Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Festivalul romanilor 2014 de la Phoenix


    Sambata 8 noiembrie a avut loc un frumos festival romanesc, o veritabila petrecere devenita de acum traditionala, organizat de D-nii Dumitru Stefaniga si Bujor Balog la biserica ortodoxa “Sfantul Ioan Botezatorul” din Phoenix. Sala sociala a bisericii a fost neincapatoare pentru amatorii de cantece, dansuri si mancaruri romanesti.
    Festivalul a fost deschis de John Brejea- Presedintele consiliului parohial, care a urat bun venit celor prezenti. Preotul Gheorghe Liboteanu a rostit rugaciunea cu care incepe orice masa aici, dupa care a oferit si un scurt numar de cantat din frunza, surprinzator pentru multi dintre cei prezenti. 

A urmat ansamblul local de jocuri populare “Doua Flori” alcatuit din tineri amatori, inimosi, dispusi sa afecteze din timpul lor liber, ca sa mentina vii obiceiuri populare romanesti, chiar daca sunt atat de departe de meleagurile natale. Suite de dansuri populare din diverse zone ale tarii (ardelenesti, oltenesti, moldovenesti, muntenesti) au starrnit deliciul spectatorilor, care au aplaudat uneori in picioare acesti dansatori virtuosi. Din ansamblu au facut parte si copii, care alaturi de tineri si adulti, s-au straduit sa ofere celor prezenti clipe de desfatare nedisimulata. Instructorii Billy Olcan si Nicolae Nedelcu au dovedit ca sunt adevarati profesionisti, prin felul cum au imprimat acestor amatori dragostea pentru jocurile populare romanesti. Efortul pentru reusita interpretarilor desigur a presupus multe ore de repetitii si un timp indelungat pentru a inchega un ansamblu ca acesta. Se cuvine a fi mentionata si coreografia ingrijita asigurata de  Dl. Ion Omorean.

    Din program a facut parte si un numeros ansamblu invitat tocmai din Florida (Balcan Folk Group si Gavrilo Princip Dance Group). Sub conducerea D-lui Joe Bircia si a unei coreografii competente asigurata de D-na Georgeta Railic, grupul s-a reprodus cu un apreciat manunchi de jocuri romanesti si sarbesti, satisfacand astfel si asteptarile unei parti dintre meseni, care erau de nationalitate sarbeasca. Trebuie subliniat ca pentru a sugera specificul jocurilor interpretate, au fost folosite si costume adecvate, fapt ce a conferit un plus autencitate. Prezentatoarea Georgeta Railic, a fost la inaltime, prin modul de aparitie, continutul textelor si entuziasmul de care a dat dovada, atat in reusita spectacolului, cat si in pregatirea ansamblului in general.    
    Mancarurile (platouri cu branzeturi, carnati, fripura de porc si pui, sarmalele precum si prajiturile delicioase), donate cu generozitate de familiile Balog, Barbes si Olcan, unele pregatite cu gust sub ingijirea D-lui Popescu Stan (Pesi), care in acelasi timp indeplineste si functia de vice-presedinte al Consiliului parohial si care de ani de zile, impreuna cu sotia sa – Cristal – pregatesc mesele lunare, menite sa adune romanii din Phoenix si imprejurimi si sa mentina vii niste traditii romanesti.
    Programul a fost intregit de prezenta apreciatului solist George Rotaru, care cu talentu-i bine-cunoscut, a prezentat melodii de petrecere, de muzica usoara si de dans, intretinand o atmosfera de voie buna pana tarziu in noapte. Invitatii s-au angrenat, cu voia buna caracteristica unor asemenea ocazii, la jocuri populare (sarbe, hore si jocuri specifice diferitelor arii geografice ale Romaniei), precum si la dansuri clasice sau moderne.

Dr. Emil Onet
Phoenix, Arizona


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page