Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O MEDITATIE EMERGENTA DE TOAMNA

Marina GLODICI

Eram obisnuiti sa parcurgem toamnele intr-un mod aproape nostalgic, dar nu lipsit de sperante, nelasand uitate nici zilele de vara, dar nici emotiile inceperii anului scolar. De la an la an, insa, emotiile si nelinistile noastre s-au intetit din mai multe puncte de vedere si ni se cere mai mult ca oricand sa ne trezim la o realitate care comporta riscuri si angajeaza pe fiecare dintre noi la decizii ferme si la o atitudine clara fata de viata noastra. Trebuie sa traim intr-un adevar luminat de intelepciunea izvorata din Dumnezeu care asteapta sa ne intoarcem la adevaratele valori ale societatii si sa le promovam. De ce? Pentru ca doar Adevarul ne va face slobozi. Altminteri vom regreta, dar va fi prea tarziu. Vom pasi peste frunzele toamnelor, mai tristi si mai straini de noi insine.
Cand eram studenti, eram plini de sperante, surazatori treceam peste unele nedreptati, crezand fiecare in “steaua lui”, intr-un destin construit cu incandescenta sufleteasca a varstei. Am devenit acum factori decizionali si nu mai stim cum sa ne alegem conducatorii. Odata, un tanar a fost intrebat de ce s-a casatorit cu sotia lui, iar el a raspuns glumind ca din doua rele l-a ales pe cel mai mic. Trist, dar adevarat. Haz de necaz? Ne putem permite asa ceva? Cand cu toate frumusetile toamnei trebuie sa credem ca primavara trebuie sa aduca un nou inceput orice ar fi, dupa iarna care ne va cali in „batalia” pentru binele tuturor.
Multi sunt obisnuiti ca scriitorii sa-i duca pe meleagurile catifelate ale metaforelor si sa legene putin, sa-i rupa de realitatea cruda, insa oamenii condeiului nu sunt numai pentru asa ceva, ci dimpotriva, ei trebuie sa trezeasca viata pornind de la viata. Asadar, nu-i asa ca trebuie cautate mereu resurse noi de regenerare sufleteasca, de a supravietui, pentru a putea traversa mai usor greutatile si conditiile de viata asa zise moderne cu care ne confruntam? Ciudata situatie ne este data noua, intregului popor, sa alegem din mai multe rele pe cel mai mic! Si asta in contextul in care multi oameni duc o viata dubla, ignora valorile de baza ale societatii si vin parca sa ne impuna alte valori, alte moduri de a trai, alta cale omeneasca de a simti si de a actiona. Manipulare? Cu siguranta. Si culmea! Cu toate ca stiu ca tara, familia, cinstea, dreptatea, adevarul sunt valori fundamentale ale unei scietati umane, totusi se ignora total atat aceste valori si dispretuiesc o natiune intreaga prin lipsa de caracter afisata obraznic ca o “adaptare” la vremurile moderne. A sta in fruntea unei familii, tari sau oricare ar fi organizatia, nu inseamna un examen de frumusete sau de popularitate luat, ci o mare responsabiliate asumata,  un concurs de caractere umane frumoase aduse ca o oglinda prin fapte adevarate care sa ateste valorile cerute de Dumnezeu si  puse in slujba intregului popor. Mi-a placut mult cand am vazut undeva scris: „caracterul este destin”. Sa dea Dumnezeu sa ne analizam fiecare in dreptul sau ce fel de viata ducem si daca este in conformitate cu aspiratiile noastre mai mult sau mai putin corecte. Mai repede sau mai tarziu adevarul iese intotdeauna la iveala.
    Nu pot sa nu adaug ca mai exista o categorie de oameni care cauta mereu sa afle nod in papura si defecte la toata lumea si asta cu toate ca nici el nu este perfect. Si asta e o practica si o mostenire  mai veche de a ne acuza si suspicia pe nedrept unul pe anul si de a raspandi minciuni cu buna stiinta pentru a strica imaginea cuiva. Intr-una din zile, un cetatean s-a dus la o institutie de stat, iar acolo persoana de la ghiseu ii spune ca figureaza ca fiind casatorit. Mirat, petentul,  ii spune ca nu este si nici nu a fost casatorit si ca i-a inmanat toate actele ncesare. Functionarul public ii spune ca minte si ca s-a cam saturat de minciunile lui. Intrigata persoana in cauza iese afara cu problema nerezolvata, dupa ce statuse la un rand infernal. Daca un om care detine toate datele despre tine si are in mana absolut toate documentele doveditoare ale identitatii tale si totusi te acuza ca minti, atunci ce sa mai spui? Ca are un partid in spate si poate sa-si permita orice? Ar fi pe aproape, dar nu exact. Ca are pe cineva care il sustine si este cu influenta? Da! Ca am depasit gradul de rautate si de indolenta din comunism? Folosim metoda confuziei? Furt de identitate? Da!  De la revolutie si pana in prezent, ne-am pierdut respectul unul fata de altul  iar cetateanul este desconsiderat ca fiind fara semnificatie. Ceea ce nu s-a intamplat nici in dictatura.
