Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DOINA DRAGUT – TIMPUL DINTRE VALURI DE LUMINA

Al Florin TENE


Autoare a opt carti de proza, eseuri si poezie, Doina Dragut vine in intampinarea cititorilor sai cu al noulea volum de poezie, intitulat metaforic „Timpul dintre valuri de lumina “, aparut la Editura „Scrisul Romanesc “, Craiova, 2014. Volum ce are pe ultima coperta aprecieri critice semnate de prof.univ.dr. Ovidiu Ghidirmic si prof.univ.dr.George Popa.

Asa cum scriam, titlul acestui volum este o metafora, adica o comparatie fara termenul de comparat, in care timpul este mediul omogen si nedefinit, analog spatiului in care apare succesiunea ireversibila a fenomenelor, asimilat de autoare cu evenimentele vietii, aflandu-se intre valurile existentei, care, practic, sunt undele formate pe suprafata marilor si oceanelor prin miscarea oscilatorie a vantului si a cutremurelor , acestea fiind urcusurile si coborasurile din vata poetei, iar lumina, care, fiind radiatiile sau complexul de radiatii electromagnetice emise de corpuri incandescente ce impresioneaza ochiul omenesc, nu sunt altceva decat trairile profunde in Poezie. Ce, practice, salveaza existenta.

Iata, inca, de la inceput autoarea prin aceasta complexa metafora ne introduce subtil in universul poetic al sau, care cuprinde in fluxul memoriei interioritatea tulbura a sufletului. Rafinamentul Doinei Dragut sta in recuzita filozofica a poemelor, care nu sunt alceva decat ecourile unei meditatii: „cel ce locuieste/intre doua tarmuri/rasturnand cu umbra/ in gloluri forme/se imiedica-n lumina / “(cel ce locuieste). Exultanta nostalgica, imageria echivoca tagentiind cu doua jumatati, fanuloasa si cea reala, destrama certitudinile in reverie vaganta: „si pe un cer de ganduri/luneca desavarsit“.

Poeta oscileaza „intre cer si cuvant” cu un sentiment lucid, si logic, sensibil la temele grave ale existentei, avand o foarte educata imaginatie a scenariului abstract si a discursului liric, incat e aproape imposibil a sesiza granita la care filozofia se desparte de mitologia poetica proprie. Aici ii dau dreptate domnului prof. Ovidiu Ghidirmic, care spune: „Doina Dragut este o poeta cerebral, la care rigoarea se impleteste, in chip admirabil, cu lirismul, intr-o poezie, de cunoastere, densa si substantiala, de o maxima concentrare a limbajului, pe care nu ezitam  sa o numim intelectualista, in sensul cel mai bun al termenului“.
    
Doina Dragut fiind de formatie stiintifica, precizia sensului, (de fapt interpretativ al mesajului din consistentele poeme), uneori, devine cerebral. Imaginea e de fictiune lirica prin care circula un sange rece, incarcat de „globule“ de provenienta filozofica: „merg dincolo/ de pierdere/pana ma regasesc”. (dincolo de mine). Detaliile poetice se amesteca intr-o viziune caleidoscopica in care, cum spuneam, se amesteca, in mod inteligent, cu prezentul trairilor raportat la interpretari filozofice.

Volumul „Timpul dintre valuri de lumina” de Doina Dragut, „avand o logica interna” ne dezvaluie o poeta matura, stapana pe uneltele sale, in pielea careia clocote notiuni si idei vecine cu gnoseologia, fiindca „Dumnezeu se afla in fiecare om”.

Al Florin TENE
Presedintele Ligi Scriitorilor Romani
Membru corespondent al Academiei Americana Romana de Stiinta si Arta
Cluj Napoca
11 noiembrie 2014


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page