Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1150)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Foarte probabil, in lumina ultimelor evenimente petrecute in TARA care adaposteste mormintele inaintasilor, in TARA, care am afirmat de nenumarate ori, ca i-am purtat, ii port si-i voi purta  un respect deosebit, indiferent de forma ei de guvernamant - TARA, conform opiniei personale, nu trebuie sa aiba nicio conotatie politica -, gandurile mele nu s-au indreptat spre generalul Erwin Rommel cu al lui Panzer Division, Deutsche Afrikakorps, sau spre presedintele ales al Romaniei, supranumit in anumite cercuri media drept Panzer, ci spre una din mintile de geniu creierele de exceptie pe care omenirea a avut sansa sa-l gazduiasca. Este vorba de Immanuel Kant, considerat intemeietorul filosofiei clasice germane, persoana care a elaborat, independent de Laplace, o ipoteza cosmologica evolutionista, Istoria generala a Naturii si Teoria Cerului.
Sistemul filosofic al lui Kant este expus in "Critica Ratiunii Pure" - Teoria Cunoasterii, "Critica Ratiunii Practice" - Etica si "Critica Puterii de Judecata"-Estetica si Teoria Finalitatii. Immanuel Kant, spunea ca intelectul uman nu poate accede la cunoasterea lucrurilor in sine ci numai a fenomenelor !
Referindu-se la realitate, acest inegalabil geniu, spune ca ea "reprezinta o perceptie individuala a lucrurilor", perceptie care depinde in exclusivitate de gradul de dotare cerebrala, nivelul intelectual, moral si spiritual al individului. Realitatea, de fapt, reprezinta o imagine proprie pe care ne-o formam asupra unor evenimente, functie dependenta de considerentele aratate mai sus si este de fapt o reflectie mentala a ceva sau cuiva; ceea ce stim, sau mai corect, credem ca stim, despre cineva sau ceva poate fi adevarat sau fals - de cele mai multe ori, fals - poate sa se refere la un atribut fizic sau moral, o imagine poate fi buna sau, de cele mai multe ori nefavorabila, fara a avea la baza elementele necesare. Chiar si faptul ca nu stim nimic - desprins din Aforismul lui Aristotel, sau Socrate, dupa anumite pareri, este tot o imagine. Vrem sau nu vrem, avem o imagine, iar in relatiile noastre sociale, in comunicarea cu semenii nostri ne folosim de aceste imagini. Avem, din nefericire, o atitudine fata de ceva sau fata de cineva in functie de ceea ce stim sau de cele mai multe ori, credem - pretindem ca stim.
Desi, spre regretul meu, trebuie sa ma deconspir din nou, ar fi la ani lumina de standardele mele Spartane, daca n-as impartasi cu dumneavoastra un mesaj primit din Romania din partea unui OM de exceptie, un intelectual deosebit, persoana identificata perfect in notiunile de fidelitate, bravura, integritate si multe alte asemanatoare, unul dintre putinii locuitori ai acestui terifiant mapamond cu care m-as duce pe orice teatru operational cu convingerea ferma ca "am spatele acoperit." Este vorba de Gheorghe  Gruia, PHD, CPC, Ambassador of Civility, diplomat cu o stralucita cariera, care trimite un foarte pertinent mesaj, destinat Presedintelui ales: "Cred ca Deutsche Ordnung va fi greu sa fie aplicata pe malurile Dambovitei, doar daca Herr Iohannis nu va mai aduce cateva legiuni de Teutoni (care din pacate nu mai prea seamana cu cei de pe vremuri, adica s-au mai adaptat si ei la apucaturile lumii moderne si mondene) care sa ne invete lectia "lucrului bine facut." Deci, cu o singura floare, nu se face primavara. Oricat de bine intentionat ar fi d.l Iohannis, are in spate un amestec de doua partide care nu sunt cu nimic mai "elevate" decat PSD. Sper sa nu aiba apucaturile voluntariste ale lui Basescu si sa-si gaseasca niste consilieri profesionisti si nu lipitori de afise. Cunosc spiritul nemtesc de a te apuca de treaba deindata ce ai ajuns in capul ogorului, dar cred ca cineva trebuie sa-l sfatuiasca sa nu inceapa sa dea ordine parlamentului, guvernului si presedintelui in functie, cand inca nu a fost instalat oficial la Cotroceni. De obicei, aceste "initiative" sunt taxate de orgoliosii Damboviteni."
