Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

NU VA TEMETI! CA VI S-A NASCUT ASTAZI MANTUITOR, CARE ESTE HRISTOS DOMNUL!

 de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti! Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul: ca vi s-a nascut azi Mantuitor, care este Hristos Domnul, in cetatea lui David" (Luca 2:10-11).

„Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui – Iisus, caci El va mantui pe poporul Sau de pacate" (Matei 1:21).

„Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui – Emanuel, care se talcuieste: „Cu noi este Dumnezeu" (Matei 1:23; Isaia 7:14).

(Continuare din numarul precedent)

Aceasta veste, aflata de la Magi, a nasterii unui nou rege al Iudeii, l-a tulburat pe regele Irod si pe tot Ierusalimul, care a condus, apoi, pe Irod sa adune pe toti arhiereii si carturarii poporului, intrebandu-i: „Unde este sa Se nasca Hristos? Iar ei i-au zis: In Betleemul Iudeii, ca asa este scris de proorocul: si tu, Betleeme, pamantul lui Iuda, nu esti nicidecum cel mai mic intre capeteniile lui Iuda, caci din tine va iesi Conducatorul (adica Mesia, Hristos Iisus), care va paste pe poporul Meu Israel" (cf. Matei 2:3-6), ca si pe toate popoarele lumii.

Sf. Evanghelist Luca relateaza despre vestea si ecoul Unic al nasterii lui Iisus, zicand ca in acele locuri, din jurul Betleemului, erau pastori stand pe camp de straja noaptea la turmele lor, iar ingerul Domnului a venit si a stat langa ei si astfel slava Domnului a stralucit imprejurul lor si ei s-au infricosat cu frica mare, „Dar ingerul le-a zis: NU va temeti! Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; Ca vi S-a nascut astazi Mantuitor, care este Hristos Domnul, in cetatea lui David. Si acesta va fi semnul: Veti gasi un Prunc infasat si culcat in iesle" (cf. Luca 2:8-12).

Ecoul ceresc al nasterii lui Iisus

Vestea nasterii lui Iisus a produs de fapt, mai intai, ecoul in Universul ceresc, dupa Scriptura care prezinta si transmite omenirii mesajul unic de Pace, zicand: „si deodata s-a vazut impreuna cu ingerul, multime de oaste cereasca, laudand pe Dumnezeu si zicand: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!" (Luca 2:13-14).

Astfel, Dumnezeu Tatal, din iubirea Lui nemarginita, pentru salvarea omenirii si a universului fizic din moartea pacatelor omului, a trimis vestea nasterii Fiului Sau pe pamant Magilor si pastorilor, si prin ei intregii omeniri, sa „Nu se teama", ci sa sarbatoreasca, in toate vremurile, impreuna, evenimentul Unic al salvarii cu oastea cereasca, cantand: „Slava intru cei de sus luiDumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!" (Luca 2:13-14), „Caci Dumnezeu asa de mult a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica (Ioan 3:16).

Confirmarea nasterii lui Iisus

Sf. Evanghelist Matei prezinta Magii de la Rasarit, afland precum am vazut prin Scripturile de mai sus, ca nasterea „regelui Iudeilor", cum spuneau Magii, adica Mesia Hristos Iisus, este in Betleemul Iudeii, au mers dupa Stea la Betleem si au gasit, astfel: „Iar ei, ascultand pe rege, au plecat si iata, Steaua pe care o vazusera in Rasarit mergea inaintea lor, pana ce a venit si a stat deasupra unde era Pruncul. Si, vazand ei Steaua, s-au bucurat cu bucurie mare foarte. Si intrand in casa, au vazut pe Prunc impreuna cu Maria, mama Lui, si cazand la pamant, s-au inchinat Lui; si deschizand visteriile lor, i-au adus Lui daruri: aur, tamaie si smirna" (Matei 2:9-11).

Magii, luand instiintare in vis sa nu se intoarca pe la Irod, precum le-a cerut fals, ca dupa ce vor afla Pruncul sa ii spuna si lui, ca vrea si el sa mearga sa se inchine Lui (cf. Matei 2:7-8), au mers „pe alta cale in tara lor" (cf. Matei 2:12).

