Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

NOTA REDACTIEI


Publicatia noastra multumeste tuturor pentru care eforturile noastre neretribuite timp de peste 20 de ani, de a mentine un colt de romanism la peste 10.000 km de Glia Natala, n-au trecut neobservate.
Intelectuali de mare calibru, oameni de o vasta cultura, academicieni, profesori universitari si cititori din toate categoriile sociale au catalogat revista drept, prestigioasa, excelenta, iar pe semnatarul rubricii Din Lumea... Lui Stanley Kramer l-au felicitat pentru „stilul sau, gradul lui de cultura, pentru limpezimea ideilor, pentru modul cum stie sa fie atragator si percutant.”
Apreciem si pe cei pentru care Clipa constituie o sursa de informatie si considera preluarea unor materiale, cu mentionarea sursei, utila pentru cititorii lor.
Din nefericire, dupa peste 20 de ani de activitate voluntara, perioada in care ne-am cheltuit o mare parte a resurselor financiare proprii, nu putem continua la nesfarsit o activitate careia pretinsa comunitate romana din America nu-i acorda nici cea mai mica importanta iar Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni nu si-a respectat elementarele obligatii care ii reveneau prin semnarea Contractului numarul U1-1/226/20 Mai, 2014, care prevedea decontarea cheltuielilor generate de chiria sediului publicatiei, pe lunile Iunie si Iulie 2014, cat si decontarea cheltuielilor cu manopera pentru 9 editii saptamanale. In plus, dovedind tare comportamentale inadmisibile pentru o Institutie guvernamentala, Joi 26 Noiembrie, 2014 - zi nelucratoare in USA - am fost anuntati ca expirarea contractului va avea loc, Duminica, 30 noiembrie, 2014, deci, practic, aveam o singura zi la dispozitie !!! Era vorba de o suma modica de 9.996 lei, cca 3.548 dolari, suficienti pentru acoperirea cheltuielilor unei singure editii, suma pe care Ministrul delegat, devenit un fel de Globe Trotter al Romaniei,  o gaseste insuficienta pentru acoperirea unui bilet de avion.
 Cerem insitent, in numele Consiliului Mondial Roman, Consiliului Romano American, Revistei Clipa si a unei multitudini de persoane fizice si juridice ca, sub egida Parchetului General al Romaniei, sa se desfasoare o ancheta privind rolul jucat de Ministrul delegat Bogdan Stanoevici, Stejarel Olaru, Secretar de Stat si Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni-DPRRP in orchestrarea haosului generat cu ocazia alegerilor prezidentiale din Romania, pentru romanii aflati in afara perimetrului Romaniei. Sunt culpe penale care intra sub incidenta Codului Penal Roman. In acelasi timp cerem Corpului de Control al Primului Ministru sa analizeze modul cum au fost redistribuite fondurile alocate DPRRP. Este total inadmisibil ca cea mai veche publicatie de limba romana de pe continentul American, caracterizata de o multitudine de oameni de cultura "drept o adevarata reduta romaneasca de peste mari si zari", adepta acerba a postulatului lasat de omul de vasta cultura, Lazar Ladariu, "Limba este suportul vietii neamului nostru, candela dainuirii unui popor", obiect de studiu al limbii romane la UCLA, lector Georgiana Galateanu, sa fie total ignorata, in timp ce activitati stradale, insotite de mititei si bere au fost sponsorizate de DPRRP. Sa fie de vina, filiatia noastra la ordine si disciplina, se pare, virtuti necunoscute pe Aleea Primaveriii numarul 22, Bucuresti, sediul DPRRP.
 Nu in ultimul rand, reamintim noului Ministru de Externe, d.l Bogdan Aurescu de mesajul trimis prin care am solicitat schimbarea imediata a numitului Bogdan Stanoevici, a carui mentinere in functie aduce grave prejudicii, nu numai imaginii Romaniei in lume, dar si relatiilor dintre TARA Mama si noi, cei care ne-am desprins, fara a ne rupe, de perimetrul national.  Cerem presedintelui ales Klaus Werner Iohannis, sa intervina in favoarea singurei publicatii care a fost alaturi de domnia sa din prima zi a candidaturii, fara a urmari avantaje sau scopuri ascunse.
