Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Festivalul International de Poezie "Nissan" din Maghar, Israel

http://www.youtube.com/watch?v=UlIJOAZ1pak&feature=fvw

Motto: "O poezie este culminatia unui mers launtric: mers in strachini sau mers astral".

(Eugen Ionescu)

In perioada 3 - 6 aprilie 2010, Kfar Maghar din Israel a fost capitala poeziei internationale, capitala promovarii tolerantei si dialogului prin cultura. Aici, in Galileea de jos, in satul Maghar, s-a desfasurat Festivalul International de Poezie "Nissan", editia a XI-a, si au participat poeti din toata lumea: China, Franta, Iordania, Polonia, Japonia, Rusia, Romania, Turcia, Macedonia, Israel..., plus romano - canadianul Alexandru Cetateanu (poet, prozator, eseist, jurnalist), presedintele Asociatiei Scriitorilor Romani din Canada, directorul revistei canadiene de limba romana, franceza si engleza, "Destine Literare".

Festivalul a fost organizat de poetul druz Naim Araidi (initiatorul acestui eveniment), in parteneriat cu Organizatia Non - Profit pentru Dezvoltarea Culturii si Artei "Nissan", Consiliul Local din Maghar, Uniunea Generala a Scriitorilor din Israel, si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din Israel, Miphal HaPais precum si alte organizatii.

Satul Maghar este situat la numai 15 km de lacul Tiberiada (sau Marea Galilee, cum mai este denumit). Aici este o populatie de 19.300 locuitori, 57% druzi, 20% musulmani, 23% crestini.

Am avut marea bucurie de a-l intalni in Tel Aviv pe distinsul om de cultura Alex Cetateanu, romano - canadianul amintit mai sus. Astfel, in cateva ore, cu mare placere i-am prezentat cate ceva din minunata metropola.

Sa vedem in continuare, si impresiile sale, prezentate in dialogul ce urmeaza:

- Asadar, domnule Alex Cetateanu, sa incepem cu inceputul, cum se mai spune: cum ati aflat despre Festivalul International de Poezie de la Maghar si cum ati reusit sa participati?

- Anul trecut, am participat la Festivalul International - Noptile de Poezie de la Curtea de Arges, organizat de poeta Carolina Ilica si de poetul Dumitru M. Ion.

Asa se face ca am intalnit doi poeti din Israel, despre care, recunosc, nu stiam nimic. I-am descoperit acolo, langa manastirea mesterului Manole – cu poeme unice, puternice, subtile, expresive, pline de filosofie si subintelesuri. Este vorba de poetii Naim Araidi si Moaen Shalabia. Poetul profesor dr. Naim Araidi, printre multe altele, este si directorul festivalului de la Maghar, iar poetul Moaen Shalabia unul dintre cei 10 organizatori. Simpatia devenind reciproca, am fost invitat la acest eveniment cultural de exceptie, si sunt incantat ca am putut sa particip. Stiti, Canada este cam departe si era cat pe aci sa nu pot trece Atlanticul.

- Ati venit pentru prima oara in Israel? Care va este prima impresie despre aceasta tara?

- Este adevarat, am calatorit prin zeci de tari, am strabatut 47 de state americane, dar nu am mai fost niciodata in Israel. Prima impresie este excelenta. Mi s-a parut ca seamana mult cu statul California, partea de la LA pana la San Francisco.

- Ce ati vizitat? Cu ce impresie ati ramas pana la urma?

- Am vizitat putin Tel Aviv-ul si va multumesc mult pentru ajutor si ospitalitate. Frumos oras! Apoi, organizatorii festivalului au organizat un tur prin locurile sfinte si prin localitati din zona Galileii de jos. Am fost la Nazareth, Kfar Kana, Acre si Haifa. Am fost cazati in Tiberias, unde am „colindat" cel mai mult. Dar cate nu sunt de vizitat! Tot Israelul este un muzeu. Am ramas cu o buna impresie, si cu hotararea de a reveni in aceasta tara minunata intr-o buna zi. Sa va fac o marturisire: Am avut impresia ca florile in Israel parca stralucesc, parca lumineaza, parca sunt mai vii decat oriunde in lume. Nu stiu daca cineva a mai simtit asa ceva, dar eu asa am simtit.

- Ce parere aveti despre modul de organizare si desfasurare a Festivalului?

- Este impresionant cum o mana de oameni entuziasti pot sa realizeze atat de mult pentru promovarea si incurajarea poeziei cat si, indirect, pentru schimbarea imaginii despre Israel in lume. Micuta localitate Maghar, a fost pusa definitiv pe harta poeziei planetare. Cei doi poeti organizatori, Naim Araidi si Moaen Shalabia, precum si ceilalti organizatori sunt, dupa mine, niste eroi. Antologia festivalului nu a putut sa fie gata in timp util (mare pacat), dar „above all" organizarea a fost excelenta.

- Cati poeti au participat? Despre public ce puteti spune?

Nu stiu exact cati poeti au participat la festival. Numai din China au fost patru poeti. Apoi doi din Federatia Rusa (cu care m-am imprietenit), doi din Macedonia (renumitul Slave Ghiorghio Dimoski, presedintele Festivalului International de la Struma si Kristina Nikolovska), doi din Romania, din Turcia, Japonia, Polonia, Franta ...si foarte multi din Israel, de limba ebraica si araba.

Am vazut un public entuziast, interesat de cultura si implicit de poezie. O sa va trimit o poza care o sa va dea o idee despre magia poeziei in aceasta parte minunata a Israelului.

- Ce ati prezentat la Festival?

- Am prezentat trei poezii in limba engleza si o poezie in limba romana.

Vreti sa v-o prezint pe cea in limba romana ?

- Absolut.

- Se numeste

BUJOR, PEONY, PIVOINE, BOTANE…

Au inflorit bujorii in Canada,

Precum odinioara-n Romania.

Au inflorit cu-atata amanare

Ca sa le-astept mai mult magia.

I-am tot visat si ii visez si-acum

Cum se intorc mereu si-mi ies in cale

In curtea mamei: ca-n copilaria

Care s-a dus venind din departare.

Au rasarit ca niste mici petale

Prin zgribulitul nostru anotimp.

Ei plamaditi au fost de mama lui Appolo,

Reintrupati Peoni cu nimb de-Olimp.

De dor ma vindeca precum de-o boala,

Cum doar Asklepios stia a vindeca.

Dar cat de lunga este suferinta

Ce si-a gasit un cuib in fiinta mea!

Bujori oriunde-s pe planeta –

Simbol de tari si de imparatie:

Hua Wang*, peony, pivoine, botane…

Pe lumea-aceasta-s leac de nebunie.

* Regele florilor (bujorul) – in lb. chineza (n.a.)

- Organizatorilor le oferiti o nota buna?

Pe o scara de la 1 la 10 le dau nota 9+.

Va urma

Lucretia Berzintu

Israel, aprilie 2010

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page