Sf. Evanghelist Luca prezinta pastorii din jurul Betleemului, care dupa ce au plecat ingerii de la ei, care le dadusera vestea, au mers la Betleem sa vada ce este despre Pruncul care li s-a vestit. Ajungand la Betleem, iata ce ne descopera Scriptura ca au gasit, zicand: „si grabindu-se, au venit si au aflat pe Maria si pe Iosif si pe Prunc (Iisus) culcat in iesle. Si vazandu-L, au vestit cuvantul grait lor despre acest Copil. Si toti cati auzeau se mirau de cele spuse lor de catre pastori. Iar Maria pastra toate aceste cuvinte, punandu-le in inima sa. Si s-au intors pastorii, slavind si laudand pe Dumnezeu, pentru toate cate auzisera si vazusera precum li se spusese" (Luca 2:16-20).

Persecutia nasterii lui Iisus si fuga in Egipt

„Dupa plecarea Magilor, iata ingerul Domnului se arata in vis lui Iosif, zicand: „Scoala-te, ia Pruncul si pe mama Lui si fugi in Egipt si stai acolo pana ce-ti voi spune, fiindca Irod are sa caute Pruncul ca sa-L ucida. Si Iosif sculandu-se, a luat noaptea Pruncul si pe mama Lui si au plecat in Egipt. Si au stat acolo pana la moartea lui Irod, ca sa se implineasca cuvantul spus de Domnul, prin proorocul: „Din Egipt am chemat pe Fiul Meu" (Matei 2:13-15).

Omul ucide, Dumnezeu salveaza

Aici poate omul sa vada iubirea lui Dumnezeu pentru salvarea omenirii din moartea pacatelor si ura de moarte a omului, in acest caz a lui Irod, de a ucide pe Pruncul Iisus, abia nascut pentru mantuirea omului! Acest lucru trist il putem vedea si azi, cum iubirea si providenta lui Dumnezeu cauta sa salveze popoarele lumii din colapsul moral si economic si cum omul vremii noastre, in filosofiile si ideologiile ratacitoare, cauta sa omoare Credinta in sarbatorirea Nasterii lui Iisus, pentru mantuirea lumii!

Dar, in aceasta furie si ura de moarte ce l-au cuprins pe crudul Irod, de a-L ucide pe Pruncul Iisus, ca nu cumva sa ajunga „regele Iudeilor" cand va fi mare, cum aflase de la Magi, se ridica deasupra pentru fiecare om, ca Steaua pentru Magii de la Rasarit, providenta sau grija lui Dumnezeu, ca sa-L salveze pe Pruncul Iisus, pentru mantuirea omului si a popoarelor lumii, trimitand ingerul, care i-a vestit lui Iosif in vis sa „ia Pruncul si pe mama lui si sa fuga in Egipt", pana la „moartea lui Irod", precum am vazut ca relateaza Scripturile de mai sus.

Astfel, iubirea lui Dumnezeu ridica si azi, pentru cei ce voiesc sa aiba Credinta in primirea Nasterii lui Iisus, providenta sau purtarea Sa de grija, ca ei sa poata sarbatori venirea in lume a Fiului lui Dumnezeu pentru mantuirea lor, iar Irozii vremurilor noastre vor apune ucigand, precum vor merita, ca Irod din vremea aceea, iar evenimentul Unic al Nasterii lui Iisus va merge in istoria de viitor, prin providenta divina doborand toate obstacolele necredintei.

De ce? Iata, ne raspunde fagaduinta lui Iisus, care a Inviat si din morti, pentru mantuirea omului credincios, dupa Scriptura prin care zice: „Ca unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor" (Matei 18:20), in toate vremurile istorice, pana la a doua Lui venire pentru judecata finala, in aplicarea justitiei divine, pentru toti credinciosii si necredinciosii pamantului.

Precum Dumnezeu a adus inapoi pe Pruncul Iisus si pe mama Lui Maria si pe Iosif din Egipt in poporul lui Israel, asezandu-se in Nazaret, dupa moartea in suferinte groaznice a lui Irod, tot asa providenta si puterea lui Dumnezeu vor aduce in toate vremurile sarbatorirea Nasterii lui Iisus pentru credinciosii Sai, iar necredinciosii vor apune dupa justitia judecatii divine si meritate.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page