Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" ; Conducatori dupa "Inima oamenilor"

de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas

„Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul" (1 Regi 13:13-14)

(Continuare din editia precedenta)

Saul – primul rege al lui Israel

Dupa ce a imbatranit proorocul si judecatorul lui Israel, Samuel, si fiii lui nu s-au ridicat la nivelul tatalui lor sa fie judecatori, poporul Israel a cerut lui Samuel sa le dea un rege, cum au si celelalte popoare, dupa Scripturile care ne descopera, zicand: Atunci s-au adunat toti batranii lui Israel la Samuel, in Rama, si au zis catre el: „Tu ai imbatranit, iar fiii tai nu-ti urmeaza caile. De aceea, pune peste noi un rege, ca sa ne judece acela, ca si la celelalte popoare!" Cuvantul acesta nu a placut lui Samuel, cand i-au zis: „Da-ne rege, ca sa ne judece!" Si s-a rugat Samuel Domnului. Si a zis Domnul catre Samuel: „Asculta glasul poporului in toate cate isi graieste; caci nu pe tine te-au lepadat, ci M-au lepadat pe Mine, ca sa nu mai domnesc Eu peste ei. Cum s-au purtat ei cu Mine din ziua aceea, cand i-am scos din Egipt, pana astazi, parasindu-Ma si slujind la dumnezeii straini, asa se poarta si cu tine. Asculta deci glasul lor, dar sa le spui si sa le arati drepturile regelui, care va domni peste ei". Si a spus Samuel toate cuvintele Domnului poporului, care ii cerea rege"(1 Regi 8:1-10).

Samuel spunand poporului drepturile regelui le-a zis ca: regele va lua pe fiii vostri si ii va pune la carele lui facandu-i calareti, va pune din ei capetenii peste mii, ... ca sa lucreze tarinile sale, iar pe fetele voastre le va lua sa faca mancare. Apoi, regele va lua tarinile voastre si va lua si zeciuiala de la voi. Va lua din asinii si din oile voastre a zecea parte, si ii veti fi robi. „Veti suspina sub regele vostru, pe care l-ati ales, si atunci nu va va raspunde Domnul". Poporul nu s-a invoit sa asculte pe Samuel, ci a zis: „Nu, lasa sa fie rege peste noi, si vom fi si noi ca celelalte popoare, ne va judeca regele nostru, va merge inainte si va purta razboaiele noastre". A ascultat deci Samuel toate cuvintele poporului si le-a spus Domnului. Iar Domnul a zis catre Samuel: „Asculta glasul lor si pune-le rege!" Atunci a zis Samuel catre Israeliti: „Duceti-va fiecare in cetatea sa!" (1 Regi 8:11-22).

Reflectie

Din prezentarea Scripturilor de mai sus, am putut vedea in ce intuneric poate cadea un popor, sa accepte toate birurile si asupririle unui rege pamantesc „dupa inima lor", si sa inlature pe „Imparatul imparatilor si Domnul domnilor", adica pe Dumnezeu, pentru un rege lumesc si trecator, desi Samuel le-a spus cum regele le va lua pana si fiii si fiicele lor si le va pune biruri pe ei, si ca: „Veti suspina sub regele vostru, pe care l-ati ales, si atunci nu va va raspunde Domnul!".

Din aceste Scripturi mai rezulta ca venirea vremurilor istorice cu monarhii, in care conducea regele cu dictatura lui, Nu a fost dupa voia lui Dumnezeu. Au fost si regi credinciosi in istoria popoarelor, care puneau pe Dumnezeu intai si au fost binecuvantati si regele si poporul, dar Dumnezeu avea o altfel de conducere pentru popor. Au cazut si acele oranduiri statale precum cad toate cele omenesti.

De mentionat

Cand proorocul Samuel a primit cererea de la popor ca vrea rege, Samuel s-a rugat Domnului, si Domnul Dumnezeu i-a zis: „Asculta glasul poporului in toate cate iti graieste..." (1 Regi 8:6-7). Deci, Dumnezeu a respectat voia libera de alegere a poporului, si in iubirea Domnului pentru popor i-a zis lui Samuel sa spuna poporului Israel ce va cere regele de la ei, si ce biruri va pune un rege pe popor. De aici, putem vedea ca Dumnezeu cauta sa previna poporul prin propovaduitorii Cuvantului Sau si sa-l faca constient de urmarile alegerii ce o face, dar nu-l obliga sa urmeze. Omul este liber, precum l-a creat Dumnezeu, ca fiinta libera si responsabila, de unde este si judecat apoi pentru alegerile sale rele, in care se aplica justitia de dreptate a lui Dumnezeu, cu urmarea consecintelor de alegere a poporului sau a individului.

Ajungerea lui Saul la Samuel si ungerea lui ca rege al lui Israel

Saul a ajuns, dupa planul lui Dumnezeu, la Samuel, pe care Domnul il instiintase cu o zi inainte de aceasta, cand i-a zis: „Maine pe vremea aceasta voi trimite la tine un om din Tinutul lui Veniamin si tu il vei unge carmuitor al poporului Meu Israel ..." (cf. 1 Regi 9:1-16). Astfel, cand Saul a ajuns la Samuel, Domnul i-a zis: „Iata omul despre care ti-am vorbit Eu. Acesta va carmui pe poporul Meu!" (1 Regi 9:17). Asa, Samuel a primit pe Saul si l-a cinstit in casa, dandu-i locul cel dintai intre treizeci de oaspeti! Apoi, a vorbit Samuel cu Saul, dupa care a primit loc de odihna peste noapte (cf. 1 Regi 9:18-27).

