Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

VOTUL - VOTAREA


In zilele noastre se pune la vot aproape tot. Cea mai faimoasa votare este jumatate plus unul. Adica pe numaratelea. In timp ce materialul de notat este acelasi ca valoare, votantii sunt diferiti calitativ, de unde si rezultatul votului iesit poate fi de-andoaselea realitatii, adica sub incidenta votului, doi nebuni castiga in fata unui intelept. Este penibil ca un singur ins ramas de caruta la jumatate egalitate de voturi, sa decida intr-o problema foarte importanta, prin - de care parte va vota el. Cine a inventat votul, aceasta desertaciune si in ce imprejurari, nu stiu, dar mi-e destul de amar sa stiu ca mai vine unul cu votul lui si trimite totul in alta directie, de obicei cea negativa. Cert este ca votul a prins si lumea se prevaleaza de el ca de o autoritate peste care nu se poate trece. Asa a iesit, ramane asa chiar daca a iesit prost. Lege. Soarta lumii, soarta unei tari, a unei comunitati, a unui individ in sala de judecata depinde nu de ceea ce este bine sau rau, adevarat sau fals ci de ceea ce iese la numaratoare. Sa zicem ca in politica de varf, unde oricum ai vota tot la nimic bun nu se ajunge, ne pasa mai putin cum se voteaza si ce iese.  In drepturile comunitare insa si in cele individuale, greselile de votare sunt catastrofice.

VOTUL

Stupida inventie votarea;
Jumatate plus unul, doua treimi
Ingenunche orice multimi
Care mai multi
Practica omoratoare de intelepciune
Nu dupa "bun", ci dupa numar
Nu dupa "rau", ci dupa cati;
Moderna tragere la sorti
Ca intrebatul pe cei morti.
Nici un efort sa gasim rostul,
Nu intrebam Urim, Tumim.
Nici rugaciunea si nici postul
Votam si gata, asta stim.
Dupa numaratoare
Constiinta merge impacata la culcare.
Tragedia veacului nostru;
Ce a iesit la vot
Asta e tot.
Rau sau bine
Se supune oricine.
Votul e un fel de zeu
De care depindem tu si eu;
Lumea vrea sa invinga
Fara sa mai distinga
Simplu, robot,
Pune la vot.    

 Iarasi nu stiu cand si cum si de ce s-a introdus votul si in problemele religioase, acolo unde SFATUL precumpanea si asa zisul "common-sens" dadea dezlegare in marile probleme. Si daca in problemele organizatorice mai treaca mearga, in problemele de dogma votul este penibil.
Si am ajuns la cel mai important lucru, unde cu votul nu este de jucat. Ceea ce Domnul Dumnezeu a spus NU SE PUNE LA VOT. Voi da numai un singur exemplu si daca cineva vrea nu este oprit sa caute si sa mai gaseasca, dimpotriva. Domnul Dumnezeu a spus sa nu se impreune barbat cu barbat si femeie cu femeie.  Sa se mai puna la vot? Si totusi se pune la vot, un joc blasfemic. Si totusi in zilele noastre nu aproape totul, ci tot se pune la vot.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page