Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (11) – PROLETARI DIN TOATE TARILE...

Dorel SCHOR

Intr-o zi am avut un pacient cu nume ciudat... Se numea Dorfman Marx. Nu Max, cum am crezut o clipa, ci Marx. Adica numele intemeietorului comunismului stiintific etcetera... Atunci, i-am pus cateva intrebari, respectiv de unde vine, unde s-a nascut, ce erau parintii lui, daca mai are frati si iata ce mi-a povestit...
S-a nascut in Zaporojnaia Oblasti, nu stiu ce raion, intr-un sat. Tatal lui era socotitor, adica un fel de mic intelectual rural, membru de partid, dar cam evreu de felul lui. Dovada si numele de familie din cauza caruia avusese unele mici necazuri, tovarasii de la raion, nu ca ar fi fost contra, dar intampinau mici dificultati de pronuntie. Asa ca, atunci cand el s-a nascut, exact in ziua cand in calendar era trecut cu rosu ca se nascuse marele Karl Marx, s-a hotarat in familie sa fie botezat pe linie.
Ar fi putut fi Karl, Karl Dorfman, dar e clar ca asocierea asta l-ar fi infundat si mai rau pe nevinovatul prunc, nimeni nu ar fi sesizat culoarea politica a identitatii sale. Asa ca i-au zis Marx. Oricum, un avantaj tot a avut pentru ca multa vreme nimeni nu l-a batut, ca sa nu se spuna ca cineva i-a ars o scatoalca sau i-a pus piedica lui Marx. Agresorul risca un proces politic sau chiar surghiunul.
Povestea lui Marx al nostru devine mai interesanta cand aflam cum il cheama pe fratele lui mai mic. Engels! Engels Dorfman s-a nascut cativa ani mai tarziu, era un copil cam bolnavicios si Marx isi aminteste ca medicul din sat il trimitea la spitalul regional pentru orice fleac, de teama ca, fereasca dumnezeu (dumnezeu!!!) i s-ar putea reprosa ca nu a oprit la timp diareea lui Engels sau l-a lasat sa sufere de limbrici.
De notat ca in sat nu mai exista nici un Engels si tatal lor era foarte mandru de treaba asta, iar mama ii chema din praful ulitei cu numele intreg, nu cu diminutive, cum s-ar putea crede. Marx si Engels, veniti la masa! Sau spalati-va pe maini!
Cand s-a nascut al treilea frate, in ciuda faptului ca sotii isi doreau o fetita, nimeni nu s-a mirat ca a primit numele Lenin. Lenin Dorfman era un copil cam alintat si, mai tarziu s-a dovedit lenes si foarte slab la invatatura. In ciuda acestei situatii, a trecut din clasa in clasa fara dificultati, primea note peste medie si, de acea, a ajuns un neispravit, pardon de expresie. Lenin Dorfman s-a apucat de fumat la nici doisprezece ani si de curve la cincisprezece. A fost retinut in orasul de raion pentru vagabondaj de mai multe ori, dar de fiecare data il eliberau urgent si nemotivat. N-a invatat nici o meserie, si-a exploatat parintii si, intr-o oarecare masura fratii, nu a reusit nici ca fotbalist desi nimeni nu indraznea sa-l huiduiasca pe teren si nici un arbitru nu l-a eliminat pentru joc periculos.
- Sunteti trei frati, vasazica...
- Mai am un frate, suntem patru!
- Ah, am exprimat, deci mai exista unul! Nu-mi spune cum il cheama, lasa-mi placerea sa ghicesc. Se numeste... Stalin!!
- Da' de unde! Cand s-a nascut cel mic, lucrurile se schimbasera in mare masura. Pana si in satul nostru lumea a facut progrese, nu mai. Era important sa te cheme politic, asa ca i s-a dat un nume frumos, modern si de viitor. Pe fratele cel mic il cheama Ionatan.

Dorel SCHOR
Tel Aviv
30 octombrie 2014

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page