Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Yankeii din statul Arizona vor sa detina arme de foc fara permis

 

Cunoscut ca un stat ce tine la faima sa de parte a comunitatii pistolarilor din Vestul Salbatic si in care drepturile cetatenilor sunt la mare pret, Arizona relaxeaza legislatia privind dreptul populatiei de a detine si a purta arme. Pentru anul acesta de exemplu, legislatorii din Statul Marelui Canion au in plan peste o duzina de proiecte de lege privind extinderea dreptului populatiei civile de a detine si a purta arme de foc si arme albe.

Arme si voturi

Conform acestor proiecte de lege, cetatenii pot avea asupra lor arma fara a detine permisul de portarma – adica nu mai este necesar ca armele produse in Arizona sa fie inregistrate -, iar cadrele didactice din invatamantul universitar sunt libere sa fie inarmate in incinta campusului.

Desi numarul acestor proiecte de lege nu este neobisnuit, sustinatorii dreptului la portarma sunt de parere ca anul acesta, cu un guvernator conservator – republicana Janice Brewer -, o legislatie care le sustine cauza si o mai mare libertate de exprimare, ar putea fi anul in care mai multe bariere sa fie inlaturate. 2010 este, de asemenea, an electoral, iar dreptul de a detine si a purta arma a fost dintotdeauna element de greutate intr-o platforma electorala populara in randul conservatorilor. Daca avem in vedere faptul ca visul oricarui american este sa aiba arma, nu este de mirare ca politicienii nu au de gand sa restrictioneze acest drept - aceasta si pe motiv ca nu doresc sa piarda voturi. Este stiut ca orice ingradire a libertatilor cetatenilor, inclusiv dreptul la portarma aduce cu sine mai putine voturi. In schimb, o legislatie mai permisiva va atrage sufragiile unui mai mare numar de alegatori.

Barack Obama nu vrea arme la populatia civila

Iata de ce anuntul facut de Barack Obama in momentul instalarii sale la Casa Alba, in care isi exprima intentia de a propune o lege prin care sa restrictioneze accesul populatiei la arme pentru a reduce rata criminalitatii, i-a determinat pe multi sa se grabeasca sa achizitioneze o arma. Teama oamenilor ca ar fi posibil sa nu se mai permita comercializarea armelor decat in anumite conditii a facut ca vanzarile de arme de foc sa creasca in Statele Unite, de la momentul investirii noului presedinte.

Cu toate acestea, pentru prima data in ultimii 70 de ani, Curtea Suprema americana a confirmat recent, ca dreptul fiecarui cetatean de a avea o arma este garantat de Constitutie. Potrivit celei mai inalte jurisdictii a tarii, in numele sigurantei publice, acest drept este imposibil de a fi limitat.

Al doilea amendament

Coroborata cu istoria Statelor Unite, aceasta decizie a Curtii Supreme americane are sens, daca ne gandim ca al doilea amendament din Constitutia Statelor Unite se refera la dreptul populatiei de a detine si a purta arme ("The Right of the People To Keep and Bear Arms"). Potrivit acestui amendament, "o militie bine organizata fiind necesara securitatii unui stat liber, dreptul ca poporul sa detina si sa poarte arme nu va fi incalcat". De altfel, acest drept a fost solicitat la momentul punerii bazelor SUA, astfel ca daca guvernul ajungea sa recurga la oprimare, subjugare, abuzuri etc., populatia ar fi avut posibilitatea de a se lupta cu stapanirea si a-si face dreptate. Executivul era, astfel, restrictionat, pentru a nu comite abuzuri si a nu subjuga populatia dupa bunul sau plac.

Acesta era, la inceput, unul din motivele pentru care americanii si-au dorit arme. Se impune precizarea ca in momentul de fata, cu armamentul de care guvernul dispune, ideea ca populatia sa se lupte cu guvernul este deja perimata.

Locotenentul Eric Shuhandler – victima a civililor inarmati

Revenind la situatia din Arizona, doar noua state au restrictii mai putine decat Statul Marelui Canion privind portul de arma. O data ce legislatia va deveni si aici, mai putin restrictiva in aceasta privinta, exista toate sansele ca indivizi certati cu legea sau criminali periculosi sa aiba asupra lor arme, in public. Din moment ce sunt accesibile, existand autorizarea generala, tot mai multi agresori isi pot permite sa se doteze legal cu arme de foc. In asemenea conditii, exista situatii – si nu putine - cand politistii nu mai au timp sa faca uz de arma.

Un exemplu in acest sens este cazul locotenentului de politie Eric Shuhandler, in varsta de 42 de ani, de la Departamentul de Politie din Gilbert, asasinat recent in Gilbert, Arizona. Omul legii a fost impuscat mortal in cap, de unul din cei doi barbati aflati intr-un autoturism pe care acesta il trasese pe dreapta, la intersectia a doua sosele principale de la granita dintre Gilbert si Mesa. In urmarirea suspectilor, care au fugit de la locul crimei, au pornit mai multe echipaje de politie din Phoenix, care au reusit sa ii prinda cateva minute mai tarziu. Daca civilii pun cu atata usurinta mana pe pistol, fara sa isi faca procese de constiinta, riscul de a practica profesia de politist - si asa foarte mare - creste.

An armed society is a polite society

Si pentru ca intotdeauna parerile sunt impartite, sustinatorii unei legislatii mai relaxate privind dreptul cetatenilor de a detine si a purta arma afirma ca "an armed society is a polite society". Cu alte cuvinte, odata ce ai asupra ta o arma, te poti apara de raufacatori pana la sosirea echipajului de politie. In plus, infractorii nu isi mai permit sa isi faca de cap, stiind ca pot da oricand peste un proprietar de pistol.

Daca in Statele Unite sunt in circulatie aproximativ 200 de milioane de arme de foc la 300 milioane de locuitori, pe batranul continent, finlandezii sunt in top in ceea ce priveste armele detinute de populatia civila, cu un procent de 69%. Lor le urmeaza elvetienii, 61%, suedezii, 40%, germanii, 36%, francezii, 34%, sarbii, 24% si croatii, 21%. In acest clasament, Romania se afla pe ultimul loc in Europa, cu 1,1 detinatori de arme la suta de locuitori.

Port Arthur, 1996

In Australia, legea care prevede dreptul cetatenilor de a detine si a purta arma a fost pusa la punct in 1996, cand localitatea Port Arthur din Tasmania a fost teatrul unui incident armat in urma caruia 35 de persoane au fost ucise si alte 18 ranite. Imediat dupa acest tragic eveniment, primul ministru John Howard a cerut guvernului sa adopte Acordul National privind Armele de Foc (National Agreement on Firearms). Astfel, s-a interzis a fi comercializate catre populatia civila pustile si pistoalele semiautomate de orice tip si pustile cu incarcare manuala.

Americanii vor arme

Controlul armelor aflate la populatia civila ramane si pe mai departe una din preocuparile majore la nivel international. In special in Statele Unite, asasinatele si masacrele tot mai numeroase produse intr-o serie de state au facut ca nemultumirea populatiei sa creasca. Ramane de vazut daca a nu purta arma la vedere, ci sub imbracaminte – un drept de care numai politia s-a bucurat pana acum - va avea ca rezultat reducerea agresivitatii si a violentei. Cert este un lucru - ca societatea americana doreste sa detina arme, indiferent ca este vorba de arme de vanatoare ori de aparare.

Octavian Curpas

Phoenix, Arizona

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page