Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ROMÂNIA SI ISRAELUL ÎN CULORILE NATURII


Dorel SCHOR


Acesta este numele unei interesante expozitii deschisa la sediul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv, cu sprijinul Ambasadei Romaniei si cu participarea Asociatiei de artisti plastici israelieni Teva b'teva. De notat ca in ebraica, inspirata denumire inseamna „natura in culoare”. Sunt 49 de pictori de formatie, varste si profesiuni diferite, indragostiti de frumusetile care ne inconjoara si care, in diferite locuri surprind, fiecare in stilul si interpretarea sa, cea ce e mai impresionant, dar si mai reprezentativ.

In spiritul acestei idei, asociatia a organizat tabere de creatie in Israel si in Romania, mai ales ca printre artistii israelieni se afla multi legati de meleagurile romanesti prin locul de nastere. E momentul sa mentionam ca in organizarea expozitiei a contribuit mult pictorita Livia Kessler, admiratoare a naturii din ambele tari.

Evenimentul artistic este dedicat zilei Romaniei si implinirii a douazeci de ani de fructuoasa activitate a asociatiei Teva b'teva. Curatoarea expozitei, Claudia Lazar, a avut dificila dar si pasionanta misiune de a selecta numeroasele lucrari, de a le oferi cadrul care sa le puna in valoare in spatiul limitat, totusi, al sediului. Ceea ce se remarca in mod deosebit este revarsarea de culori calde, luminoase, optimiste din cele mai multe tablouri. Unele combina elemente moderniste sau dedica ansamblul colorat unor circumstante personale, altele se caracterizeaza prin detalii care sugereaza mituri si simboluri locale. Dar trebuie sa subliniem afinitatea fiecarui pictor cu locul, contextul, traditia care se sublimeaza intr-o fireasca participare sufleteasca.

Expozitia reuseste sa implineasca rolul de liant intre cele doua culturi, cea romaneasca si cea israeliana, intre care exista o binecuvantata apropiere.

Dr. Dorel SCHOR
decembrie 2014
Tel AvivBookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page