Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IISUS HRISTOS ESTE CALEA VIETII PENTRU CA E FIUL OMULUI


de Preot Aurel Sas, Las Vegas
 
„Atunci s-a atins iarasi de mine acela care avea infatisarea Fiului Omului si mi-a dat tarie” (Daniel 10, 18).
„Ca vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David”. „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!” (Luca 2, 11. 14).


 (Continuare din editia precedenta)
 
Apostolii, martorii propovaduirii Evangheliei si a activitatii lui Iisus

Cu acesti 12 ucenici, Fiul Omului Iisus Hristos, a strabatut toate tinuturile, trei ani, pana la rastignire, propovaduind Evanghelia Imparatiei Cerurilor in Israel si in tinuturile neamurilor, cu putere de mantuire pentru tot cel ce crede (Rom. 1, 16). „Si Iisus strabatea toate cetatile si satele, invatand in sinagogile lor, propovaduind Evanghelia imparatiei si vindecand toata boala si toata neputinta in popor” (Matei 9, 35). „Iar dupa acestea, Domnul a ales alti saptezeci (si doi) si i-a trimis cate doi inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc, unde Insusi avea sa vina. Si s-au intors cei saptezeci (si doi) cu bucurie, zicand: Doamne, si demonii ni se supun in numele Tau” (Luca 10, 1. 17).
Asadar, pe cei dosiprezece apostoli ii gasim martorii lui Iisus la propovaduirea  Evanghelui imparatiei, la Predica de pe Munte, la vorbirea in pilde, la tamaduirea celor bolnavi: orbi, muti, surzi, schiopi, leprosi, slabanogi, demonizati. Apostolii au fost martorii la toate uneltirile carturarilor, fariseilor si arhiereilor care L-au arestat pe Iisus. La minunile asupra naturi: potolirea furtunii si a vanturilor pe mare, pescuirea minunata, inmultirea painilor, prefacerea apei in vin la Nunta din Cana Galilei. Mersul pe apa, cele trei invieri din morti: a ficei lui Iair, a tanarului vaduvei din Nain, a lui Lazar mort de patru zile.
Apostolii au fost martorii instituirii Sfintei Liturghii la Cina de Taina, cand a zis: „Iar pe cand mancau ei, Iisus, luand paine si binecuvantand, a frant si, dand ucenicilor, a zis: Luati, mancati, acesta este trupul Meu. Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: Beti dintru acesta toti, Ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor” (Matei 26, 26-28). Si a poruncit apostolilor si prin ei urmasilor: episcopi, preoti si diaconi, zicand: „...aceasta sa faceti spre pomenirea Mea” (Luca 22, 19). Pentru ca a „zis Iisus: Adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi” (Ioan 6, 53).
Tot la Cina de Taina Domnul a descoperit apostolilor pe Iuda Iscarioteanul care l-a vandut. Apostolii au fost martorii oculari la arestarea lui Iisus in gradina Ghetsimani si la judecata la cele doua tribunale: a Sinedriului iudaic si a Tribunalului roman cu Pilat, in Ierusalim. La drumul Crucii Golgotei si la crucificarea Lui. La Rastignirea si Invierea cea de a treia zi (1 Cor. 15, 4).
 
Apostolii, martorii oculari a Invierii lui Hristos si a Inaltarii la cer

Adevarul invierii lui Iisus Hristos a treia zi dupa Scripturi (1 Cor. 15, 4), a fost vestit de ingeri femeilor mironosite, zicand: „…A inviat!...” (Matei 28, 1-10: Marcu 16, 1-16; Luca 24, 1-12; Ioan 20, 1-23). Iisus a murit pentru pacatele noastre: „Si ca a fost ingropat si ca a inviat a treia zi, dupa Scripturi” (1 Cor. 15, 3-4). Apostolii au devenit primii martori oculari la aratarile lui Iisus Hristos dupa invierea din morti, cat si multimi de oameni timp de patruzeci de zile pana la Inaltarea la cer de-a dreapta lui Dumnezeu Tatal (Col. 3, 1).
Apostolii au fost prezentii impreuna cu Maica Domnului la Inaltarea la cer (Luca 24, 50-53) a lui Iisus de pe Muntele Eleon. Astfel, vedem ca Fiul Omului, Iisus Hristos, n-a avut liniste si odihna in timpul activitatii Sale de mantuire a lumii. Hristos Iisus, Care S-a Inaltat la ceruri va veni a 2-a oara la sfarsitul lumii pe „… norii cerului, cu putere si cu slava multa” (Matei 24, 30), El „… Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale” (Matei 25, 31), ca Judecator suprem si divin al neamurilor.
 
