Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE SECRETUL FERICIRII PAMÂNTENE

Marina GLODICI

Incepem mereu o clipa, un minut, o ora, o zi sau un an, cu speranta ca vom fi mai fericiti. Viata in ansamblul ei este o suma de inceputuri si tot atatea sfarsituri. La toate aniversarile care marcheaza lucrurile placute din viata noastra, facem urari de fericire care includ toate gandurile de bine si sanatate. Si avem nadejdea ca aceasta dorinta profunda sau mai putin profunda de a fi fericiti se va realiza in timp cat mai scurt in viata noastra sau a celor felicitati.

Chiar si printre drepturile omului exista dreptul la fericire. Am mai scris despre fericire ca ar fi un sentiment profund de implinire a idealurilor vietii care include: multumirea, intelegerea, linistea si bucuria misterioasa continua impletita cu siguranta si nadejdea dragostei eterne. Este o stare care defineste omul care a aflat adevarul despre existenta, scopul si tinta lui. E o fericire care te apropie de infinit, de absolut si e eterna. Oamenii confunda satisfactia cu fericirea de multe ori si de aceea sunt si putini oameni fericiti. Pentru fericire trebuie sa lupti prin rabdare, studiu, descoperire proprie si convingerea ca stii adevarul care aduce lumina, viata, si un echilibru psihic si fizic, precum si spiritual deopotriva, mentinand constiinta curata.

Nu demult m-a intrebat cineva daca sunt fericita. Mi-a enumerat cateva din lucrurile pamantesti si mi-a spus ca nu intelege cum de pot fi atat de linistita cand stiu ca viata „m-a vitregit de anumite impliniri si ca nici nu lupt pentru ele”. I-am raspuns ca toate aceste pe care ea le-a enumerat le consider neinsemnate in comparatie cu o constiinta curata si cu un drum drept, asa cum mi l-am propus din frageda mea copilarie. Unii sunt incercati mai mult, altii sunt mai putin. Important e sa stii sa multumesti Lui Dumnezeu pentru protectia oferita. Oameni rai? La tot pasul! La despartire mi-a urat fericire. De asta depindea, oare, fericirea mea? Nu! Fericirea nu depinde de circumstantele si de imprejurarile vietii, ci de inima mea pregatita in liniste spirituala de a fi multumit de existenta lui Dumnezeu in viata mea.

Imi amintesc, cu ceva timp in urma, am ascultat o dezbatere despre fericire si printre protagonisti s-a aflat un tanar de numai douazeci si noua de ani. El sustinea ca Dumnezeu ne-a creat pe pamant pentru a fi fericiti. Si de aceea ne-a instituit si cadrul legislativ prin care El a incercat sa ne civilizeze si nu sa ne constranga, aratandu-ne ca fericirea consta sa respecti aceste legi. Si ca sa poti atinge acest deziderat de a fi fericit trebuie sa alegi si sa hotarasti tu, ca persoana, sa respecti intru totul aceste reguli, deoarece asa iti mentii constiinta curata. Daca ti-o patezi, sufletul devine ravasit, nemultumit, pribegind mereu printre capricii si dorinti nedrepte, revarsandu-se in afara ca un pahar plin de amar, cinism si deznadejdi. Dar daca costiinta umana este curata, sufletul va revarsa din el izvoare de apa vie, fiind o binecuvantare pentru cei din jur. El a mai adaugat ca constiinta poate fi spalata doar prin intoarcerea spre Dumnezeu care prin jertfa Fiului Sau, iarta toate pacatele regretate si reabiliteaza omul din punct de vedere al demnitatii lui, ca o „coroana a creatiunii” Sale. Si aceasta fericire v-o urez si eu sa o aveti si sa o pastrati ca o comoara care nu se poate estima: o constiinta curata. Oamenii cu constiinta curata pot sa treaca incercarile prin forta care o da spiritul unui cuget curat, acesta e secretul!. In acest cadru se situeaza atat fericirea din viata persoana, familiala cat si in cea sociala, profesionala. Ea este asigurata de sinceritate, obiectivitate si statoricie privind respectarea principiilor de viata. Si stiti care este tinta tuturor poruncilor? Este dragostea! Da! Ea da fericirea adevarata si nu numai satisfactia de moment a unei clipe de placere, ci implinirea prin convingerea ca tot ce faci este drept si bine in fata Lui Dumnezeu.

