Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cine este de vina pentru proasta organizare a alegerilor în strainatate si Basarabia si pentru umilirea a mii de români carora li s-a luat dreptul constitutional de a vota!


Protestele romanilor care nu au reusit sa voteze in strainatate au provocat la Bucuresti acuzatii, cele mai multe aduse BEC si AEP, desi, conform legii, MAE este institutia care are atributii privind organizarea si numerotarea sectiilor de votare, scrie www.mediafax.ro, preluat de Romanian Global News.

Conform Legii 370/2004 privind alegerea presedintelui, tot MAE trebuie sa asigure completarea birorilor sectiilor de votare in cazul in care numarul celor propusi de partide este insuficient.

Articolul 12 al legii prevede ca, pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care se afla in strainatate la data alegerilor.

Alineatul 3 al acestui articol spune explicit: "Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, in termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor".

Articolul 23, alineatul 3 al aceleiasi legi mentioneaza si atributiille MAE in ceea ce priveste completarea birourilor sectiilor de votare din strainatate.
"In cazul in care numarul persoanelor propuse de formatiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, acestea sunt completate cu persoane cu o buna reputatie, fara apartenenta politica si care indeplinesc conditiile prevazute la art. 13 alin. (2), dintr-o lista intocmita de Ministerul Afacerilor Externe. Lista este transmisa spre avizare Autoritatii Electorale Permanente de catre Ministerul Afacerilor Externe, in formatul solicitat de aceasta, in termen de doua zile de la intocmire. Avizul Autoritatii Electorale Permanente se comunica Ministerului Afacerilor Externe pana cel mai tarziu cu 5 zile inaintea desemnarii presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare", indica articolul citat.
Un alt articol, 33, stabileste ca, prin grija MAE, sunt confectionate stampila biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate si stampilele birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate.

Articolul 66 al Legii privind alegerea presedintelui Romaniei stabileste ca MAE asigura sediile birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate.
Duminica, odata cu aparitia informatiilor referitoare la aglomeratia de la sectiile de votare din strainatate si la faptul ca asteptarea pentru a vota dureaza cateva ore, MAE preciza ca nu are responsabilitati in ceea ce priveste derularea operatiunilor de votare in interiorul sectiilor din strainatate, aceste atributii revenind birourilor electorale, ministerul explicand, totodata, ca procedurile suplimentare fac ca votul din afara tarii sa dureze mai mult.
MAE sustinea, intr-un comunicat, ca presedintii sectiilor de votare din strainatate – chiar daca sunt angajati MAE – nu se subordoneaza ministerului in actiunile si deciziile pe care le iau in organizarea votarii.
"De-a lungul intregului proces de organizare a alegerilor, MAE colaboreaza strans cu Biroul Electoral nr. 48 pentru Sectiile de Votare din Strainatate si urmeaza intocmai deciziile acestuia si ale Biroului Electoral Central", informa MAE.
Sute de oameni au protestat duminica seara in fata Ministerului de Externe cerand prelungirea programului de vot pentru romanii care voteaza in afara Romaniei.
Sursa: Romaian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page