Dimineata Samuel a sculat pe Saul si dupa ce au ajuns la marginea cetatii, Samuel a uns pe Saul rege, dupa Scriptura care ne descopera, zicand: „Atunci luand Samuel vasul cel cu untdelemn, a turnat pe capul lui Saul si l-a sarutat, zicand: „Iata Domnul te unge pe tine carmuitor al mostenirii Sale; vei domni peste poporul Domnului si-l vei izbavi din mana vrajmasilor... Iata semnul care-ti va fi ca Domnul te-a uns rege peste mostenirea Sa: Cand vei pleca de la mine vei intalni doi oameni... Atunci, va veni peste tine Duhul Domnului si vei prooroci si Dumnezeu va fi cu tine..." (cf. 1 Regi 10:17).

Dumnezeu ii da lui Saul o „alta inima"!

In continuare, la despartire, Samuel i-a mai zis lui Saul: sa mearga inainte de el la Ghilgal, unde vor aduce jertfe de impacare lui Dumnezeu, si sa astepte acolo sapte zile si atunci Samuel ii va spune ce trebuie sa faca. Iar cand a pornit Saul sa mearga de la Samuel, dupa toate invataturile primite, Dumnezeu i-a dat deja „o alta inima"! (1 Regi 10:8-9). Dumnezeu i-a dat lui Saul si darul proorociei, incat ceilalti prooroci ziceau: „Au doar si Saul este printre prooroci!" (cf. 1 Regi 9:10-13). Deci, cu toata ca cererea poporului Israel de a avea rege nu era pe voia lui Dumnezeu, Domnul le-a dat un rege cu toate binecuvantarile, de a avea „o alta inima", adica o inima noua si binecuvantata, caci din inima omului izvorasc si cele bune si cele rele, ca sa conduca pe poporul Sau pe calea mantuirii, dupa Scriptura prin care ni se descopera, zicand: „Iar cele ce ies din gura pornesc din inima si acelea spurca pe om. Caci din inima ies: ganduri rele, ucideri, adultere, desfranari, furtisaguri, marturii mincinoase, hule" (Matei 15:18-19). „Iar tinta poruncii este dragostea din inima curata, din cuget bun si din credinta nefatarnica" (1 Tim.1:5).

Samuel prezinta pe Saul ca rege poporului Israel

Iata cum descriu Scripturile: ... „Atunci a adunat Samuel poporul la Domnul, in Mitpa. Si a zis catre fiii lui Israel: „Asa zice Domnul Dumnezeu lui Israel: „Eu am scos pe Israel din Egipt si v-am izbavit din mana Egiptenilor si din mana tuturor imparatiilor, care va apasau. Dar voi acum ati lasat pe Domnul Dumnezeul vostru, Care va scapa din toate necazurile si nevoile voastre si ati zis catre El: „Pune rege peste noi!"

„Infatisati-va dar inaintea Domnului, dupa semintiile voastre...!" ... si a fost aratata semintia lui Veniamin, si a iesit la sorti familia lui Matri; dupa aceea au fost aduti barbati din familia lui Matri si a iesit la sorti Saul ... dar nu l-au gasit ... Iar Domnul le-a zis: „Iata-l, se ascunde printre lucruri" Atunci, au alergat si l-au luat de acolo si el a stat in mijlocul poporului si poporul ii venea numai pana la umeri. Si a zis Samuel catre tot poporul:„Vedeti pe cine a ales Domnul? Asemenea lui nu este in tot poporul" Atunci tot poporul a strigat si a zis: „Sa traiasca regele!"  Si a insirat Samuel poporului drepturile regelui, le-au scris in carte si le-au pus inaintea Domnului. Dupa aceea a dat drumul la tot poporul sa mearga fiecare la casa sa." (1 Regi 10:17-25).

Biruinta regelui Saul asupra Amonitilor

Cand au venit Amonitii in cetatea Iabet din Galad sa o cucereasca, si regele Saul a auzit vestea, Domnul a trimis Duhul Sau peste el si l-a intarit, iar el a anuntat tot poporul pentru lupta, si au venit din fiii lui Israel trei sute de mii, si din fiii lui Iuda treizeci de mii de oameni. A doua zi, Saul imparti poporul in trei tabere, care au patruns dis-de-dimineata in cetate, in tabara Amonitilor si i-au biruit. Atunci, Saul a zis: „Astazi nu trebuie sa fie ucis nimeni, caci astazi Domnul a facut izbavire in Israel". Iar Samuel a zis catre popor: „Sa mergem la Ghilgal si sa incepem acolo noua domnie". Astfel, a mers tot poporul la Ghilgal si au pus acolo pe Saul rege inaintea Domnului si au adus jertfe de impacare inaintea Domnului (cf. 1 Regi 11:1-15).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page