Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dizident anticomunist clujean, recompensat cu Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone


Dizidentul anticomunist clujean Iulius Filip urmeaza sa primeasca Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone din partea ambasadorul Poloniei in Romania, Marek Szczygiel, anunta Primaria Cluj-Napoca.
Distinctia ii va fi acordata ca urmare a contributiei si a devotamentul aratat in sprijinirea schimbarilor democratice in Polonia. Cu ocazia ceremoniei, ce va avea loc vineri, de la 13:00 in Sala de Sticla a Primariei, clujenii ii vor putea afla si povestea de viata.
In 1981, Iulius Filip, a trimis o scrisoare de sprijin Congresului Solidaritatii cu mesajul „Dorim succes deplin primului congres al unui sindicat liber din tarile socialiste", semnata de „muncitorul roman Iulius Filip, Atelierele CFR 16 Februarie Cluj". Scrisoarea sa a ajuns la destinatar si in 28 septembrie 1981 a fost citita in plenul congresului Solidaritatii, urmand sa fie ulterior preluata de marile agentii de presa si de Radio Europa Libera.
Din acel moment, viata lui s-a schimbat. In prima etapa a anchetei, a fost acuzat de Securitate de "pactizare cu fortele contra-revolutionare din Polonia". In cea de-a doua etapa, in baza ziarului francez Le Monde si a difuzarii la Europa Libera a mesajului sau, a fost incadrat de catre tribunalele militare din Cluj si din Bucuresti la infractiunea de propaganda impotriva oranduirii socialiste. In consecinta, a petrecut urmatorii cinci ani si patru luni in inchisorile din Cluj, Bucuresti, Jilava si Aiud.
In 1987, la eliberarea sa din inchisoare, pentru ca a refuzat semnarea declaratiei "Ma angajez sa nu mai intreprind actiuni impotriva oranduirii socialiste", Filip a fost obligat sa lucreze pe santierul Zlatna, din judetul Alba, timp de un an si doua luni. In mai 1988, a trimis o scrisoare formulata impreuna cu alti detinuti politici catre participantii intalnirii de la Viena a Conferintei privind Securitatea si Cooperarea in Europa.
In aceasta scrisoare se cerea inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu si democratizarea Romaniei. Cele 13 reforme prevazute in scrisoare au fost aplicate in intregime in decembrie 1989 - ianuarie 1990. Pentru aceasta scrisoare, este anchetat si torturat timp de cinci zile de catre Securitate.
In cele din urma, Filip paraseste Romania, urmand sa petreaca 8 ani in Statele Unite ale Americii. Reintors in tara, a continuat demascarea abuzurilor facute de catre regimul comunist.
Sursa: Ziua de Cluj

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page