Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dreptul la replica…..

In numarul 933 din 27 martie curent al revistei "CLIPA" a aparut un comentariu al D-lui Lazar Ladariu intitulat "Vom ramane tot fazani?". Fara a disputa faptele la ordinea zilei din Romania, de care s-a legat autorul comentariului, nu pot sa raman pasiv fata de o afirmatie care lezeaza o intreaga profesie. Ea are un puternic iz de zeflemea, care ne aminteste de "traditionalul" spirit bascalios" al romanului: "Am vazut si administrator de hotel ajuns ministru! Chiar si un medic veterinar – devenit ministru al culturii".

Domnia sa ignora faptul ca un medic veterinar este absolvent al unei instituitii de invatamant superior, cu nimic mai prejos de medicul uman, avocatul, inginerul, profesorul, filologul sau actorul. El este un exponent al unei profesii unice, care se cheama MEDICINA, cu cele doua ramuri ale ei: umana si veterinara. De ce nu poate un intelectual, posesor al unei diplome universitare, chiar daca este medic veterinar, sa ocupe o functie de raspundere, cum este aceea de ministru? Este mai competent un avocat, un inginer, un filolog sau un politician fara educatie superioara sa fie in fruntea unui minister, fie el si acela al culturii?

Daca D-l Ladariu ar fi cat de cat familiar cu preocuparile extra-profesionale ale multor medici veterinari, si-ar da seama ca aceasta breasla are reprezentanti cu merite de exceptie in viata culturala a Romaniei. Cu toate ca medicul veterinar practician isi desfasoara activitatea zilnica in conditii extrem de vitrege, fiind investit cu menirea de a alina durerile unor necuvantatoare (ceea ce este mult mai greu decat sa stai intr-un cabinet curat si sa vina pacientul cu grai la tine), el gaseste ragazul de a avea si indeletniciri altele decat de a tamadui animalele. Multi medici veterinari beneficiaza de o vasta cultura generala, literara si artistica si s-au afirmat cu contributii de seama la patrimoniul cultural romanesc si universal. In plus, ei au dovedit si in trecut, prin functiile de conducatori de unitati agro-zootehnice, prin functiile administrative si politice pe care le-au detinut, ca investiturile respective nu au fost gratuite.

Din pacate, in mentalitatea unora dintre compatriotii nostri, persista prejudecati regretabile, care ii indeamna sa califice persoane apartinand anumitor profesii ca fiind de "second class", excluzand apriori, posibilitatea ca ele sa fie capabile de performante cu nimic mai prejos decat cele apartinand reprezentantilor tagmelor privilegiate, intre care, probabil Dl. Ladariu ii considera pe avocati sau medicii umani. Daca senatul American sau Bundestag-ul german au in structurile lor medici veterinari, de ce nu ar avea si parlamentul romanesc reprezentanti ai acestei profesii? Competenta se masoara in primul rand prin rezultatele obtinute intr-o anumita functie si nu prin eticheta pe care cineva o pune pe fruntea celui investit, eticheta care poate fi inspirata de preconceptii subiective, cum cred ca s-a intamplat in cazul de fata.

In ultimul timp am citit multe alte interventii ale D-lui Ladariu, aparute in revista de limba romana "Clipa" din Los Angeles, la care sunt de multi ani colaborator si marturisesc ca pe cele mai multe le-am apreciat. Comentariul amintit insa cred ca reclama scuze unei profesii intregi, pentru ca ea merita mai mult decat remarci malitioase, venite din partea cuiva care stie prea putine despre ea.

Acad. Dr. Emil Onet,

Phoenix, Arizona

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page