Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CUM SA-TI MAI FIE MINTEA LA NEVOILE OAMENILOR!?!

Corneliu LEU

    Formularea competa ar fi asa: Cum sa-ti mai fie mintea la nevoile oamenilor care te-au ales, cand e ocupata cu furtisagurile prin care iti rotunjesti averea!?!
    Si, spre a fi crezut de cei care mi-au acuzat articolul despre Campania electorala prea silentioasa pe care l-am publicat saptamana trecuta, ca le canta-n struna celor mai noi corupti, proaspat arestati sau anchetati, vreau sa declar aici dintru inceput ca trei dintre presedintii de Consilii Judetene, cu care m-am luptat sa-i conving sa ajute sarbatorirea nationala a Zilei Limbii Romane dar au tratat cu tot dispretul o asemenea solicitare, sunt astazi cel putin in starea de arest la domiciliu; iar, in mod sigur un ministru, daca nu mai multi dintre cei care au refuzat sa auda de solicitari asemanatoare, se afla pe lista afacerilor „Microsoft”. Nu am, asadar, cum sa iau apararea unor asemenea nemernici a caror nepasare fata de solicitarile noastre de natura strict civica avea drept motiv faptul ca mintea lor era, nu numai preocupata, ci si prea-ocupata de ciubucurile pe care trebuiau sa le faca tot mai multe, profitand de timpul cat erau in functie. De asta nu mai aveau loc de atentie pentru problemele reale ale societatii sau, macar, functionareste vorbind, pentru cele din fisa postului pe care-l ocupau.
    Fenomenul acesta se demonstreaza pe zi ce trece ca este tot mai raspandit printre cei cu functii de conducere din societatea noastra, parafrazand zicala: Abjecti dar multi! Atat de multi incat, iata, se umplu puscariile de ei, nababii; din acest motiv trebuind sa se inghesuie si sa nu mai aiba parte de comoditatile regimului penitenciar democratic bietii pungasi, suti, gainari, ciorditori, batausi de duzina, criminali de betie si vagabonzi care n-au alt acoperis deasupra capului. Gata cu facilitatile pe care le reprezenta pentru asemenea delincventi marunti puscaria statului de drept! Vor fi inghesuiti in beciuri, la hrana de cartofi necuratati, bugetul inchisorilor trebuind adaptat pentru multimea de boieri ce se indreapta spre ele. Boieri, pana mai ieri-alaltaieri cu functii de inalta decizie, sau chiar cu semnatura ca ordonatori principali de credite ai Bugetului de Stat.
    Ca sa-i conving pe cei care ma rastalmacesc, amintesc ce scriam si-ntr-un articol cu multe luni mai inainte: „... acest tip de om politic... (nu-si pune alta intrebare decat)... „CE IESE?” – asta e intrebarea cheie a zilelor noastre, pentru ea s-a nascut politicianul roman; pentru ea s-a format; pentru ea s-a zbatut sa ajunga la functii si onoruri. „Ce iese pentru el sau/si ce iese pentru partid” tine locul si de univers social si de filosofie politica. Nu-i vorbi de nevoile societatii, nu-i vorbi de indatoririle pe care si le-a asumat, nu-i vorbi despre responsabilitatile postului pe care il ocupa, ca n-are timp de toate astea...”.
    Asadar, articolul meu cu mare semn de intrebare „Campanie silentioasa sau echipa de zgomote bruiaza pe deasupra?” semnala abuzivul zgomot prin care unele organisme, fie judiciare fie mass-media, au acoperit, inca de la deschiderea campaniei electorale, exact acele voci care trebuiau sa spuna ce vor sa faca cu tara asta in urmatorii cinci ani. Si au acoperit mai ales atentia publica de la asa ceva, ca si cum valul de arestari era mai important decat valurile de nevoi si sperante carora trebuie sa le raspunda o campanie electorala. N-am spus atunci nici macar ca ar fi fost vorba de un act deliberat, ci doar am semnalat. N-am exprimat nici macar convingerea pe care mi-am intarit-o in zilele urmatoare cand, ca-ntr-un turneu bine programat si nu la un singur post de televiziune, am vazut, spre stupoarea mea cum, cu lux de amanunte, cel care ne-a adus nefericirea ultimului deceniu de presedintie, spune si ce va fi in urmatorii cinci. Nu candidatii de pe liste, pentru ca nu cumva sa atraga ceva sufragiu; ci o cobe care, exact cum el a spus: La miezul noptii va trebui sa plece de la Cotroceni, ca sa fie sigur de mai putine huiduieli...
De ce asta? Ca sa accentuam gustul de golanie pe care-l lasa trecerea lui prin viata noastra, sau ca sa derutam iarasi atentia publica de la niste candidati care, asa cum or fi ei, au dreptul constitutional sa ne spuna cum ar vedea viitorul romanesc?!... Intrebarea se adreseaza in egala masura tuturor celor care, iata, iarasi nu acuz: au avut inconstienta de a indeparta electoratul de la planurile celor ce se propun sa conduca tara.
Printre care planuri, ca sa ne intoarcem la arestatii sau arestabilii ce s-au bucurat de mult mai multa atentie, la loc prioritar in lupta impotriva coruptiei pe care o promit toate programele electorale, o categorica prevedere penala se impune pentru  credibilitatea viitorului Presedinte: Condamnarea definitiva  a oricarei persoane care a avut drept de semnatura ca ordonator de credite din Bugetul de Stat, sa  nu se conjuge doar cu plata anumitor daune; ci sa atraga dupa ea implicit confiscarea intregii averi. Pentru ca si cinstea: este sau intreaga, sau nu este! Robinetul Bugetului de Stat nu poate fi pus decat intr-o mana cinstita. Care, tocmai prin asta devine propriul sau gardian si da garantii ca nu ne va convinge de contrariul.   
Va fi si aceasta o proba ca mintea viitorului Presedinte este cu adevarat la nevoile oamenilor.   

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page