Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (17) – UN SAPUN PARFUMAT

Dorel SCHOR


Joia trecuta, doamna Pnina Brodiciche, vecina mea de palier, a facut cumparaturi importante la un magazin universal. Printre altele, cateva obiecte de toaleta, iar printre acestea, zece sapunuri parfumate, de import. Ajunsa acasa, isi aranja meticulos achizitiile si constata cu stupoare ca in pachet avea nu zece ci... unsprezece sapunuri parfumate, de import. Numara de cateva ori, de la stanga la dreapta, de la dreapta la stanga, pe grupe de trei, pe grupe de cinci... Era clar, se pomenise cu un sapun in plus. Pnina Brodiciche este o femeie corecta. De aceea exclama:
- Am eu nevoie de sapunul lor? Si se hotara sa-l inapoieze... Asa ca facu un drum special, se prezenta la raionul respectiv si-i povesti vanzatoarei despre ce e vorba.
- Aveti bonul? se interesa aceasta. Pnina Brodiciche avea bonul.
- Aici scrie zece sapunuri, constata vanzatoarea.
- Tocmai, dar am primit unul in plus. L-am adus...

Vanzatoarea se gasea evident in incurcatura. O trimise pe Pnina la seful de raion. Relua relatarea, povesti cum, ajunsa acasa, descoperise ca are un sapun in plus, cum ea era o femeie cinstita si venise special sa-l inapoieze.
- Poate ca ati mai cumparat si in alta parte, presupuse seful de raion. Noi nu facem greseli.
- Nu am fost nicaieri, declara Pnina decisa. Numai la voi!
- Hm, spuse seful de raion. E o situatie cam complicata... La care casa ati facut plata?

Pnina declara la ce casa facuse plata. Sefu vorbi cu casierita. Casierita spuse ca e imposibil, ea nu greseste niciodata, dovada ca pe bon figureaza contravaloarea a zece sapunuri si nu unsprezece.
- Vedeti? constata seful. E logic, degeaba insistati. Dar Pnina insista. Seful se scarpina incurcat in crestet, paru ca se gandeste profund si, dupa cateva minute, decise:
-   Sa mergem la responsabilul de etaj.

Responsabilul de etaj nu-i primi imediat, era un om ocupat. Cand, in sfarsit, isi gasi timp, asculta  foarte sceptic relatarea clientei, nota cu importanta intr-un carnetel si-i ceru o declaratie scrisa, contrasemnata de seful de raion.
- Bine, spuse Pnina dupa ce termina si treaba asta. Poftim sapunul. Mai am si alte treburi...
- Treburile de acasa pot sa mai astepte. Chestiunea care se pune acuma este alta: de unde stim noi ca nu ati avut si alte obiecte in plus!? Trebuie sa ne sfatuim cu ofiterul de securitate... Poate e cazul sa ne adresam si politiei... Martori aveti?
- Domnule, isi pierdu Pnina rabdarea. Puteti sa va adresa si consiliului de ministri. Eu v-am adus sapunul, luati-l si spalati-va pe cap cu el!!
- Pardon, se supara seful. Pe cap noi ne spalam cu sampon. In ceea ce priveste chestiunea cu sapunul, ca si in privinta celorlalte obiecte pe care le-ati cumparat, vom face un inventar complet al raionului de cosmetica.

Pnina cazu epuizata pe un scaun, desi nimeni n-o poftise sa sada. Cei trei procedara la un inventar fulger, conform metodelor celor mai moderne si perfectionate. Dupa mai bine de trei sferturi de ora, se intoarsera victoriosi:
- Asa cum am presupus, nu lipseste nimic. Sapunul a fost achitat sau l-ati cumparat in alta pare. Buna ziua doamna, magazinul nostru functioneaza ireprosabil. Si cum clienta pleca, seful cel mare constata:
- Era clar de la inceput: tipa e cucu!

Dorel SCHOR
Tel Aviv
16 decembrie 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page