Fiul lui Dumnezeu si Fiul Omului nu este numai Calea, Adevarul si Viata

Iisus Hristos este si invierea si viata (Ioan 11, 25) si Mantuitorul lumii (Ioan 4, 42), doctorul suferintelor umane (Matei 11, 5, 8. 17) in toate generatiile. Iisus este si Invatatorul divin (Matei 23, 8; Luca 10, 25) si absolut al generatiilor pe calea mantuirii. Iisus Hristos este revelat si ca Mare Preot si Arhiereu in veac dupa randuiala lui Melchisedec (Evrei 5, 6, 10) si Judecator divin si suprem (Ioan 5, 22) si Unsul lui Dumnezeu (Fapte 4, 26). Mesia Hristos este Domnul imparatilor pamantului (Apoc 1, 5; 17, 14; 19, 16; Pslam 135, 3), Mielul lui Dumnezeu ce ridica pacatul lumii (Ioan 1, 29, 36), Fiul Omului (Iezechil 3, 10; Daniel 10, 18; Marcu 2, 10; Ioan 6, 53; Fapte 7, 56). Iisus Hristos e si Lumina Lumii si cel care ii va urma Lui „... nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii” (Ioan 8, 12).
Iisus Hristos in calitatea de Fiu al Lui Dumnezeu intrupat este si Calea, Adevarul si Viata (Ioan 14.6). Dar nu orice cale, adevar si viata, ci Calea care nu rataceste, Adevarul care nu inseala si Viata care nu sfarseste niciodata, ci se revarsa in Viata Vesnica. Hristos Mantuitorul lumii (Ioan 4, 42), indeamna generatiile omenirii, ca sa nu rataceasca in viata pe „calea care duce la pieire”, zicand: „Intrati prin poarta cea stramta, ca larga este poarta si lata este calea care duce la pieire si multi sunt cei care o afla. Si stramta este poarta si ingusta este calea care duce la viata si putini sunt care o afla” (Matei 7, 13-14).
Hristos Iisus este poarta cea stramta si calea cea ingusta care duce la viata. Iar in alte Scripturi Iisus Hristos Se revelaza omului, zicand: „Eu sunt usa oilor... Eu sunt usa: de va intra cineva prin Mine, se va mantui; si va intra si va iesi si pasune va afla” (Ioan 10, 7-9). Astfel, putem intelege ca numai Fiul lui Dumnezeu este poarta sau usa care duce la El, Care este adevarata Cale a vietii, iar cine va intra prin El „... se va mantui; si va intra si va iesi si pasune va afla” (Ioan 10, 7-9).
Mantuitorul Hristos S-a revelat pe Sine ca este si Pastorul cel bun (Ioan 10, 11. 14), Care si-a pus sufletul pentru oile Sale (Ioan 10, 11). El este si Intaiul-nascut din morti (Apoc 1, 5) sau Parga celor adormiti (1 Cor. 15, 20), Vita adevarata (Ioan 15, 1. 5), Painea vietii vie (Ioan 6, 35; 6, 48), Care S-a pogorat din cer (Ioan 6, 51), si tot Hristos Iisus este revelat si Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma, Inceputul si Sfarsitul (Apoc 22, 13; 1, 8; 1, 11).

Stimate cititorule, acum te invit sa-l urmam impreuna pe Hristos Mantuitorul lumii si al nostru, si Fiul Omului, Care este cu adevarat Calea vietii, dupa cum am vazut din descoperirile biblice, intelegand ca, Sensul vietii este in Taina Crucii, in revelarea Scripturii care zice: „Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa-Mi urmeze Mie” (Luca 9, 23).
A lua sensul vietii in Taina Crucii, inseamna a te lepada de omul cel vechi (Efes. 4, 22) al necredintei si pacatului si a te imbraca in omul cel nou (Efes. 4, 24) al credintei in Hristos ca Mantuitor. Iar a lua crucea si a urma lui Hristos, inseamna a lua viata asa cum este ea, cu greutatile si bucuriile ei, si cu infrangerile si victoriile ei, niciodata renuntand la lupta sfanta a vietii cu credinta in Dumnezeu, lupta care apoi Dumnezeu va incorona-o cu victorie si inviere ca la Fiul Sau Iisus Hristos.

Hristos se Naste, Mariti-L! Hristos din ceruri, Intampinati-L!  Amin.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page