In continuare, distinsul meu conational imi recomanda ca atunci "cand veti reveni in patria mama (sau tata, cum se spune prin Deutschland) poate il puteti consilia ad-honorem pe d.l Iohannis. Cred ca ar avea ce invata, in sens pozitiv. Pana la revenirea mea in "fatherland", foarte probabil la sfarsitul lunii Iunie, 2015, recomand ca printre consilierii prezidentiali sa figureze la loc de cinste numele lui George Gruia.
Din respect pentru recomandarea facuta de acest OM de vasta cultura, care printre multe altele m-a familiarizat si cu "Revolt of The Masses - Revolta Maselor" a lui Jose Ortega Y Gasset, una dintre revoltator de putinele persoane care ma determina sa aplic Principiul lui Lamb - Lamb Principle despre care am amintit in editia 1147, a acestor eseuri, am sa-mi permit cateva idei, pe care le consider necesare "binelui cetatii." Nu de alta, dar pana si Ieremia-Jeremiah cu 626 de ani B.C. in capitolul 29, versetul 7, spune: "Urmariti binele cetatii in care v-am dus in robie si rugati-va Domnului pentru ea, pentru ca fericirea voastra atarna de fericirea ei."
Deci, dupa umila mea opinie, stabilitatea lumii depinde de relatiile cu vecinii, in special cu Rusia. Pentru cei familiari cu istoria si cultura germana se stie ca exista o veche Teutonica admiratie pentru autoritate, pentru respectarea stricta a legii si o vedere, haideti s-o numim paternala, referitoare la alte natiuni. Sunt convins ca Putin nu este felul de conducator sub care cineva ar dori sa traiasca, dar trebuie sa se admita ca este singurul capabil sa guverneze o tara de... dimensiunile, traditiile si antecedentele Rusiei. Un ultim sondaj de opinie, efectuat la solicitarea Ministerului de Externe din Berlin, arata ca 51% dintre germani, considera mentinerea pacii drept cel mai important obiectiv. Va recomand sa nu iritam marele nostru vecin, mai ales ca si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus clar ca nu exista solutii militare - no military solution in rezolvarea conflictului cu Rusia. In plus, in nobila idee de a va familiariza cu lucruri mai putin cunoscute, inca din 1997 NATO - Russia Founding Act stipuleaza clar ca alianta nu va avea baze militare pemanente pe teritoriul fostelor state membre al Pactului de la Varsovia- ... Act prevents the alliance from permanently basing soldiers on the teritory of former members of the Warsaw Pact.Deci...... Deveselu ??? In plus, deloc de neglijat, cand Ministrul de Finante al Germaniei a comparat actiunile Rusiei cu cele a lui Hitler in Sudetenland, folosind termenul de "primul Anschluss al secolului XXI-lea", Angela Merkel l-a admonestat imediat!!!
In relatiile cu vecinii si nu numai, imi permit o recomandare extrasa dintr-un discurs al presedintelui american John F Kennedy, tinut la Ottawa, in fata Parlamentului Canadian, la data de 17 Mai, 1961: "Geografia ne-a facut vecini. Istoria ne-a facut prieteni. Economia ne-a facut parteneri. Si necesitatea ne-a facut aliati. Cei pe care natura i-a pus impreuna, omul sa nu-i desparta. Ceea ce ne uneste pe noi, este mult mai mare decat ceea ce ne desparte - Geography has made us neighbors. History has made us partners. And necessity made us allies. Those whom nature hath so joined together, let no man put asunder. What unites us is far greater than what divides us."
Deocamdata, fara a avea pretentia detinerii Bulei Filosofale-Adevarului Absolut, ma opresc aici.
A.C.TON

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page