Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

NOI DOCUMENTE DESPRE GRUPUL SINODAL ROMÂN DE REZISTENTA ÎMPOTRIVA COMUNISMULUI

Corneliu LEU


(Continuare din editia precedenta)

Iata alaturat si extrase din ”Nota informativa a Sigurantei Statului asupra conflictelor existente la Mitropolia Moldovei, din 1947, ianuarie 22:
In luna iulie 1946, P.S. Episcopul Justinian de la Mitropolia Moldovei a primit o scrisoare de amenintare cu moartea, in spiritul continutului scrisorii capitanului pensionar Cuza Mihalcescu, nepotul mitropolitului Irineu Mihalcescu, ce facea propaganda in manastirile Agapia si Varatec din judetul Neamt. La inceputul lunii a venit monseniorul catolic din Franta, Vladimir Ghika insotit de Arhimandritul unit Teodosie Boteanu. Timp de o saptamina au stat in consfatuire cu Mitropolitul Irineu si nepotul sau Cuza Mihalcescu, fost primar legionar in com. Pucioasa, jud. Dimbovita. Arhimandritul Boteanu este frate cu preotul Boteanu, comandant legionar care a luat parte la asasinarea fostului Ministru de Justitie Victor Iamandi si ceilalti asasinati la Jilava. Disparut din tara, a ajuns pina in Franta, unde a intrat sub ocrotirea Episcopului catolic Vladimir Ghika, iar actualmente este la Paris.
Consfatuirea de la manastirea Varatec s-a terminat printr-o conferinta a Episcopului catolic Vladimir Ghika tinuta in sala atelierelor Sf. manastiri Varatec, in fata tuturor celor 700 de surori si maici din manastire si in fata vizitatorilor, sub presedintia Mitropolitului Irineu. Conferinta a fost o apologie a misionarismului catolic in tarile pagine, termin-ind cu asigurarea ca Biserica Catolica, amenintata de Uniunea Sovietica si de comunisti va iesi biruitoare in lupta contra acestor pagini.
Dupa conferinta chiar a doua zi, Mitropolitul Irineu a fost luat de la manastirea Varatec de legionarul arhitect Stoica, cu masina lui si adus la Iasi. Mitropolitul a (re) luat conducerea Mitropoliei, oprindu-l pe Episcopul Justinian de la orice activitate in administratia eparhiei. Imediat s-au adunat in jurul sau toti fostii legionari: Arhimandritul Narcis Luchian, preotul Mihail Acatrinei, diaconul Paul Macovei, Gh. Sirbu, functionar in Cancelarie, Arhimandrit Dionisie Velea, preot Evghenie Pojoga, preot Melchisedec Manolescu, preot Pavel Apetroaiei, diaconul Sabiuta, preot N. Bogdan, protopopul E. Ciolan, preoti fratii Chirica si altii. Din convorbirile lor s-a putut afla ca aveau dispozitiuni de la Castra Legionara din Bucuresti pentru a intreprinde o actiune potrivnica P.S. Justinian, cu sprijinul Mitropolitului Irineu.
Cum se apropiau alegerile, ei se socoteau obligati sa impiedice cu orice pret orice actiuni de sprijinire a Guvernului, toti facind propaganda pentru Maniu si indemnind pe Mitropolit sa nu dea voie Episcopului Justinian de a mai sfinti vreo biserica, de a vizita vreo manastire, sau de a face vreo vizita in eparhie, lucru pe care Mitropolitul Irineu l-a si facut. Ca sa-si camufleze actiunea lor dominanta, au inventat constituirea unui sindicat al calugarilor si functionarilor de la Mitropolie, ducind in eroare chiar pe dl. Niculi, presedintele Comisiei Locale a Sindicatelor, care a luat chiar parte la constituirea acestui sindicat legionar, in prezenta si sub patronajul Mitropolitului…
La staruinta P.S. Justinian ca sindicatul sa mearga in corpore la votare si sa poarte in piept fiecare membru semnul B.P.D., ca niste adevarati democrati sindicalisti, n-a raspuns aici comitetul de conducere a sindicatului, iar pe chestiunea votarii semnului, toti in frunte cu dl. Gh. Sirbu au avut raspunsuri ironice si sfidatoare. Erau siguri de victoria B.P.D.-ului…
Actiunea acestui sindicat a inceput mai temeinic impotriva Episcopului Justinian -si a tuturor colaboratorilor sai: consilierii referenti Constantin Nonea, Dumitru Badirca, Grigore Nicolau si preot Vuescu. Vehementa actiunii lor a atins culmea in loviturile date impotriva Arhimandritului Teoctist Arapasu", un distins element democrat, reusind sa obtina din partea Mitropolitului inlaturarea sa de la conducerea obstei calugarilor de la Mitropolie si de la filialele din Iasi, pentru motivul ca ar fi devotat Episcopului Justinian, caruia ii comunica secretele sindicatului si membrilor acestui sindicat.
