Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1154)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Indelungata si complicata istorie a lumii ne-a adus, in exclusivitate prin vointa Divinitatii, la cateva zile distanta de terminarea fatidicului an 2014. Din nefericire, ca si pana acum, globul pamantesc a ramas acelasi perimetru geografic in care virtutile umane legate de caracter, integritate, onestitate si multe alte similare au devenit o "Rara Avis", splendorile Terrei au fost coplesite de orori, valorile de nonvalori, iar civilizatia lumii este tinta talibanismului verbal si agresiunii fizice a unor elemente al caror primitivism comportamental si infantilism cerebral le-ar face clienti permanenti ai faimoasei "Patton Military Facility", locul unde persoanele cu anumite deranjamente in zona cutiei craniene devin clienti permanenti.
 Dureros este faptul ca nimeni nu a devenit familiar cu postulatul filosofului francez Goustave Le Bon ,"Omul incapabil recurge la agresivitate fizica sau verbala, spre a-si ascunde incapacitatea" si notiunile elementare de simt civic, comportament civilizat nu sunt introduse in programa scolara, incepand de la kindergarten. Pentru a realiza ceea ce ne asteapta, nu este nevoie decat a deveni familiari cu aforismul lui Hannah Arendt, filosof politic american, "Predictia viitorului nu reprezinta nimic altceva decat o proiectie a prezentului". Fara a fi un fatalist, prezentul este ingrijorator, prefigurand un viitor similar. "O societate se afla la apogeu atunci cand majoritatea componentilor ei practica un cod particular de bune maniere; societatea incepe sa se clatine atunci cand din ce in ce mai multi componenti ai ei abandoneaza aceste reguli." Acestea sunt cuvintele filosofului chinez Li Chi, regasite in cartea , "Book of Rites", scrisa in sec.I, A.D. M-ar bucura daca Kelemen Hunor, fost printre altele si Ministru al Culturii, ar lectura aceasta carte; nu de alta, dar afirmatii de genul ca "romanii, locuitori ai Transilvaniei, vor avea soarta sarbilor din Kosovo, insotite de alte indemnuri la genocid, un nou Holocaust, in orice tara civilizata din lume, te-ar aduce in vecinatatea scaunului electric, urmate de tragerea manetei si de urarea "have a nice trip - sa ai o calatorie placuta." Din nefericire, cu fondul existent pe esichierul politic romanesc, un adevarat blam pe obrazul natiunii, nu m-ar mira materializarea actiunilor preconizate de Kelemen, cu participarea tacita a celor de la palatul Victoria, care de 25 de ani, aduc la guvernare forte ostile interesului national. Chiar asa de infantili sunteti, domnilor tovarasi ? Nu-mi ramane decat sa va redau un citat dintr-o scrisoare a lui Maxim Gorki, referitoare la Cehov si sa va spun similar: URAT MAI TRAITI DOMNILOR ! Nu m-ar mira ca in urma reactiei inexistente, atat din partea guvernantilor cat si a guvernatilor, mai devreme decat puteti crede, Transilvania va trece... Tisa !!!
Pana la trecerea Tisei, Prutului, Nistrului sau Bugului si a avea o soarta - desfiintarea - impartasita de Polonia de trei ori de-alungul istoriei, doresc sa va spun - relatez faptul ca filosoful francez J.J.Rousseau, a dorit instituirea unui regim al virtutilor - the reign of virtue, lucru care dateaza din timpuri imemoriabile si le regasim in operele unor adevarati oameni de o conduita ireprosabila. Generalul american J.Lee, conducatorul trupelor secesioniste, intr-un discurs tinut in aula Universitatii care-i poarta numele, a recomandat auditoriului: "Studiati tot timpul, comportati-va ca niste gentlemeni, traiti curat si amintiti-va de Dumnezeu... imbunatatiti-va cunostintele si virtutile pe care le aveti fata de Dumnezeu si semenul vostru. Acesta este un obiectiv major al vietii... educatia unei persoane nu este niciodata completa, pana la moarte... nimeni nu este niciodata prea batran ca sa studieze adevarurile oferite de Biblie... cu cat cunoasteti mai mult cu atat realizati cat trebuie sa cunoasteti despre acest mare si frumos mapamond... numai ignorantii considera ca n-au nimic de invatat si refuza cititul - studiul."
