Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Expozitie de pictura româneasca în Colorado


Cateodata toamna este plina de surprize. Pentru romanii din Colorado dar si pentru toti iubitorii de arta plastica, Muzeul de Arta Contemporana din Bouder (Boulder Museum of Contemporary Art - BMOCA) a oferit o asemenea surpriza joi, 2 octombrie, cand a avut loc vernisajul expozitiei DEFACED.
Opt pictori romani, din generatia tanara, de dupa 1989, expun in salile muzeului. In ordinea alfabetica, ei sunt urmatorii: Teodora  Axente, Marius Bercea, Razvan Boar, Zsolt Bodoni, Dumitru Gorzo, serban Savu, Mircea Suciu si Dan Voinea.
 Este pentru prima data cand o expozitie de arta romaneasca ajunge in Colorado si ne-am bucurat sa vedem, in seara vernisajului, printre colectionari de arta americani si membrii din comunitatea romaneasca, dornici sa fie prezenti la un asemenea eveniment. Mai ales ca au avut deosebita placere de a se intalni cu doi dintre artistii ce expun: Marius Bercea si Dumitru Gorzo.
Expozitia s-a dorit a fi o prezentare a tinerei generatii de pictori romani din ultima decada, pictori ce s-au remarcat deja pe plan international si care au in comun cateva teme, cum ar fi: memoria colectiva post-comunista, cautarea identitatilor in lumea contemporana, conditia individului in epoca consumismului.
Este de admirat efortul depus de organizatori pentru realizarea unei expozitii de inalta clasa. Cuvinte de multumire, din partea romanilor coloradeni pentru Mardee Goff, initiatoarea si sufletul proiectului, care si-a petrecut ultimii trei ani cautand operele artistilor romani,  atat in colectii particulare cat si in diferite muzee din Statele Unite. Cuvinte de lauda si pentru Nicole Dial Kay, pentru modul desavarsit in care a organizat vizionarea unui documentar urmat de o masa rotunda pe tema Revolutiei din 1989 si a schimbarilor survenite in urma acesteia.
Un efort deosebit, la buna realizare a expozitiei, si-au adus de asemenea doamna Ileana Barbu si domnul Marius Lehene, profesori de arta la prestigioase universitati coloradene.
Expozitia poate fi vizitata pana la data de 18 ianuarie 2015.

Sebastian Doreanu, Denver, Colorado

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page