In locul Consiliului consilierilor referenti si al Vicarilor Episcopi, Mitropolitul sub masca ipocriziei sindicatului fostilor legionari, se consulta cu mentionatii legionari, exercitind cea mai mare teroare asupra intregii administratiuni bisericesti. Zi si noapte sunt nelipsiti din jurul Mitropolitului, punindu-l sa inlocuiasca din posturile de raspundere pe toti staretii si staretele din manastiri numiti de Episcopul Justinian si sa puna in locul lor pe fostii legionari, pe protopopi etc…
…rezulta ca motiunea legionarilor este indreptata impotriva Patriarhului Nicodim si P.S. Justinian, socotiti tradatori ai Bisericii care trebuie inlaturati din demnitatile lor. Mitropolitul Irineu sa fie trecut Patriarh ca o rasplata pentru curajul cu care conduce actiunea legionarilor, iar la Iasi sa fie ales Mitropolit, Episcopul Popovici de la Oradea Mare, fost legionar si prieten intim al celor trei legionari de la Ministerul Cultelor, iar dupa aceasta urmind ca Episcopul Popovici sa treaca apoi de la Iasi la Bucuresti ca Patriarh, peste cativa ani. In acest scop, episcopul Popovici a scris si o scrisoare Episcopului Grigore Leu de la Husi, cerindu-i sprijin pentru alegerea lui ca Mitropolit la Iasi. Legionarii de la Mitropolia Iasi, prin scrisorile persoanelor oficiale de la Ministerul Cultelor, fostii legionari: Liviu Stan, Cindea, Vasca etc. care se afiseaza ca oameni de incredere ai d-lui Prim Ministru, au putut lesne convinge pe Mitropolitul Irineu la actiunea de amenintare si teroare exercitate impotriva Episcopului Justinian si a colaboratorilor sai.
Desigur ca nici dl. Prim Ministru, nici dl. Ministru Emil Bodnaras si nici dl. Ministru al Cultelor nu cunosc actiunea nefasta a acestor fosti legionari camuflati in Frontul Plugarilor, reusind sub masca ipocriziei a-i induce in eroare.
Vizita Episcopului catolic Vladimir Ghika si a Arhimandritului T. Boteanu, fratele preotului Boteanu, asasinul victimelor de la Jilava si colaborator al lui Liviu Stan in treburile bisericesti in timpul legionarilor, la Varatec, nu este straina legionarilor de la Culte, dupa cum nu le este straina sederea in manastirea Agapia si Varatec a fostului primar legionar de la Pucioasa, Cuza Mihalcescu, nepot al Mitropolitului Irineu si var al altui legionar, preotul Minculescu, inspector general la invatamintul religios din Ministerul Cultelor.
Democratismul legionarilor: Liviu Stan, Cindea si Vasca si buna lor credinta fata de dl. Prim Ministru, se poate usor constata din legaturile cu legionarii de la Mitropolia Moldovei, care nefiind incadrati in nici un partid politic,  s-au camuflat intr-un sindicat de circa 15-20 membri si din actiunea lor intreprinsa impotriva Episcopului Justinian de a mai lua contact cu preotii, cu autoritatile si cu drept credinciosii, impingind pe Mitropolit sa oficieze Sfinta Liturghie in toate sarbatorile. (...)
(ASRI, fond „D”, dosar nr. 1775, f. 26-28)
Fiind evidenta inclinatia acestui raport de a acuza toata opozitia de legionarism, ba folosind chiar si termenul de „sindicat legionar”, ca  si descrierea situatiei din unghiul favorabil intereselor procomuniste  reprezentate de Justinian Marina, recurgem la cateva informatii din volumul semnat de  DUDU VELICU: „BISERICA ORTODOXA IN PERIOADA SOVIETIZARII ROMANIEI, INSEMNARI ZILNICE 1945-1947” Editie ingrijita de Alina Tudor-Pavelescu:
    Luni, 2 iunie 1947
Maniu, informat de catolici, ca unit, asupra scopului vizitei patriarhului Alexei in Romania, s-a exprimat ca ea trebuie privita prin prisma politicii religioase a  Rusiei, care voieste sa faca din seful Bisericii ruse un primus inter pares, intre ceilalti sefi ai Bisericilor Ortodoxe autocefale.
In grupul de preoti ortodocsi aflati ieri in Catedrala s-a auzit ca “Patriarhul Alexei a venit in Romania sa-si viziteze eparhia” si ca el a instiintat mitropoliile si episcopiile din tara, intrebandu-le ce cadouri vor da, specificand ca ele sa fie numai de aur.
Clerul isi explica stransa legatura intre preotul I. Vasca si dl. Emil Bodnaras prin aceea ca ultimul s-a casatorit cu fiica celui dintai, dupa ce a rupt orice legatura cu o evreica, acestea in urma insistentelor primului ministru, dr. Petru Groza. Patriarhul Nicodim a primit suma de cinci miliarde de lei din partea Guvernului, pentru cheltuielile in legatura cu vizita Patriarhului Alexei al Rusiei. Dejunul dat in cinstea acestuia duminica, 1 iunie, in Palatul patriarhal, a costat patru sute de milioane lei.