James O’Brien, om politic iralndez si unul dintre conducatorii miscarii chartiste, ne-a lasat urmatoarea cugetare: „Dorinta unei persoane de a trai din roadele muncii altora, constituie pacatul original al lumii.” (The desire of one man to live on the fruits of anothers’ man labor is the original sin of the world.) Comunitatea romaneasca a trait peste 20 de ani din munca noastra, fara, cu revoltator de putine exceptii, a ne adresa elementarul multumesc !!! Ma surprinde ca umanitarului nostru apel au raspuns numai 9 persoane, aproximativ 1 la 100.000. Va recomand a lectura scrisoarea adresata redactiei noastre de d.l Stefan Novac, OM de 90 de ani, care desi cu un venit modest, a tinut sa raspunda umilului nostru apel. Ma intreb si consider pe buna dreptate, unde sunt Bisericile care timp de peste 20 de ani au beneficiat de mediatizare gratuita ? Doar ca titlu informativ, un anunt de 1/4 pagina, costa 75.00 de dolari. O matematica elementara, accesibila si celor care n-au depasit grammer school, arata, la nivel anual, un cost de 75 X 47 editii= 3.525 dolari anual X 20 de ani, fara a adauga, ceea ce depaseste =  70.500 dolari. Daca nu altceva, macar un elementar multumesc meritam. Dar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.
Nu cautati sa dati o interpretare personala acestor remarci. Nu, nu va consider inamici, fiind adeptul postulatului emanat de generalul vietnamez Nguen Vo Giap, invingator al francezilor, in 1954, la Dien Bien Phu, batalie care a pus capat dominatiei franceze in Indochina si a noastra, la 30 Ianuarie, 1968, de Tet Holiday-Anul Nou Vietnamez, "valoarea inamicului, iti da propria ta valoare."  Si, nu va consider de valoare - iarasi "Lamb Postulate-Postulatul lui Lamb", nu as avea nimic de castigat, fiind in compania dumneavoastra.
In ce ma priveste, parafrazand pe presedintele Gerald Ford, „Am avut adversari, dar nu inamici de care sa-mi aduc aminte.” (I have had a lot of adversaries, but no enemies I can remember).
In finalul acestei note, doresc sa multumesc tuturor celor care au raspuns umanitarului nostru apel de a mentine Clipa, editie tiparita, pana la data de 31 Martie, 2015. Din nefericire, numarul lor a fost revoltator de redus (Neculai Popa - Pico Rivera California, Vasile Bechis - Costa Mesa California, Mihai Suta - Mission Viejo California, Ana Maxiam - Aguanga California, Sebastian Doreanu - Denver, Colorado, Ion si Maria Sima - Glendale Arizona, Georgiana Galateanu - Los Angeles California, Stefan Novac - Westminster Colorado, Bianca Popa - Los Angeles California, Floarea Niculescu - Los Angeles California, Theodora Elenes - Bellevue Washington, Nora Costescu - Wake Forest North Carolina, Diana Kenez - Sherwood Forest California, Dr. Moise Filipescu - Glendale, California, Ardases Gazmararian North Hills, California, Vasile Bora - Lincolnton North Carolina, Anatol Razmerita - Los Angeles, California si Vavila Popvici - Raleigh North Carolina. Aceste persoane se alatura listei revoltator de reduse a celor pentru care limba stramoseasca, sau mai corect mentinerea ei in perimetrul geografic american, mai consituie o preocupare majora. In aceste conditii mentinerea editiei tiparite pana la 31 Martie, 2015, a devenit imposibila; nu avem de unde sa mai cheltuim peste 20.000 dolari, dupa ce am cheltuit sute de mii. In momentul de fata, anticipam inchiderea editiei tiparite la 31 Decembrie 2014, ramanand, pana la decolarea "Navetei Divine", cu editia electronica, site www.clipa.com. Minuni se mai pot intampla si personal cred in ele.

