Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cum a votat diaspora si Basarabia


Primele corespondente cu date neoficiale vin din SUA si Australia. La Chicago s-au exprimat peste 1000 de voturi iar alegerile s-au desfasurat normal, fara incidente grave. Iohanis ocupa locul I in preferinte, cu 669 de voturi, urmat de Macovei cu 243 de voturi si Ponta cu 90 de voturi.
Udrea s-a clasat doar pe locul IV cu 46 de voturi.
In Toronto votul s-a desfasurat fara incidente insa romanii veniti sa voteze au fost socati de afisele rudimenare scrise cu pixul de catre reprezentantii Consulatului.
In Noua Zeelanda/Auckland, datorita diferentelor de fus orar procesul de votare a inceput sambata, la ora 20:00 ora Romaniei. Potrivit rezultatelor publicate de stiripesurse.ro, Klaus Iohannis a castigat in preferintele romanilor din Noua Zeelanda cu 66 de voturi exprimate !
Monica Macovei a primit 28 de voturi, Elena Udrea – 13 voturi, Victor Ponta – 7 voturi, Calin Popescu Tariceanu – 6 voturi, Corneliu Vadim Tudor – 6 voturi, Gheorghe Funar – 4 voturi, Teodor Melescanu – 2 voturi, Dan Diaconescu – 2 voturi si Kelemen Hunor – 1 vot.
In Australia, la Sydeny acceasi sursa transmite ca alegerile pentru Presedintia Romaniei s-au incheiat in a doua sectie aflata la mii de kilometri de Romania. Castigatoarea de la Sydney este Monica Macovei, potrivit rezultatelor obtinute de stiripesurse.ro.
Monica Macovei – 60 de voturi, Klaus Iohannis – 51 de voturi, Elena Udrea – 5 voturi, Victor Ponta – 13 voturi, Calin Popescu Tariceanu – 1 vot, Corneliu Vadim Tudor – 1 vot, Teodor Melescanu – 2 voturi si William Brinza – 1 vot.
Rezultate neoficiale de la Montreal, Canada, primite de la jurnalistul Cristian Bucur arata asa : Iohannis - 568 voturi, Macovei - 302 voturi si Ponta - 91 voturi.
La primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica au fost 728 de voturi ale romanilor exprimate la New York. Rezultatele finale arata ca Iohannis are cele mai multe voturi, fiind votat de 371 de persoane, Monica Macovei are 186 de voturi, Victor Ponta - 65 de voturi, Calin Popescu Tariceanu - 39 de voturi, Elena Udrea - 31 de voturi. Dan Diaconescu a obtinut 9 voturi, Corneliu Vadim Tudor - 8 voturi, Kelemen Hunor - 7 voturi, Gheorghe Funar - 3 voturi, iar William Branza si Silagy Zsolt au obtinut cate un vot.
Cinci voturi au fost considerate nule.

Cum s-a votat in Basarabia si clasamentul final
Conform unuor informatii obtinute pe surse, Victor Ponta a obtinut 37% din voturi in Republica Moldova, in timp ce Klaus Iohannis a scos un procent peste media din tara: 31, 85%. Asadar, o diferenta de aproximativ cinci procente. In plus, in turul doi, Victor Ponta ar putea sa piarda alegerile in Basarabia, daca cei care le-au votat pe Elena Udrea si pe Monica Macovei vor pune stampila pe Klaus Iohannis. Candidatul PMP a scos in Republica Moldova 16, 71%, in timp ce Monica Macovei a obtinut 10, 53%, scrie Adevarul.
Victor Ponta sta foarte rau in clasamentul voturilor din diaspora. Per total, Klaus Iohannis a obtinut 46,18%. La mare distanta vine Victor Ponta, cu 15, 91% din voturi, in timp ce Monica Macovei completeaza podiumul cu aproape 10 procente.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page