Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Trei ONG-uri transmit un apel catre Parlament: Nu distrugeti Agentia Nationala de Integritate

 
de I.C.     HotNews.ro

Trei organizatii nonguvernamentale solicita Parlamentului sa tina cont de doua criterii la numirea membrilor Consiliului National de Integritate, ca acestia sa nu faca obiectul unor investigatii penale si sa nu fie sub investigatie ANI, in caz contrar existand riscul de periclitare a functionarii eficiente a Agentiei Nationale de Integritate, monitorizata de Comisia Europeana prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), se arata intr-un comunicat de presa transmis marti.

Organizatiile semnatare ale apelului sunt Freedom House Romania, Expert Forum si Grupul pentru Dialog Social, toate trei membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata.

Ele fac apel la partidele politice si la structurile asociative ale administratiei publice locale sa nu nominalizeze si la Parlamentul Romaniei sa nu numeasca persoane cu grave probleme de integritate in Consiliul National de Integritate (CNI).

"Atragem atentia asupra importantei CNI, o entitate vitala, care asigura autonomia Agentiei Nationale de Integritate", arata ONG-urile.

Semnatarii atrag atentia ca punerea in pericol a functionarii eficiente a ANI reprezinta "un semnal negativ pe care Romania il va da in ceea ce priveste consolidarea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei".

Astfel, organizatiile cer Parlamentului sa tina cont de doua criterii atunci cand numeste membrii CNI:
*sa nu faca obiectul unor investigatii penale;
*sa nu fie sub investigatie ANI.

    Comunicatul integral

Organizatiile semnatare fac apel la partidele politice si la structurile asociative ale administratiei publice locale sa nu nominalizeze si la Parlamentul Romaniei sa nu numeasca persoane cu grave probleme de integritate in Consiliul National de Integritate (CNI). Atragem atentia asupra importantei CNI, o entitate vitala, care asigura autonomia Agentiei Nationale de Integritate.

Nominalizarea unor persoane investigate de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), alte structuri de parchet sau Agentia Nationala de Integritate (ANI) in cadrul CNI pericliteaza functionarea eficienta a Agentiei Nationale de Integritate, monitorizata de Comisia Europeana prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Un astfel de demers reprezinta un semnal negativ pe care Romania il va da in ceea ce priveste consolidarea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei.

Atragem atentia ca situatia Consiliului National de Integritate se afla pe agenda urmatoarei vizite de evaluare MCV, care va avea loc in decembrie 2014.

In aceste conditii, noi, semnatarii, facem apel la Parlamentul Romaniei sa tina cont de urmatoarele doua criterii atunci cand numeste membrii CNI:

    Sa nu faca obiectul unor investigatii penale;
    Sa nu fie sub investigatie ANI.

Freedom House Romania
Expert Forum
Grupul pentru Dialog Social

Organizatiile semnatare sunt membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata

Sursa: HotNews.ro


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page