Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Salvati Rosia Montana

de Ileana Costea, Profesor la California State University, Northridge

26 Aprilie 2010

 

 

Recent mi-a fost transmis un "Apel international pentru salvarea Rosiei Montane" continand propuneri de participare in "Coalitia pentru salvarea Rosiei Montane" pentru a opri proiectul de exploatare a zacamintelor aurifere din Carpatii Occidentali propus de o companie privata canadiana (RMGC-Rosia Montana Gold Coorporation) si aprobat de guvernul roman. Apelul mi-a fost trimis de Dl. Nicolae Popa, Secretar General al Consiliului Mondial Roman si Presedintele Consiliului Romano-American din Los Angeles. Acest document prezinta motivele pentru care "Coalitia pentru salvarea Rosiei Montane", formata din organizatii non-guvernamentale romanesti si straine, protesteaza impotriva proiectului de exploatare miniera la suprafata cu cianura. Cea care a initiat apelul este Dna. Stefana Bianu, Presedinta RPER Franta si Vice-Presedinta Consiliului. Am intalnit-o pe Dna. Bianu la Paris in decembrie 2009. M-a impresionat dragostea dansei pentru pamantul romanesc si pasiunea pe care a pus-o de-a lungul anilor in activitatile legate de Romania. Motivele protestului asa cum apar in Apelul Coalitiei sunt urmatoarele: Distrugerea mediului inconjurator prin poluare cu cianuri. Distrugerea peisajului. Distrugerea comunitatii umane din Rosia Montana. Distrugerea patrimoniului material si imaterial.

Rosia Montana este unul dintre cele mai importante situri istorice nationale romanesti. Zona cuprinde vestigii exceptionale: urme ale civilizatiilor ce s-au succedat fara intrerupere in aceste locuri din antichitate si pana azi, galerii miniere dace si romane unice in lume si un patrimoniu arhitectural evaluat ca monument istoric. Grupul miner canadian aduce promisiuni de trai mai bun pentru localnicii dezlocati dar nu ia in considerare sacrificarea patrimoniului. Corporatia miniera canadiana are capacitatea financiara de a face publicistica larga pentru sustinerea cauzei lor, in timp ce Coalitia pe care Dna. Bianu incearca sa o organizeze nu dispun de aceste fonduri pentru o actiune similara. Un mare scandal s-a starnit in 2004 cand grupul Canadian a prezentat in sediul National Geographic din Washington filmul produs de corporatia miniera canadiana "Mine your own Business." Problema Rosia Montana s-a dezbatut mult in presa. O cautare pe Google ofera nenumarate surse de informatie despre problema Rosia Montana. Unul dintre site-urile online este: http://www.omnigraphies.com/modules/smartsection/item.php?itemid=652. Daca credeti ca sunteti de acord cu Apelul Coalitiei adresati-va prin email Dnei. Bianu la: stefanabianu2002"yahoo.com.

Noi, cei care traim pe taramuri geografice departe de Romania, nu putem tine totdeauna pasul cu tot ce are loc in tara din care ne tragem si la care tinem. De multe ori chiar ne e greu sa intelegem in profunzime diversele fenomene politice, economice si sociale de acolo. Ce putem face ca romani din diaspora dornici de a ajuta, este de a incerca sa ne informam si de a aduce mica noastra contributie de la distanta atunci cand credem ca ceva este corect sau bun pentru Romania.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page