Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Liga Studentilor Romani din Strainatate

 

Meritul tau, sprijinul nostru, viitorul Romaniei

Liga Studentilor Romani din Strainatate

Lansarea primei filiale americane a unui ONG destinat studentilor romani

Washington D.C., 17 aprilie 2010. Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a sarbatorit lansarea Filialei din Statele Unite ale Americii printr-un eveniment de exceptie organizat la sediul Ambasadei Romaniei din Washington D.C. Aparitia filialei este o dovada a prezentei active a LSRS in S.U.A, unde sute de studenti romani studiaza si reprezinta Romania la unele dintre cele mai prestigioase universitati ale lumii.

 Evenimentul a reunit membri LSRS, reprezentanti ai statului roman, ai diasporei romanesti, ai asociatiilor studentesti si profesionale, jurnalisti, membri marcanti ai mediilor academic, cultural, diplomatic si de afaceri de pe teritoriul S.U.A. Au luat cuvantul Adrian Vierita, ambasadorul Romaniei in S.U.A., Vladimir Tismaneanu, profesor la Universitatea Maryland, Camelia Minoiu, economist, Fondul Monetar International, Stefan Minovici, presedintele MIC & Associates, Sebastian Burduja, presedintele LSRS si Lavinia Preda coordonator adjunct al LSRS-SUA. Discursurile au fost urmate de o receptie cu bucate traditionale romanesti – prilej pentru discutii informale intre invitati.

 Lansarea Filialei SUA a Ligii Studentilor Romani din Strainatate reprezinta un prim pas in vederea consolidarii comunitatii studentilor si absolventilor romani din Statele Unite ale Americii. Filiala LSRS-SUA isi propune organizarea de activitati relevante pentru aceasta elita a intelectualitatii romanesti, punand accent pe mentinerea legaturilor cu tara, pastrarea obiceiurilor si traditiilor romanesti, integrarea si stimularea reusitelor academice in sistemul de invatamant din SUA. Evenimentul a oferit prilejul de a continua dezbaterea publica a intoarcerii studentilor si absolventilor romani din strainatate in Romania, pentru care LSRS militeaza in mod sustinut.

„Dumneavoastra sunteti foarte buni ambasadori ai Romaniei si va spun ca un om de meserie. (...) Imaginea pe care o reflectati dumneavostra despre Romania in mediile academice si de lucru si in networking-ul dumneavoastra este o chestiune absolut unica si pentru aceasta as dori sa va multumesc foarte mult!" a declarat Adrian Vierita, ambasadorul Romaniei in S.U.A.

LSRS considera comunitatea studentilor si absolventilor romani din S.U.A ca fiind un rezervor de valoare si excelenta, cu o importanta strategica extraordinara pentru dezvoltarea si viitorul Romaniei, dar care este insuficient recunoscut si promovat in Romania. In acest sens, lansarea Filialei SUA a Ligii Studentilor Romani din Strainatate reprezinta un efort important de aducere in prim-planul vietii publice romanesti a potentialului acestei comunitati de elita.

„Pentru ca mi-a mers la suflet motto-ul acestei organizatii, mi-am reamintit despre dezbaterile care au avut loc in Romania despre ce model alegem: neointerbelic sau neopasoptist. (...) sansa Romaniei este sa regaseasca spiritul pasoptist, care a fost legat de spiritul luminii. Spiritul pasoptist era o incredere in rationalitate si in adevar. In al doilea rand, pasoptismul a fost o miscare a toleranþei civice. (...) Ma angajez aici, atat cat pot, sa fiu impreuna cu voi, nu alaturi, ci impreuna. Sa nu credeti vreodata ca doi sau trei oameni nu pot schimba lumea; de fapt este singura cale in care lumea s-a schimbat. Cred ca ceea ce faceti aici este o initiativa a societatii civile globale. Ce se petrece in momentul de fata? Traim momentul de global society… acesta este punctul principal. " a declarat Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland.

"Lansarea filialei LSRS-SUA la Washigton D.C., cu sprijinul direct si substantial al Ambasadei Romaniei, marcheaza un moment istoric pentru comunitatea numeroasa a tinerilor romani din Statele Unite. De acum inainte, prin eforturile echipei de voluntari LSRS din S.U.A, exista un forum de organizare si o voce reprezentativa pentru toti studentii si absolventii romani ai universitatilor americane. Multumim tuturor celor care au facut posibila lansarea Ligii in Statele Unite, inclusiv reprezentantilor Ambasadei Romaniei la Washington D.C., jurnalistilor, sponsorilor si, mai ales, sutelor de studenti romani care ne-au sustinut in acest demers" au declarat Sebastian Burduja, presedintele Ligii Studentilor Romani din Strainatate si Lavinia Preda, coordonator adjunct Filiala LSRS-SUA.

Evenimentul a fost realizat in colaborare cu Ambasada Romaniei la Washington D.C. si s-a bucurat de ajutorul sponsorilor: MIC & Associates (http://www.mic-associates.com/home.php), eConnect (http://www.econnect-usa.com) si Nita’s European Bakery (www.romanianmall.com/nitabakery).

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) este prima si singura organizatie care asigura un cadru de organizare reprezentativ al studentimii romane din strainatate, promovand o puternica solidaritate intre membrii sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, precum si o atitudine pozitiva fata de perspectivele intoarcerii lor in tara dupa terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale si culturale ale membrilor sai, precum si de a facilita contributia lor la dezvoltarea Romaniei. www.lsrs.ro

Persoane de contact: Costin Elefteriu, Secretar General LSRS Telefon: 004 0721 588 935

E-mail: costin.elefteriu@lsrs.ro

Lavinia Preda, Coordonator Adjunct Filiala LSRS-SUA Telefon: 001 347 682 9575

E-mail: lavinia.preda@us.lsrs.ro

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page