Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Catusa si Capusa

Sarpele incalzit la san te musca. Ca babuinii cazuti in cap ne-am lasat prinsi in plasa cu momele si soptele. E drept ca unora le-a placut. Si le-a priit. Le-a mers ca uns. Ca unse au fost caile deslusite doar de unii.

Asa am ajuns inlantuiti cu lanturile de magazine tip supermarket. In cutia mea postala sunt ingesuite cu osardie pliante cu indemnuri la cumparaturi. Ardei kapia si capsuni din Turcia. Vinete din Spania. Usturoi din China. Pepene verde din Panama. Mandarine din Pakistan.

Din pamantul Campiei Romane nimic! Doar in piata, la taraba: urzici, stevie, leurda si alte verdeturi. O sa ajungem sa exportam urzici in Spania?! Stevie in China?! Leurda in Pakistan?! Nici vorba! Am fost de Paste la mama acasa si am trecut prin Campia Romana. Suprafete mari de pamant nelucrat. Aspectul pamantului nelucrat e ca obrazul omului imbatranit. Incretit. Amarat de singuratate. Albit. Pustiit. Ca sa se fereasca de pustiire, se inteleneste.

Intelenirea ar putea fi scutul pamantului. Lacrimile saraciei sapa santuri adanci si pe suprafata pamantului si pe fata omului. Din munca nu s-a imbogatit nimeni. Nu asa se dau tunuri pe bugetul Romaniei. Caramida peste caramida, se ridica, din sacul cel mare pe care il umplem toti, zidul ce desparte lumea portocalie de restul tarii. Prizonieri ai unei sete de castig nepotolita. Sa fie doar ai lor, la malai. Vai de banii si de capul lor! Cine imparte, parte isi face. Numai ca, banii s-au cam terminat. E restriste si jale.

Ies buimaciti ministrii din Palatul Victoria. Partidul se bolsevizeaza, zice presedintele ce-a creat partidul. Se leapada presedintele de guvernare? Ce ite se tes? Dar daca partidul nu mai vrea sa urce dealul la Cotroceni? Ne ducem la marginea istoriei. Intram in anonimat. Partidele se ocupa de capitalistii lor. Necajitii nu sunt ai lor. Necajitii se uita la televizor. Asteapta sa vada luminita de la capatul tunelului. Si tunelul e lung si neluminat. Rezistam intr-o economie de supravietuire. Suntem in top pe harta mondiala a spagii.

S-au dus, cei mai multi dintre noi, la votare ca mielul la taiere. Au vazut plina, minciuna lor goala. Au vazut drept, in gura lor stramba. La cate promisiuni au facut, ca praful de pe drum, se va ridica in urma lor, uitarea. La cate promisiuni au facut, cu lacrimi si lumanari ii va ajunge blestemul. E drept, cat timp circul are paine, circul functioneaza. In zig-zag, pe serpentine, in linie dreapta. Vrajiti cu refrene poleite. Cand, ca niste ciucuri vor incepe sa atarne intrebarile foamei, in zadar vor zornai catusele. Capusele au in memorie calea ascunzisului. In ceasul crud al marturisirii ar trebui sa avem curajul sorbirii galbenusului din cuvinte.

Da, nu ne-am vandut tara. Am dat-o la unii aproape pe gratis.

Dona TUDOR

aprilie 2010

Bucuresti

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page