Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Iohannis: Mandatul meu va fi unul al respectului fata de toate valorile noastre si fata de eroii si martirii români


Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni la ceremonia de decorare a lui Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, ca mandatul sau va fi unul al respectului fata de toate valorile noastre si fata de eroii si martirii romani.
 Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FLUX

"Ziua de astazi este una speciala, este prima zi de exercitare efectiva a mandatului de presedinte si ziua in care marcam 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste", a spus Iohannis, el aratand ca Octav Bjoza merita din plin cea mai inalta decoratie a statului roman.

Seful statului a reiterat faptul ca "multe lucruri trebui sa se schimbe in Romania", adaugand ca decorarea lui Bjoza este o dovada in acest sens.

"Este prima decoratie pe care o confer in calitate de presedinte al Romaniei si de aceea am tinut ca aceasta sa fie acordata dumneavoastra, in chip simbolic, in numele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, din cateva motive", a aratat Iohannis, precizand ca mandatul sau va fi unul "al respectului fata de toate valorile noastre si fata de eroii si martirii romani, pentru ca "o natiune nu poate avea viitor fara a-si respecta inainte de toate trecutul".

Klaus Iohannis a afirmat ca in 25 de ani Romania a gasit putine prilejuri de a impartasi bucuria cu acesti oameni care au luptat impotriva comunismului si si-au sacrificat tineretea, familia, viitorul si sperantele.

Un alt motiv pentru care a acordat aceasta distinctie este, a aratat presedintele, faptul ca prin acest moment vrea sa marcheze inceputul unui nou capitol in istoria noastra recenta, "un presedinte care pune inainte de toate modelele din societate", si a aratat ca fostii detinuti politici reprezinta, cu siguranta, repere de moralitate pentru tanara generatie.

"La varsta de 20 de ani, domnul Bjoza a fost arestat si intemnitat de catre Securitate si a fost condamnat pe nedrept, fiind obligat sa suporte supliciul anilor de detentie si sa cutreiere nu mai putin de 14 locuri de detentie; pana in 1989, a fost persecutat continuu de autoritatile comuniste, dar acest lucru nu l-a impiedicat nicidecum sa militeze dupa Revolutie pentru idealurile de libertate si democratie", a declarat Iohannis.

Potrivit sefului statului, "aceasta decoratie recunoaste si onoreaza sacrificiul si curajul de care au dat dovada femeile si barbatii care au suferit si au pierit pentru libertate in vremea comunismului si in zilele de decembrie 1989".

"Comunismul s-a instalat prin crime si abuzuri si a continuat sa se impuna pe intreaga sa existenta prin teroare si minciuna. Vreme de 45 de ani, puterea a fost exercitata de un grup de privilegiati, care au instaurat un regim ilegitim, regim care a limitat proprietatea privata, a distrus societatea civila, a interzis partidele politice, a schimbat prin forta forma de guvernamant, a nimicit piata libera, a lichidat valorile traditionale, a persecutat credintele si practicile religioase si a abandonat suveranitatea Romaniei", a mai declarat presedintele Iohannis.

El a spus ca mii de oameni s-au luptat impotriva comunismului si acest lucru "trebuie cunoscut de catre tanara generatie iar societatea noastra trebuie sa actioneze cu fermitate in aceasta directie, fie ca vorbim de partizani, de tarani care s-au opus colectivizarii, de romani care isi aparau regele sau de credinciosi care nu voiau sa isi abandoneze cultul sau reprezentanti ai minoritatilor etnice, de membri ai partidelor politice care nu s-au lasat manipulati sau femei care nu au acceptat politica pronatalista a regimului, de muncitori care nu s-au lasat mintiti sau de cetateni revoltati din 1989".

"Cu totii au spus 'Nu' comunismului, dusmanii de clasa, cum au fost numiti, au fost sistematic anihilati. Sute de mii de oameni inchisi in inchisori de exterminare, deportati, supusi la munca fortata in lagare. Dar cea mai mare drama este ca regimul comunist a distrus elitele, resursa fundamentala a unei natiuni", a adaugat Klaus Iohannis.

In final, el le-a urat celor prezenti "Sarbatori fericite si un an nou cat mai bun si fericit!".

La randul sau, Octav Bjoza a aratat ca distinctia reprezinta o recunoastere a meritelor unui intreg grup social care a luptat impotriva comunismului pentru dreptate, libertate, demnitate, adevar si credinta stramoseasca.

"Pentru noi, cei loviti de represiunea comunista in modul cel mai direct, este foarte important faptul ca dvs. in a doua zi de la depunerea juramantului ca presedinte al Romaniei v-ati gandit sa ne acordati o distinctie atat de importanta. In acest fel, lupta si suferinta noastra au capatat o recunoastere deosebita avand si semnificatia unui act simbolic de condamnare a comunismului din Romania. Gestul dvs. demonstreaza sentimentele de respect si recunostinta pe care le nutriti fata de aceasta categorie sociala atat de vitregita in ultimii 70 de ani", a spus el.

Octav Bjoza a aratat ca distinctia "rasplateste lupta si jertfa fostilor detinuti politici si deportati din Romania".

"Domnule presedinte, fie ca gestul dvs. de recunoastere a meritelor oamenilor curajosi, doritori de demnitate nationala si democratie sa semnaleze inceputul unei etape distincte in istoria Romaniei contemporane de afirmare a tarii noastre pe plan international, de atingere a adevaratei democratii visate si de victimele opresiunii comuniste", a spus Octav Bjoza.

El a salutat faptul ca Iohannis s-a gandit la infiintarea la Bucuresti a unui muzeu al crimelor comunismului.

"Nu putem decat sa salutam faptul ca v-ati gandit la infiintarea in Capitala Romaniei, care nu are inca un muzeu al crimelor comunismului, v-ati gandit sa fie demarate actiuni in acest sens. Am fost sprijiniti si de fostul presedinte, domnul Emil Constantinescu, si speram sa mai fim in viata atunci, macar ultimii dintre noi, atunci cand acest muzeu va fi realizat", a mentionat el.

La ceremonie au participat 17 fosti detinuti politici, Octav Bjoza aratand ca acestia insumeaza 300 de ani de condamnare, din care 115 ani au fost efectuati.

La final, invitatii au ciocnit sampanie cu presedintele Iohannis si consilierii sai prezidentiali Dan Mihalache, George Scutaru, Tatiana Niculescu Bran, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page