Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ziua Romanilor de Pretutindeni.


La sfarsitul acestei saptamani vom sarbatori Ziua Romanilor de Pretutindeni, asa cum suntem obisnuiti de ani de zile. Vor urma evenimente, spectacole, serbari, jocuri, dansuri, evenimente culturale, sociale etc.  Mesajul politicienilor nu trebuie sa lipseasca, evident, pentru a colora si mai mult insemnatatea acestei zile stabilite prin lege, de catre oameni, de catre oameni politici pentru sarbatorirea romanilor de pretutindeni.

Pentru mine, ca si pentru multi alti romani, va fi o zi nu tocmai vesela, o zi care face parte dintr-un Noiembrie electoral absurd, un Noiembrie care va ramane mult mult timp in constiinta a milioane de familii de romani, din strainatate si din tara noastra.

Mai presimt ca acest 30 Noiembrie va fi unul de aducere aminte a rostului emigrantilor romani in lume, dar mai mult, ma intreb cati romani vor reflecta si asupra motivelor care i-au indemnat sa plece intr-un exil economic fara sfarsit, aflandu-se in capcana neputintei reintoarcerii acasa, asa cum si-ar dori o multime dintre ai nostri, referindu-ma la revenire.

Ma intreb daca existenta si prezentul trait de sute de mii, de compatrioti de-ai mei, asa cum se simte acest prezent in viata multora, ma intreb daca este si ceea ce ne-am dorit cu totii, cei care am trait clipa si experienta vietii departe de casa.

Oare cati romani vor privi cu jind in departarea timpului, in departarea geografica catre locul in care s-au nascut.

             Realizam ca o parte din corpul natiunii raspandit prin toate cotloanele Europei serveste la usi straine, strigandu-si amarul fara sa auzim nimic din Bucurestiul politic?
           
             Atat de mult ne-am indepartat de ei? Atat de mult se simt abandonati? Atat de mult au dreptate?

            Cand veti dori cei care conduceti destinele natiunii si aveti puterea sa schimbati totul, in bine, dupa dorintele romanilor, cand veti dori ca 30 Noiembrie sa fie o altfel de sarbatoare a pentru cel plecat de acasa de saracie, de foame, de disperare … de lehamite?

            De ziua grea a departarii de casa, de tara, de familie, a gustului amar pana la lacrimi a fiecarei secunde traite in strainatatea cea mai profunda, cea mai nedorita de multi dintre noi, nu pot sa spun la multi ani agoniei, eroii nostri din Noiembrie.

            Va doresc si va urez ca visele sa vi se implineasca oriunde veti dori sa traiti, sa va bucurati de o sanatate de fie, iar daca inima voastra tanjeste catre locul pe care Dumnezeu l-a pregatit fiecaruia dintre noi inca inainte de a veni in aceasta lume, ma voi ruga Aceluiasi sa ne dea minte si putere si noua, sa fim la inaltimea functiei pentru care ne-ati trimis aici, pentru ca planul Lui si planurile voastre sa coincida spre bucuria si linistea sufleteasca a fiecaruia.
          
            Dumnezeu sa va binecuvanteze!
 
            Aurelian Mihai, deputat diaspora

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page