Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (16) – VINDECAREA PRIN MUNCA

Dorel SCHOR

Pe vremea cand Leopold Gurnist fusese internat la sanatoriu, il vizitasera aproape toti vecinii. In afara de Marcu de la supermarket si de Haim Nasgatasvili.
- Nu-i frumos, le spuse Boris Israelovici. Ca maine, poimaine omul se face bine, revine printre noi si ce zice? Lui Cutare nici nu i-a pasat de suferinta mea, bine ca stam in acelas bloc si platim liftul in comun... Dar un sentiment acolo, o solidaritate, nimic...
- Ai dreptate! au fost cei doi de acord. Explica-ne cum ajungem.
- E foarte simplu, le spuse Boris. Luati autobuzul opt pana la capat si singura cladire mare, cu etaje, pe care o vedeti, acolo e! Numai sa stiti ca acum se practica ergo-terapia, adica vindecarea prin munca, bolnavii sunt imbracati normal, pe medici nici nu-i cunosti, pe infirmieri nici atata. Ce-i drept, astia sunt cei nepericulosi, nevroze, astenii, depresii, melancolici din astia.

Ce s-a intamplat mai departe am aflat de la cei doi. De cum s-au apropiat de cladire, nu s-au simtit in apele lor. Cei ce ieseau erau incruntati, palizi, transpirati.  Isi stergeau lacrimile discret si vorbeau singuri. Chiar la intrare, portarul, sau poate un pacient care lucra ca portar, i-a intrebat la ce sectie au treaba. Ei au spus ca il cauta pe Leopold Gurnist, dar ca nu stiu sectia. Individul nu i-a indrumat deloc, dar i-a lasat sa intre. Un tip nervos si care facea pe functionarul ii intreba cum se numesc si daca au dosar la sectie.
- Fereasca Dumnezeu, spusera cei doi, dar tipul nu se lasa, puse in functie un calculator si cu un strigat de satisfactie, puse mana pe ei.
- Cu plata stati bine, dar declaratia de venituri unde e?

Marcu il ciupi discret pe Haim Nasgatasvili in sensul ca nu-i bine sa-i contrazici pe astia, declara solemn ca pana maine vor avea grija sa completeze tot ce li se cere, asa ca functionarul ii lasa in pace. Dar abia facura cativa pasi cand auzira strigatele altuia:
- Ce credeti voi ca-s eu, nebun? De unde sa platesc?

Amicii nostri se indepartara prudenti, il cautara pe Leopold, dar nu-l gasira. Au vazut in schimb un domn cu figura de profesor de istorie sezand pe un colt de banca cu privirile pierdute, o femeie intre doua varste smulgandu-si parul in tacere si o alta femeie, intre alte doua varste, smulgand parul unui omulet cu ochelari, care spunea ca nu el e de vina. Dar nimeni nu parea impresionat. Probabil ca asemenea chestii se auzeau aici foarte des. Cu toate astea, un altul intreba: Ai inebunit? si vreo trei raspunsera in colectiv ca „nu"!
- Inca nu s-a nascut nebunul care sa recunoasca acest lucru, sopti Marcu. Cred ca e cazul s-o stergem de aici...
- Ei, l-ati gasit pe Leopold? au intrebat vecinii curiosi.
- Am gresit pavilionul, au recunoscut cei doi. Am nimerit la violenti!

Dar de fapt, ei gresisera altceva, pentru ca in loc sa ia autobuzul spre sud, l-au luat spre nord. Iar la capatul liniei, acolo, nu se afla nici un sanatoriu, ci sediul regional al Fiscului.
                 
Dorel SCHOR
Tel Aviv
9 decembrie 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page