Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Klaus Iohannis pentru L`Express: Vreau sa fiu presedinte doua mandate


Klaus Iohannis a declarat intr-un interviu publicat marti pe site-ul saptamanalul francez L'Express ca vrea sa ramana presedinte al Romaniei doua mandate, pentru ca lucrurile nu pot fi schimbate in patru sau cinci ani, si a precizat ca va fi un presedinte "mediator" si un "arbitru".
 Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FLUX

Intrebat cum va fi relatia lui cu premierul Victor Ponta, Klaus Iohannis a declarat ca isi va respecta promisiunea din campanie, de a avea o abordare diferita in politica, caracterizata de 'mai putine scandaluri, mai putin zgomot mediatic, si mai mult interes acordat esentei problemelor'.

'Este exact lucrul pe care il voi face. Nu o sa ma vedeti certandu-ma cu prim-ministrul pe un platou de televiziune. Faptul ca Victor Ponta este fostul meu adversar in campania in campania electorala va face, cu siguranta, aceasta relatie mai dificil de gestionat, dar voi face in asa fel incat colaborarea cu guvernul sa fie corecta', a spus Iohannis, adaugand ca poate aceasta 'nu va dura prea mult'.

In ceea ce priveste rolul pe care trebuie sa-l indeplineasca presedintele in contextul coabitarii, Iohannis a afirmat ca acesta trebuie sa fie un 'model pentru societate'.

'Modul in care se comporta (presedintele — n.r.), in calitate de personaj public, trebuie sa inspire natiunea si nu sa o distreze. Credeti-ma, este o abordare noua pentru Romania', a afirmat presedintele roman, adaugand ca presedintele nu poate impune singur schimbarea si ca trebuie sa se sprijine 'pe un guvern care lucreaza in acelasi sens'.

'Lucrurile nu vor putea evolua corect decat din momentul in care guvernul va fi din aceeasi formatiune politica cu mine, si nu din partea adversarului. Nu se va intampla repede, dar sper ca schimbarea sa aiba loc in 2015. Sau cel tarziu in 2016, dupa alegerile legislative', a mai spus Iohannis.

Legat de dosarele sale prioritare, presedintele roman a spus ca exista mai multe santiere pe care trebuie lucrat, incepand cu lupta impotriva coruptiei. 'Pe plan institutional, trebuie sa adoptam proceduri noi, mai usoare si mai transparente, fie ca este vorba de felul in care sunt alesi deputatii, fie ca e vorba de formarea partidelor politice si finantarea lor. Vreau sa lansez cateva dezbateri publice pe probleme de sanatate si de educatie. Astazi, in Romania, dezbaterea are loc doar in interiorul partidului care a demarat reforma. Iar atunci cand pleaca de la putere, urmasul sau se straduieste sa distruga rapid totul. Daca vrem sa reformam cu adevarat sistemul public, deciziile trebuie sa aiba un consens politic si sa fie acceptate de toate marile partide politice', a opinat el.

Intrebat daca ii va fi suficient un mandat pentru a-si duce la bun sfarsit proiectele, Iohannis a raspuns ca actiunea sa este 'de durata'.

'Nu in patru sau cinci ani pot fi schimbate lucrurile. Din acest motiv imi doresc sa raman la putere doua mandate', a spus noul presedinte roman.

In ceea ce priveste stilul pe care il va avea ca presedinte, Iohannis a spus ca va fi 'un mediator, un integrator si un arbitru'. 'Credeti-ma, este un echilibru greu de realizat', a adaugat el.

In acelasi timp, intrebat daca nu se teme ca-i va dezamagi pe romani, care isi pun in el sperante imense, Iohannis a afirmat: 'Nu pot sa va raspund decat un lucru: voi face tot ce pot...'

AGERPRES/(AS — editor: Florin Stefan)

 
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page