Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Primim de la cititori


Stimate domnule Luchian,

Va multumesc pentru aprecierile dumneavoastra sincere. Dupa cum ati constatat, diplomatii de "valoare" au aparut imediat dupa 1990 (Geoana si ai sai colegi )- generatia de aur a diplomatiei roamnesti, care au reusit in cativa ani sa ajunga la gradul de ambasador , pe cand altii au urcat in ierarhia diplomatica intr-o perioada de 30-40 de ani (the stupid people cum spunea raposatul Brucan). Unii diplomati n-au mai calcat prin tara muma de peste 15 ani, desi pe vremea raposatului exista o regula ca trebuie sa revii in tara pentru minim doi ani, dupa un post de 4-5 ani.  Dl. Iohannis va trebui sa se debaraseze de balastul adus de Blaga, Ludovic Orban si urmasii lui Crin Antonescu, si sa recunoasca in mod cinstit, asa cum le sta bine sasilor, ca victoria lui la presedintia acestei tari la rascruce de vanturi, nu  se datoreaza eforturilor marilor partide tot asa de corupte ca si PSD, nici macar propriei personalitati ,ci unui "val emotiv" care s-a propagat asemenea unui tsunami.
Deci, dl. Iohannis, sa nu incerce sa profite de aceasta victorie, ci sa o considere o sansa divina pentru a schimba soarta Romaniei (in bine, si nu ca un anschluss al "marilor democratii occidentale).
Dl. Iohannis nu va avea nevoie de consilieri dezinteresati ca mine, ci de capusele care cred ca l-au ajutat sa castige alegerile (aici ii includ si pe "marele" Mihai Razvan Ungureanu, filozofii de serviciu Plesu si Liiceanu, marii scriitori ai neamului - Cartarescu si Patapievici, ca sa nu mai vorbim de analistii fini ai realitatii romanesti, dnii. Tismaneanu, si altii de pe la fosta Europa Libera.
Din nefericire pentru acest popor, "asa-zisa revolutie" nu a fost facuta de generatia care avea o gandire matura, ci de profitori. Avem o generatie care a incalecat perioada dintre secole, dar care nu era pregatita de o revolutie adevarata - pasnica si care sa fie un salt calitativ ( as recomanda multor analisti si politicieni sa-l citeasca cu atentie pe Ortega y Gasset).
Va destainuiesc numai dumneavoastra ca SUA nu ne-a ajutat cu nimic dupa 1990. Am fost ultimii care am obtinut statutul de economie de piata (Rusia, fiind inaintea noastra), Poloniei i s-au sters datorii de peste 40 miliarde dolari, iar noi am platit pana la ultimul cent.
In legatura cu Adrian Nastase, desi nu ii iau apararea in privinta imbogatirii "fara justa cauza" el nu poate fi acuzat de vanzarea Petrom catre OMV. Eu am fost martor la cel putin 6 intalniri cu oficiali americani de rang inalt, cand le-a cerut ca firmele americane din domeniu sa participe la privatizarea Petrom. Americanii ne-au trimis firmele de consultanta (ca si in cazul bancilor) , care au recomandat OMV. Deci americanii si-au vazut de interesul lor, asa cum procedeaza de obicei. Nu mai discut despre distrugerea deliberata a fermelor de pui, cand exportau la preturi de dumping, dar veneau la minister sa faca presiuni ca sa nu cracnim impotriva exportatorilor americani. Asa s-a intamplat si cu asa-zisul parteneriat strategic si cu acordul privind Irakul. Cu ce a beneficiat Romania? Cu cheltuieli din bugetul si asa sarac. Altii au castigat contractele banoase. Ma cunoasteti bine si stiti ca nu sunt antiamerican, dar cred ca a venit timpul ca SUA sa ajute cu adevarat Romania si nu sa-si trimita fostii ambasadori sa mai obtina cate o sinecura pe la Fondul Proprietatea. As dori sa avem cu adevarat un parteneriat strategic, dar nu unilateral, un acord presupunand niste drepturi si indatoriri echilibrate (daca nu, poate am prefera formula BATNA - Best Alternative to a Negotiated Agreement).

Cu deosebita stima si consideratie,

Gheorghe Gruia, Ph D

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page