Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DE PARTEA PACII


"O, de ai fi luat aminte la PORUNCILE MELE, atunci PACEA ta ar fi fost ca un rau si FERICIREA ta ca valurile marii!"  (Isaia 48, 18)
Ceea ce omenirea traieste de sase mii de ani este RAZBOIUL si ceea ce doreste tot de atata timp este PACEA. Despre aceasta vorbeste LIPSA celor neintorsi acasa din razboaie, despre aceasta spun schilodirile celor intorsi. O rana mereu sangeranda in sufletul popoarelor, un vis neimplinindu-se - PACEA - si o realitate devenind cosmar - RAZBOIUL. Mancam mai putin ca sa putem cheltui pentru pace, muncim mai mult ca sa putem cheltui pentru intretinerea razboaielor.  Chiar si cei care nu dorim razboiul, economisim din necesarul vietii pentru a ne apara. Desi mai sunt zone pe pamant unde se mai rabda de foame, strigatul omului nu este "PAINE", ci "PACE", pentru ca pacea aduce si paine. Fondurile internationale se mai impart pe caile caritatii in zonele infometate, dar forurile internationale nu au o sursa de PACE din care sa ia si sa imparta popoarelor in mod concret. Educatia pentru PACE si impotriva RAZBOIULUI se face greu. Cine promoveaza acest examen?  Ceea ce istoria ne-a aratat pana acum ca izbutire a ei, a fost o PACE IMPUSA, pentru ca RAZBOIUL nu este atat RAZBUNAREA de pe campul de lupta, ci URA din mintea omului care nu poate fi controlata prin forta, sau prin vreo ideologie omeneasca.
In intelesuri omenesti, PACEA este atunci cand dintr-un motiv sau altul RAZBOIUL a incetat si pana va incepe alt razboi, si asa din ce in ce mai putina pace si mai mult razboi. Conform Bibliei, PACEA este o urmare naturala a ascultarii omului de PORUNCILE lui Dumnezeu. "O, de ai fi luat aminte la PORUNCILE MELE, atunci PACEA ta ar fi fost ca un rau". Simplu. Domnul zice "sa nu ucizi". Nu ucizi. Unde e RAZBOIUL? Domnul zice "sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti". Nu mai e razboi. In ascultarea de Dumnezeu PACEA nu este intermitenta - pana va incepe alt razboi - ci este permanenta, simbolizata printr-un rau ce curge si tot curge si nu se opreste. Prin cea mai simpla deductie, daca PACEA inseamna ascultarea de PORUNCILE DIVINE, RAZBOIUL inseamna neascultarea de ele. Nici o greutate de intelegere. Daca NU UCIZI este PACE. Daca UCIZI este RAZBOI. Daca iubesti pe semenul tau este PACE.  Daca il urasti este RAZBOI. Incercarea de PACE ocolind LEGEA lui DUMNEZEU este o imposibilitate care creste din ce in ce riscul de razboi. Atata vreme cat nu se ia aminte la PORUNCILE Lui, nu va fi PACE, oricate eforturi de pace se vor depune si oricat de bine intentionate ar fi ele.
Rezumand PACEA la INCETAREA RAZBOIULUI, poate fi cel mult o AMANARE a lui. Sigur, oameni de bine ai popoarelor merg mai departe, la PREVENIREA RAZBOIULUI - lucru bun - prin aranjamente diplomatice, prin negocierea marilor probleme initiatoare de RAZBOI, dar cat si pana cand si pe ce asigurare. Acest lucru s-a facut si pana acum. Se cauta "solutii de pace" mai eficiente. Se dau retete in aceasta privinta. Tratate, intelegeri, semnaturi, rezolvari dar nu REZOLVAREA.
In "ascultarea de Dumnezeu", nu avem nevoie de a cauta solutii de PACE pentru ca ea este insasi PACEA, in  mod legic si natural. Nu este vorba de o PACE prin masuri de prevenire a razboiului, ci de o PACE in lipsa notiunii de RAZBOI. Nici o temere. Nu PACE prin fortificarea granitelor, prin aparare cu deplin succes, ci o PACE ca un rau ce curge nepornit de cineva, neoprit de cineva si care conform textului biblic sub observatie astazi, se preface in FERICIRE asa de multa si permanenta, ca "valurile marii".
Numai INTOARCEREA la DUMNEZEU poate face acest lucru. Oricat de nobile ar fi intentiile noastre de PACE, fara de Dumnezeu nu se vor dovedi decat cel mult carpeli pe ceva care mai curand sau mai tarziu - si dupa cum arata starea pacii astazi, mai curand decat mai tarziu - se va rupe.
 Vital de spus ca Biblia vorbeste despre Isus, numindu-L DOMN al PACII. Legitatea privind obtinerea PACII este minunata, dar mai presus de ea este CEL care a facut-o. CINEVA a zis "sa nu ucizi" si ne place acest "sa nu ucizi" pentru ca ne da PACE.  Nu ne intereseaza CINE a stabilit acest PRINCIPIU de PACE? CINEVA ne-a dat viata si ne bucuram de ea. Ignoram pe CEL care ne-a dat-o? Zi dupa zi noi beneficiem de efectele bune ale unor legi naturale si morale care fac existenta noastra fericita. E frumos sa nu vrem sa cunoastem pe LEGIUITOR si sa-I aducem multumire pentru ele?
Poate este ocazia acum sa spunem ca oamenii au facut pace de multe ori si se lupta din rasputeri sa faca si azi, dar ei nu pot face PACEA, care este o notiune dumnezeiasca, insemnand izvorul de pace, fantana pacii vesnice, PRINCIPIUL PACII. Frumoase si benefice au fost marile tratate de pace semnate pe lume, care au pus capat unor razboaie sau au prevenit multe altele. Aceasta este ceea ce Domnul numeste "pacea care o da lumea" de care lumea e din ce in ce mai obosita. El mai aminteste de alta PACE - "va las pacea MEA, va dau PACEA Mea". Diferenta este foarte mare.  Daca acordurile de PACE intre oameni ne uimesc prin priceperea prin care au fost facute si le socotim momente de referinta in istorie, Biblia zice "PACEA lui DUMNEZEU care intrece orice pricepere" Filipeni 4, 7, caci ea se refera la invesnicirea pacii noastre.
Practic, intr-o lume plina de razboaie si violente si plina de incercari de PACE, noi trebuie sa stam de partea pacii cu mintea noastra, cu faptele noastre prin ascultare de vointa lui Dumnezeu exprimata in "sa nu ucizi", "sa iubesti pe aproapele tau", pana ce DOMNUL PACII, Mantuitorul nostru va veni cu PACEA LUI, PACEA NOASTRA.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page