Oare ce orientare adevarata avem? Si nu ma refer nici la „dreapta” nici la „stanga” si nici la „centru” din punct de vedere politic, ci spre un dezastru mare si sigur. Asta in cazul ca nu ne trezim la realitate si nu revenim la valorile de baza si la identitatea noastra pentru care multi din stramosii nostri si-au dat viata. Acesta este adevarul si tabloul din aceasta toamna cu frunze multicolore, cu prescolari si elevi care se indreapta spre scoala insotiti de parinti. Si studenti grabiti spre cursurile lor zilnice sau plimbandu-se prin parcuri surazand si dornici sa traiasca intr-o tara prospera si libera de: dictatori, autoritarism, egoism, snobism, ingamfare, orgolii si lipsa de caracter.   
Si toate acestea de mai sus ne-ar putea intrista peste masura. Dar daca il punem in loc primordial pe Dumnezeu in acest tablou de toamna, el capata o conotatie plina de lumina, speranta, liniste si pace, plina de increderea ca El conduce istoria. Da! El “a uns” pe  imparatii si presedintii lumii si asa va face si pentru noi romanii, insa vom avea si noi aportul nostru, al fiecaruia.  Prin votul nostru acordat, dar mai ales prin rugaciunile noastre pentru cei care se afla in conducerile micro si macro, de la orice nivel. Doar interventia divina poate sa-i ajute pe toti sa aiba intelepciunea adevarata care se manifesta prin modestie, deschidere, pretuire de semeni, creativitate pentru gasirea solutiilor care sa vizeze binele tuturor, al intregului nostru popor. Multi cred ca oamenii, fie ei si politicieni, se diferentiaza prin culoarea politica sau alte considerente, insa exista doar un singur criteriu care ii desparte: caracterul. si acesta spun si eu alaturi de cei care sustin acest lucru, inseamna destin. Depinde acum ce dorim pentru natia noastra si unde vrem sa ajungem. Alegem cu seriozitate, fermitate, judecand dupa valoarea caracterului ori a firii care se poate lasa manipulata si inselata de unele aparente.
Doresc din tot sufletul ca toamna aceasta sa fie un inceput frumos pentru tara noastra, in care sa impletim impreuna dragostea de popor si sperantele printr-o rededicare intru valorile umane ale societatii, prin  credinta in Dumnezeu. Oricare ar fi conducatorii, trebuie sa-i respectam, sa-i cinstim, sa le dam girul si mai ales sa inaltam permanent rugaciuni pentru ei si familiile lor. Cei care au ales pe Domnul Isus ca Domn si Mantuitor, pot fi siguri ca El le va conduce destinul. Dar ceilalti? Haideti, sa luam decizii bune, sa facem doar ce este bine si drept inintea lui Dumnezeu care oricum le stie pe toate si ne cunoaste toate problemele noastre in detaliu absolute. Asadar, sa nu ne atacam unii pe altii, sa nu ne uram, sa ne acceptam si sa ne pretuim ca sa putem avea armonia necesara colaborarii si luarii deciziilor celor mai bune pentru poporul nostru. Si ma alatur si eu apostolului Pavel care a scris in I Timotei capitolul doi de la versetele intai si pana la patru: “Va indemn dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii, pentru imparati, si pentru toti cei care sunt inaltati in dregatorii, ca sa putem duce astfel o viata pasnica si linistita, cu toata evlavia si cu toata cinstea. Lucrul acesta este bun si bine primit inaintea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru care voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa vina la cunostinta adevarului”. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Marina GLODICI
Cluj Napoca
27 octombrie 2014


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page