimentele, pe aici si prin alte perimetre geografice, inclusiv in jurul paralelei 45, nu ne ramane decat sa devenim adeptii filosofului latin Lucius Annaeus Seneca ( 4 B.Cr-65 A.D) si sa acceptam o morala a fatalismului si a resemnarii.
A.C.TON

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page