Desigur ca, nu cred ca exista roman care sa nu doreasca fericirea familiei sale si a poporului sau. Dar, oare, stim noi cum sa aflam fericirea? Numai facand pe altii fericiti. Sa stiti! Nu poti fi fericit doar golit de sinele egoist si parsiv. Liber de firea care ar dori sa fie el mai presus de altii, dai mereu toata pretuirea pentru fiecare fiinta umana si ii vrei binele. Si faci ceva, un gest cat de mic sa ii vezi pe cei din jurul tau fericiti, vrand sa le protejezi mereu sufletele. Ce bine ar fi ca liderii nostri sa gandeasca cu mult respect si dragoste pentru masele acestea care asteapta sa vina vremuri mai bune! Daca fiecare politician s-ar aseza in genunchi, in fiecare dimineata in odaita lui si ar inalta o rugaciune spre Dumnezeu, cerand de la El intelepciune precum facea odata imparatul Solomon din Biblie, cate lucruri urate s-ar putea preintampina!  Ce lucruri frumoase s-ar putea realiza in armonie si intelegere bazate pe respect reciproc!

Un alt secret al fericirii il putem afla din Evanghelia dupa Matei capitolul cinci, in predica Domnului Isus, cea mai importanta predica din lume. Acolo se spune ca „ cei cu inima curata” pot fi fericti si vor vedea pe Dumnezeu. Acum ramane ca fiecare sa ne analizam si sa cautam fericirea pe calea adevarata si nu in satisfactii si „placeri de o clipa  ale pacatului”. Domnul Isus ne-a promis ca nu ne va lasa niciodata, cu niciun chip nu ne va parasi. Dar asta inseamna sa alegem si noi drumul drept, cinstit si adevarat, al unei constiinte curate si al unui duh nou si statornic.       

Cum se poate gasi adevarata fericire? Apropiindu-ne tot mai mult de Dumnezeu, de valorile instituite de El si in respectarea intocmai a Cuvantului Sau. De aici porneste capatarea unei noi constiinte curate, a unei identitati spirituale si a unei mentalitati care sta la baza actiunilor  in lupta pentru binele atat personal cat si general. Scriitorul Alexandru Vlahuta ii scria fiicei sale intr-o scrisoare: „ ...sa fii buna, ca sa poti fii fericita! Cei rai nu pot fi fericiti. Ei pot avea satisfactie, noroc chiar, dar fericire nu”.

Incepem o clipa? O noua zi? Un nou an? Va doresc din toata inima multa fericire! Dar sa nu uitati care este secretul! Oricat ne-am dori sa fim fericiti, trebuie sa urmam drumul adecvat spre ea. Altminteri ramanem liber cugetatori, fara un adevar revelat personal, sau ne conducem doar dupa senzatii si instincte, ori interese meschine. Fericirea este, asadar, foarte aproape de noi. Trebuie sa o vedem si sa o urmam cu inimi curate si pline de bucurie deoarece Dumnezeu ne-a creat sa fim fericiti, nu sa suferim. Desi trecem cateodata si prin incercari grele. Trebuie doar sa ascultam de El, sursa noastra de viata, bucurie si implinire absoluta! Viitorul este o necunoscuta,dar cu Dumnezeu poate fi luminos pentru fiecare dintre noi.  Vreau sa inchei cu cateva versuri: „Pornesc la drum din nou/ In largul marelui mister/. Incepe o zi, un an, un veac?/ Tot una mi-e./ Eu nu ma tem./ Ca am in pasi dumnezeire/. Si strig si cant de fericire/. Si n-am sa tac!” (poezia „ Nu tac” din volumul „Faclia de dor”, 2010, de Marina Angela Glodici).
    
Marina GLODICI
Cluj Napoca
10 decembrie 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page