Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Desfigurarea democratiei

Un fost presedinte al Romaniei declara, la sfarsitul anului 2000, ca incheie impacat mandatul de sef al statului, intrucat inaintarea democratica a Romaniei este ireversibila, iar noile generatii de politicieni sunt de incredere.

Deunazi, in Auditorium Maximum al universitatii clujene, acelasi om spunea ca s-a inselat: democratizarea tarii nu este ireversibila, iar tinerii politicieni de azi nu starnesc increderea de odinioara.

Din nefericire, aceasta diagnoza este cea care se confirma. Deciziile care se iau la nivelul tarii sunt, sub aspectul ruperii de nevoile cetatenilor, aproape la nivelul anilor de dinainte de caderea lui Ceausescu si, in mod neasteptat, sub multe aspecte, asemenea deciziilor din Germania anilor 1933-1935. De pilda, nu este vreo analiza lucida a situatiei, ci se arunca demagogic vina pe altii (mai nou, pe "criza mondiala"!), se crede ca lumea incepe si se sfarseste cu cei care guverneaza acum (facandu-se legi in folos propriu, prin "uzurpare constitutionala"!), se celebreaza realizari de mucava, precum Legea educatiei (in vreme ce S.U.A. si alte tari fac reforme ale educatiei axate pe "valoarea profesorului"!), se incearca restrangerea democratiei sub pretextul "reformei statului" (care, evident, e confundata cu o rafuiala politica), legile sunt intelese ca "instrumente" de lovire a rivalilor (nu ca raporturi de reciprocitate ale cetatenilor, precum in societati civilizate).

Ca si in vremurile amintite, partea mai putin calificata a societatii a ajuns sa decida pentru ceilalti: personaje fara cultura ne vorbesc de competenta, coruptii dau reguli de comportare, indivizi fara performante pretind sa se protejeze "elite", plagiatorii predica morala – iar cu cat toti acestia sunt mai vulnerabili la propriu, cu atat sunt mai vehementi. Societatea romaneasca de astazi risca sa devina prizoniera unor persoane care – la o examinare cumpanita – se dovedesc a fi tocmai la opusul a ceea ce vor sa impuna cu orice mijloc.

Nu aceasta situatie o voi descrie, insa, ci alta, care a facut-o si o face posibila: este vorba de proasta intelegere a democratiei de catre cei raspunzatori, care face ca democratia sa nu se mai deosebeasca indeajuns de "consultarea maselor" din regimul de trista amintire sau de "democratia faptelor" a militantilor extremismului de odinioara. Este o neintelegere care transforma democratia intr-o simpla unealta de promovare a intereselor de "gasca" (pentru a folosi limbajul actualei puteri, caruia un distins intelectual iesean ii cauta zadarnic echivalentul in latina!) si de controlare a societatii. Vreau sa ilustrez ideea neintelegerii democratiei de catre autoritatile actuale din Romania prin trei observatii.

Prima se refera la confundarea legitimitatii cu legalitatea. Trec peste faptul ca la guvernantii de astazi nu este vreun semn ca inteleg ce inseamna legitimitate. Ei cred ca, dupa un scrutin legislativ la care au participat 40% dintre alegatori, iar partidul lor a obtinut in jur de o treime dintre voturile exprimate, totul este in regula. In fapt, spus fara ocolisuri, in Romania actuala, nu exista legitimitate a deciziilor, chiar daca, fortand "democratia aritmetica", se obtine o legalitate chinuita. Oriunde in lume, astfel de guvernanti ar fi precauti daca ar avea cultura legitimarii.

Este straniu comportamentul "alesilor": stiind bine ca nu vor mai fi alesi a doua oara, cinismul intrece orice limita inregistrata in democratiile europene. Peste noapte, unii devin "independenti" (ceea ce este, in fond, ilegal, oricand acestia putand fi actionati in justitie de catre cei care i-au votat cu sigla unui partid cu tot!) si relativizeaza, oportunist, toate opiniile lor anterioare. Altii spun in privat ceea ce cred cu adevarat despre guvernanti, pentru ca in declaratii publice sa isi umfle pieptul, ca eroici aparatori ai liniei partidului. "Reprezentarea poporului" care i-a ales au uitat-o cu totul, in numele "mandatului imperativ" al partidului, care ii taraie in solutii proaste.

Guvernantii actuali din Romania nu inteleg ca democratia nu se lasa redusa la numararea voturilor si la stabilirea celui care are un vot in plus. "Democratia aritmetica" si "dictatura majoritatii aritmetice" au fost criticate plenar de cultura democratica a lumii civilizate, iar un democrat onest stie ca acestea nu sunt democratie. Este, in schimb, democratie preocuparea de a obtine consens cat mai larg, mai ales atunci cand aritmetica este subtire (cateva voturi in parlament in plus) sau discutabila (in definitiv, ce ar fi fost daca la alegerile prezidentiale din 2009 numararea voturilor ar fi fost alta? sau daca se lua in seama victoria in tara a candidatului rival?). Carpaticii democrati de carton nu inteleg – se vede prea bine – ce inseamna democratia. Pana la urma, pentru ei, poporul este cel care nu este bun (dupa cum arata si remarca de deunazi: "nu se obtin banii de la Bruxelles, caci se lucreaza cu romani!").

Peste toate, cei care administreaza Romania actuala nu inteleg legatura indisolubila dintre democratie si valoarea profesionala a reprezentantilor. Precum Ceausescu, puterea apeleaza la persoane de calitate indoielnica, incat, pe de-o parte, sa nu fie vreun pericol de concurenta din partea acestora si, pe de alta parte, sa se poata oricand arunca vina pe cineva. La randul lor, persoanele acestea reproduc nivelul redus de competenta si onestitate: cei pe care ii numesc sunt, deopotriva, mai curand incompetenti, docili, agresivi, cu destule pete la activ. Precum in 1933! O tara care are nevoie, ca de aer, de persoane competente si integre, capabile sa imagineze, sa gandeasca si sa implementeze solutii chibzuite, cade astfel prada unor administratori nepriceputi, care o trag in jos. Cu un pret urias, insa, pe care il plateste, ceas de ceas, inevitabil, fiecare cetatean.

Andrei Marga

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page