    Simbata, 23 august 1947
„...Iata metamorfoza cazului Irineu Mihalcescu, Mitropolitul Moldovei. Arhiereul Justinian Marina, ravnind Scaunul de mitropolit, trebuia sa-l indeparteze pe titularul Irineu. Avand ca baza de plecare sanatatea subreda a acestuia si vizand faptul ca in fata unei actiuni condusa din umbra, cu scopul de a-l compromite, el va ceda, a recurs la acest mijloc:
Il introduce pe avocatul Grigore Nicolau in casa unei femei (sora lui Petreanu), care ar fi fost amanta lui Irineu, de unde-si procura fotografii compromitatoare pentru seful Bisericii moldovene; aceasta in 1946. Fotografiile sunt multiplicate si aruncate in lumea clericala si cea politica. O serie de astfel de fotografii i-a dat Marina si lui Grigore Spiru de la Patriarhie, spre a fi prezentate Patriarhului Nicodim. Nemultumit cu aceasta, Marina ii intocmeste un dosar, care circula. Vazand ca efectul n-a fost cel asteptat, il ataca pe Irineu prin presa, din umbra, in ziarul Tribuna Romaneasca (1947), pe care-l infiinteaza si finanteaza el si publica fotografiile. Scopul e atins... Justinian Marina lupta insa furios pentru a impiedica ascensiunea lui Nicolae Popovici. In acest scop, Marina a cautat pretutindeni o brosura-pastorala in care Episcopul Nicolae Popovici, dupa sosirea lui din Transnistria la Beius, unde-si avea resedinta in refugiu, a proferat cuvinte injurioase la adresa Rusiei sovietice. In cele din urma a gasit brosura la Academia Romana; se va servi de ea aratand-o Guvernului.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page