Redam mai jos cateva dintre mesajele primite la redactie:

Stimatii nostri,
Vrem sa va multumim frumos, pentru munca depusa atatia ani, sa avem o minunata revista romaneasca.
Ne pare nespus de rau ca nu mai poate continua.
Va dorim Sarbatori Fericite si multa Binecuvantare de la Dumnezeu.
Aprecierile noastre,

Fam. Ioan si Maria Sima, Glendale, Arizona
P.S. Poate va ajuta mica noastra donatie, pentru chirie.
Cu mult respect,
Fam.Ioan si Maria Sima

Domnule Luchian-Patton,
Vreau sa va felicit, pe d.voastra si restul personalului, pentru activitatea desfasurata in decursul anilor in cadrul Revistei Clipa, cu atat mai mult cu cat este vorba de voluntariat. Eu sunt abonat la revista dv. de la primul numar, care, daca nu ma insel, a fost distribuit gratis.
Alaturat este prelungirea abonamentului meu cu trei luni, si o modesta donatie de $ 100.
Eu am 90 de ani si singurul meu venit este Social Security. Imi pare rau, dar nu pot sa-mi permit mai mult.
Va urez Sarbatori Fericite, familiei d.voastra si personalului, de Thanksgiving, Craciun si Anul Nou 2015.
Cu stima,
Stefan Novac, Westminster, Colorado

Stimate D-le Patton,
Stimata D-na Patton,
Va multumesc din suflet pentru abonamentul "onorific" de care m-am bucurat, impreuna cu studentii mei, la UCLA-University of California, Los Angeles.
Va felicit, din toata inima, pentru munca plina de abnegatie pe care ati desfasurat-o ani de zile, pentru ca romanii din diaspora sa poata citi stiri la zi si articole cu caracter informativ cultural, politic si istoric din si despre Romania.
Happy Thanksgiving
 Lector Universitar, Giorgiana Galateanu
Los Angeles, California

Dear Mr. Patton,
Mama va transmite salutari si va multumeste pentru toti anii de a edita revista Clipa, a fost mereu fericita sa o citeasca. Este trista cind nu mai editati revista.
Multa Sanatate si Sarbatori Fericite!
Thank - You!
Bianca Popa, Los Angeles, California

Multumim pentru orele placute pe care ni le-ati inlesnit prin revista Clipa ani si ani la rand.
Va dorim tot binele din lume in tot ce intreprindeti.
Familia Kenez

Dec. 1 2014
Onorata redactie a revistei "Clipa"
Primiti multumirile mele si ale intregii familii pentru bogata si frumoasa activitate care o depuneti in editarea revistei "Clipa".
Ne rugam pentru sanatatea domniilor voastre si va dorim in continuare acelasi entuziasm in tiparirea ei si in 2015.
Sarbatori fericite si La Multi Ani!
Dr. Filipescu

M-ar bucura daca aceste note ar fi citite si de tovarasii de la DPRRP, care desi au studii de Teologie Ortodoxa, completate cu studii in domeniul informativ, sunt revoltator de departe de minimum de standarde comportamentale, cerute pentru mentinerea unui climat social sanatos, intre diaspora si "Ei".
Ma gandesc, cum nimic nu dainuie o vesnicie, societatea romaneasca, in final, se va debarasa de aceste relicve mostenite de la un sistem stigmatizat de istorie si total anacronice pentru o TARA care se doreste europeana.
Redactia
---------------------
Clipa ofera colectia incepand cu editia numarul 174 pana la 1151.
Cei interesati sunt rugati sa sune la Redactie,
Tel: 1 714 758 - 8801

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page