 Sunt convins ca acest faimos general nu era la curent cu dezinteresul total al pretinsei comunitati romanesti din America privind studiul - cititul si nici cu activitatea deplorabila a Departamentului-DPRRP, a carui atributie principala ar fi trebuit sa fie tocmai sprijinirea putinelor redute de romanism din lume si nici cu iminenta inchidere a editiei tiparite a celei mai vechi publicatii de limba romana de pe continentul american; oricum, referirea facuta, in ultima parte a discursului, se potriveste perfect cu reactia comunitara fata de studiu, citit, cultura. Probabil acest lucru nu a scapat si descendentilor lui Attila The Hun, motiv pentru care, in propria tara suntem amenintati cu exterminarea !!!
Pana la exterminarea totala sau partiala a conationalilor nostri, functie de deciziile (totala lipsa de atitudine a)  incompetentilor de la palatul Victoria, Jim Sterba de la Universitatea Notre Dame a scris cartea "How to make people right - Cum sa faci oamenii corecti, iar cunoscutul filosof, profesorul Robert George ne-a lasat cartea "Making men moral - Sa faci oamenii morali." Cu tot respectul pentru aceste opere de exceptie, cat si pentru scopul nobil al studiilor facute, consider implementarea virtutilor o misiune imposibila, mai ales intr-o tara in care primul ministru se adreseaza unui membru al cabinetului - ministru cu formula; "urca sus, fa Doino" !!! Nu se poate forta o persoana sa devina morala sau sa se incadreze intr-un cod al virtutilor. Sa te comporti la anumite standarde moral, tine de norme personale de conduita. Morala - etica nu este o notiune care poate fi impusa prin forta. Dorinta de a avea o societate perfect morala a inspirat o multime de filosofi, teologi, politicieni, reformatori si revolutionari care au cerut folosirea fortei pentru crearea unei societati morale. Formule magice de a delimita raul de bine nu exista. Deci, ramanem ca pana acum: intr-o dezordine si antagonism perfect, departe de orice forma de culturalizare, lucru de care va asigur ca vor beneficia... vecinii nostri.
Incepand cu data de 1 Ianuarie, 2015, ne vom continua publicarea revistei - voluntariatul in editia electronica, site www.clipa.com, rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania a aratat clar ca spatiul cibernetic reprezinta o forta care nu trebuie ignorata. Apelam la cei care si-au mediatizat activitatile prin intermediul revistei noastre sa "verifice" veridicitatea celor de mai sus. Pana in prezent, mediatizarea va continua activitatilor desfasurate de firma, California Smile - Dr. Nizar Alteir, Amro Charity - Mr. Avram Petruse, Bebe's Kraut - Mr. Steve Vive Mate, Sterling Properties - Mr Adrian Berari, Biserica Greco Catolica - Fr.Cristian Terhes si Catedrala De Pe Deal - Pastor Profesor Dr. Emmanuel Deligiannis, Ph.D.,Th.D. Acelasi apel facem si la cei care, din anumite ratiuni, nu si-au achitat costul mediatizarii activitatilor sau contra valoarea revistelor expediate; nu ne puneti in situatia neplacuta de a va mediatiza numele si a apela la Division of Collection.
In ce ma priveste, dupa peste 20 de ani de activitate voluntara -neretribuita, facuta in folosul... cui nu a meritat nimic, dar absolut nimic, imi reamintesc cuvintele presedintelui Thomas Jefferson, adresate unui bun prieten (nu este cazul celor care ne-au ignorat total nu numai pe noi, dar limba stramoseasca): "niciodata un prizonier eliberat din lanturile sale nu a simtit o asemenea usurare ca cea traita de mine cand m-am debarasat de lanturile."... Clipei. Ceva similar a lasat, la terminarea mandatului, presedintele James Buchanan, succesorului sau, Abraham Lincoln: daca intrand in Casa Alba, sunteti la fel de fericit ca mine care o parasesc si ma intorc acasa (Livezeni-Jedd-Liternum) sunteti cel mai fericit om din lume.
In final, pana la editia urmatoare care poate fi lecturata gratuit pe site-ul www.clipa.com. cuvintele scriitorului francez Francois Rene Chateaubriand, autorul capodoperei "Memorii de dincolo de mormant": este frumos sa recunosti public serviciile primite. In afara inegalabilei mele sotii, fara a carei contributie financiara, materiala, umana etc. aparitia revistei ar fi fost in vecinatatea imposibilului, nu datorez nimic nimanui, dar absolut nimanui, exceptand Divinitatii care, in ciuda a ceea ce sunt si a peste 10 interventii chirurgicale, m-a mentinut in viata pentru a respecta ceea ce Ienachita Vacarescu a lasat unui revoltator de redus numar de conationali (1 la 100.000) " Las voua mostenire, pastrarea limbii romanesti si-a patriei cinstire".
A.C.TON     

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page