Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE POLITICA

Marina GLODICI

Ne-am obisnuit sa vorbim in mod expres despre politicieni si sa criticam, pe buna dreptate, uneori, activitatea lor, dar mai cu precadere as spune eu, fiind de parerea celor cu care am vorbit, ca, fara politica nu se poate. De ce? Pentru ca viata in sine se conduce dupa o teorie ori filozofie care contine principii, sistemul de valori si acestea, desigur, contureaza caracterul fiecarui ins.
Unii imbratiseaza anumite filozofii ori doctrine fie politice, fie religioase si adera la un grup sau altul, insa o categorie consistenta numeric nu o face din convingere. Imi amintesc de o intamplare. Eram in regimul trecut si o colega de serviciu mi-a spus ca cineva i-ar fi promis o butelie pentru aragaz daca se inscrie in partidul comunist. Am schitat amandoua un zambet. Am inteles cat de caraghios e sa faci politica, dar sa nu cunosti si sa nu fii convins de doctrina pe care o sustii oficial. Asadar, iata cum se mai facea politica. Dar in zilele noastre? Avem pluripatidism si e bine acest lucru, insa, oare, cum se raporteaza membrii partidelor politice la doctrina si la disciplina impusa de aceasta? Care este motivul aderarii politice? Este convingerea privind doctrina sau sunt doar interese proprii in joc? Dorinta de a face ceva pentru societate, de a contribui la bunul mers al lucrurilor privind ridicarea nivelului de trai si al fericirii cetatenilor sau e vorba despre ambitia de a parveni? Unii dintre politicieni, de altfel oameni deosebiti si cu o viata impecabila mi-au marturisit ca sunt dezamagiti deoarece “nu poti face nimic, trebuie sa te lasi dus de val, altminteri te marginalizeaza”.
Politica este considerata a fi arta de a conduce o societate. Daca nu exista viziune, principii solide si disciplina, un sistem de valori adecvat unei societati umane, hotarare, motivatie civica si patriotism, totul se reduce la o activitate propagandistica ce vizeaza interesele de parvenire a unui grup de oameni ceea ce contravine activitatii unei institutii politice organizate pe temei legal.
Am intrebat mai multi cetateni de ce cred ca sunt atatea cearturi si neintelegeri intre partide. Ei au fost de parere ca politicienii nu se contrazic in idei, doctrine politice ori proiecte privind redresarea economiei, ci se lupta unii  impotriva altora pentru interesele lor personale. Din cauza antipatiilor, nu pot recunoaste competenta profesionala a unora si de aceea fac atac la persoana, mereu isi hartuie adversarul in loc sa caute sa faca convergenta de idei pentru a se putea colabora si depasi impedimentele ce stau acum in fata progresului si a bunastarii generale. Se vorbeste despre statul de drept, dar oamenii fac abuz de drept, atac la persoana, isi bat joc unii de altii, sunt de-adreptul cinici si cruzi, fara sa tina cont de sufletul celuilalt. Cauta mai mult aspectele care ne depart decat cele ce ne unesc, cu toate ca cele din urma sunt mai multe.   
Care ar fi remediul? Ei au spus ca, ar fi recomandabil reorganizarea intregii activitati politice prin reintoarcerea la valorile de baza, la “frica de Dumnezeu si rusinea de oameni”, promovarea la conducere a oamenilor cu caracter, demni de a fi exemplu in societate. Idei perimate? Nicidecum. Clasa politica noua daca nu se va forma din persoane credincioase lui Dumnezeu, nu vor putea duce greul unei politici in cadrul confuz al acestui mileniu plin de schimbari, presiuni de tot felul. Se impune seriozitate, discipina mentala, corectitudine si statornicie in ceea ce  priveste respectarea legilor si principiilor unei societati umane.
Nu e timp de certuri politice, religioase sau oricare ar fie ele, ci e timpul sa ne linistim, sa ne unim in cuget si simtiri bune si sa constientizam ca mai presus de egoismul acerb care domina persoanele fara principii se afla  viitorul generatiilor care vin dupa noi si fata de ele exista o mare resposabilitate care apasa pe umerii celor care sunt factori decizionali.
Desigur ca nu poti placea tuturor, este imposibil acest lucru. Dispute, neintelegeri, diferente de opinii, moduri variate de a intelege un lucru izvorate din gradul de inteligenta si pregatire diferite, au fost si vor fi cat va tine lumea. Dar daca exista buna credinta si instruire nu se poate sa nu se ajunga la un consens, mai ales cand e vorba de integritatea statului nostru si de bunastarea intregului popor. Tanara generatie doreste pace, liniste, oameni intelectuali care stiu ce trebuie sa faca, fiecare sa contribuie cu cate o ideie si asa se poate ajunge la un proiect bun si viabil care sa poarte amprenta unor personalitati care stiu sa lucreze in echipa, descatusati de orice prejudecata, antipatie, egoism si invidie. Sunt valori in fiecare partid, oameni competenti si necompromisi. Trebuie doar ca acestia sa gandeasca matur, serios, potrivit cu legislatia unui stat de drept modern care trebuie sa aiba conducere emergenta pentru a-si putea pastra valorile umane.  
Asadar, sa eliminam orice ura, orice duh de cearta si de impotrivire si sa ne lasam condusi de pacea divina. Cum se poate asta? Prin intoarcerea la Dumnezeu si ingenunchierea inaintea Lui pentru a cere puterea Duhului care poate binecuvanta orice persoana cu pacea si linistea adecvate. Altminteri avem toate sansele sa batem pasul pe loc si sa fim ingenunchiati de propriile noastre nevegheri atat privind ridicarea nivelului de trai, dar chiar si a integritatii si independentei tarii. Sunt mari respnsabilitati care ar trebui sa si le asume cei care au “fraiele politice”.   
Lupta dintre bine si rau, dintre iubirea “agape” (dragostea neconditionata) si egocentrism nu se poate sfarsi decat atunci cand se va sfarsi lumea. Aici este opozitia adevarata din care isi are sorgintea si cea politica si cea religioasa dintre oameni. Contradictia este spirituala. Cum se poate stinge? Doar prin autoanalizare, pocainta in fata Lui Dumnezeu si pacea interioara capatata prin iertarea pacatelor prin jertfa Domnului Isus Hristos. Fie ca Duhul Sfant cel al  lui Dumnezeu care a creat cerurile si pamantul sa inunde sufletele noastre ale tuturor romanilor de pretutindeni si a tuturor fiintelor de pe pamant, ca astfel sa putem realiza ca fara Domnul Isus nu putem face nimic  bun. Ca depindem de Acela care ne-a creat si ne-a facut pe toti dupa chipul si asemanarea Lui si de la El vine si credinta si infaptuirea oricarui lucru bun. Dumnezeu iubeste Romania! Haideti sa ascultam de EL!
Marina GLODICI
Cluj Napoca
19 noiembrie 2014


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page