Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Sa va fie rusine!


Vot la Bruxelles. Foto Roxana Stefanescu

Tin sa fac precizarea ca scriu acest articol fara sa imi pese catusi de putin despre vociferari si proteste si scarpinat in cap precum ca nu stau lucrurile tocmai asa. Il scriu cu furie si revolta, in calitate de mama a unui copil de 5 ani care stia, duminica dimineata, 2 noiembrie, la ora 8, ca cel mai important lucru pe care il avem de facut este sa mergem, sa asteptam cuminti si sa votam, precum si in calitate de fiica a unor parinti cu multiple probleme de sanatate pe care i-am adus la noi ca sa se mai odihneasca si relaxeze si pe care duminica i-am incolonat frumos si ne-am asezat in fata Reprezentantei Permanente de la Bruxelles, la rand la vot.

Il mai scriu in calitate de om care nu a plecat din Romania de scarba, nici de foame sau umilinta. Am plecat ca sa crestem, sa ne modelam profesional, sa deschidem alte porti copiilor nostri, sa putem face mai mult pentru cei de acasa. Puteam ramane linistiti in tara, cu palma in fund, la modul cel mai egoist, doar pentru noi, n-am fi murit de saracie. Nu ne-ar fi fost dor mereu de ai nostri, n-am fi simtit in permanenta ca suntem pe drumuri si ca acasa nu e, de fapt, acasa. Ca nu dificultatile materiale sau lupta pentru un loc mai bun pe calea devenirii personale sau profesionale sunt cea mai apriga lupta pe care o ai de dat intr-o viata de om, ci batalia cu dorul de toti cei care iti sunt dragi si care sunt departe de tine.

Am mai plecat si pentru ca am simtit ca avem un nivel de pregatire profesionala care poate face fata unor provocari europene si ca putem reprezenta Romania cu brio, ca putem arata ca nu suntem cersetori la guri de metrou si hoti fara tara, asa cum ne-au catalogat unii si altii. Acesta este un adevar pe care il afirm si il cred cu tarie, care mi s-a demonstrat in toate intalnirile cu romani plecati sa munceasca peste granite, de la instalatori la medici, de la cei care fac, in conditii grele, uneori absurde, munca bruta in constructii sau la camp, pana la cei care lucreaza in cercetare la NASA si in universitatile mari ale lumii.

Toti am plecat cu aceeasi motivatie. Pe toti ne-ati umilit, domnule Ponta! V-ati umilit tara, pe care noi o avem in gand, in fapte si-n vorbe, in fiecare zi, i-ati umilit pe cei pe care ii indemnati, in batjocura, sa-si proclame mandria de a fi roman! Mandria de a fi roman inseamna ce facem noi, domnule Ponta, nu ce ati facut dumneavoastra! Sa va fie rusine!

Sa va fie rusine, domnule Corlatean! Salariul dumneavoastra de reprezentant al Romaniei in politica externa e platit cu zile si nopti de munca ale unor oameni pe care ii dispretuiti, pe care ati asmutit cainii si politia ca sa le impiedicati dreptul fundamental de a-si alege o Romanie libera de impostura pe care o practicati! Dupa 4 ore de stat la coada cu un copil care a demonstrat mai multa verticalitate decat dumneavoastra si cu niste parinti a caror coloana vertebrala e bolnava, dar dreapta, spre deosebire de cea a guvernului in care functionati, dupa ce am vazut si am ascultat vocile zecilor de mii de oameni care iubesc Romania pe care ati umilit-o dumneavoastra, nu pot decat sa strig acelasi lucru pe care toti cei care au facut pentru Romania mult mai mult decat voi, la un loc, l-au strigat, in frig, dupa ore de asteptare si batjocura, cu verticalitate si hotarare: Demisia, domnule Corlatean! Demisia, domnule Ponta, daca mai aveti cea mai vaga umbra de demnitate si mandrie de a fi roman!

Au facut turism electoral toti cei care au venit de la sute de kilometri, pentru ca nu le-ati asigurat dreptul elementar de vot in localitatile in care traiesc si muncesc pentru ca bugetul Romaniei sa creasca, e adevarat, nu in ritmul in care faceti dumneavoastra cadouri? Sau vot prin corespondenta? Mai aveti de dat de pomana? Nu de alta, dar noi nu cersim, nici nu locuim in guri de canale, nu ne faceti un bine, parintii si bunicii nostri nu-si cumpara medicamente cu afise electorale, ci cu bani pe care noi, astia, umilitii, ii trimitem acasa, cu eforturi mari si cu mandrie asumata, domnule Ponta! De ce defaimati tot ce noi am luptat sa construim in transparenta si demnitate? De ce scuipati seminte si popcorn peste adevar si libertatea castigata de oameni care au stat in fata tancurilor cu nimic altceva decat dorinta lor de mai bine pentru copiii pe care i-ati instrainat si i-ati calcat in picioare, domnule Ponta? Sa va fie rusine!

Stiu ce am de facut pe 16 noiembrie, de dimineata, de la prima ora, chiar daca vine sfarsitul lumii, printre ruine tot gasesc o cutie de pantofi din carton, ca acelea pe care ni le-ati furnizat dumneavoastra drept urne, in conditiile in care afisele electorale si materialele publicitare pentru campanie au o calitate de invidiat, sa-mi exercit dreptul de vot. Contati pe rezistenta, determinarea si dragostea noastra de tara, aveti toate motivele sa o faceti!

Stiu si ce aveti voi de facut, pe 16 noiembrie, ceilalti 50% care ati urmarit, confortabil, in fata televizoarelor, fara sa faceti doi pasi pana la sectiile de vot, cum sunteti batjocoriti si ironizati, mintiti si deportati fara sa va fi miscat de pe canapele! Ramane la latitudinea mandriei voastre de a fi romani sa va ridicati de acolo. Noi suntem aici, in picioare, va asteptam. Pentru voi am plecat, pentru voi ne-am intoarce, daca puteti sa ne aratati ca Romania, careia ii apartinem acum mai mult decat oricand, e o tara in care oamenilor le pasa chiar mai mult decat noua, de voi. Noi nu ne plangem, o ducem bine aici, suficient de bine incat sa rezistam fizic si 14 ore la coada, dar voi, cu ultimele resurse care va plangeti ca v-au mai ramas, va puteti ridica de pe canapea?

Va asteptam la vot in diaspora, domnule Ponta! Veniti sa reprezentati Romania, cu mandrie si responsabilitate! Luati-va un scaunel si ceva de mancare, timpul de asteptare se preconizeaza lung, dar va merita!

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.

Autor: Ramona S.

SURSA: HOTNEWS.RO
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page