Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1147)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie si imbecilitate - The government of the world are reduced to paralysis or imbecility" - Alvin Toffler

Fiind un ardent admirator si sustinator al filosofiei intemeiate de Siddhartha Gautama (560-480 B.C.), intelept al tribului Sakya Muni, cunoscut sub numele de Buddha - atentie, al Filosofiei, nu religiei - am cautat in viata compania oamenilor la fel de inteligenti ca mine, sau mai inteligenti; intrucat numarul celor care se incadrau in aceasta categorie a fost revoltator de redus, urmand tot o recomandare Buddhista, am umblat mai mult singur! Nu de alta, dar uitandu-ma la stadiul degradant la care a ajuns omenirea, fara falsa modestie, nu prea mi-am gasit compatibilitati in niciunul din etaloanele pe care le consider caracteristici primare ale comportamentului uman, definitorii pentru a fi numit OM.
 Eseistul englez, Charles Lamb, a stabilit un postulat greu de digerat de cei pentru care studiul-cititul, lectura in general,  constituie o insuportabila povara, atribut care caracterizeaza pregnant comunitatea romaneasca din Statele Unite. Considerandu-l ca v-ar putea fi de folos si cunoscut sub numele de "Principiul lui Lamb", imi permit sa-l reamintesc: "Nu castigam nimic fiind in compania celor ca noi. Ne incurajam unul pe altul in mediocritate. Intotdeauna mi-am dorit sa fiu cu oameni mai excelenti decat mine - We gain nothing by being with such as ourselves. We encourage one another in mediocrity. I am always longing to be with men more excellent than myself." Duminica, 26 Octombrie 2014, am participat la un eveniment comunitar de exceptie, excelent organizat de Biserica Catolica din Tustin, California, pastorita de inimosul Rev. Chris Terhes, presedintele Asociatiei Greco-Catolice din USA. Marea majoritate a participantilor, posesori de studii universitare si nu numai, mi-au spus nonsalant ca ei nu citesc nicio publicatie de limba romana!!! Daca respectam Principiul lui Lamb, evitam asemenea discutii si raspunsuri jenante!?! Nu trebuie sa-l parafrazam nici pe Buddha, nici pe Lamb ci sa deschidem Cartea Legii-Biblia, la Psalmul 1, versetul 1; "Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor rai, nu se opreste pe calea celor pacatosi nu se aseaza pe scaunul celor batjocoritori - Blessed is the man that walketh not in ythe counsel of the ungodly, not standeth in the way of sinners, not sittethin the sit of the scornful."
 Mai mult, mi-au revenit in memorie magistralele cuvinte ale lui Carol Robert D'Ajou, din dinastia Stuart a Scotiei, exprimate in anul 1347: cu cat cunosc mai mult oamenii cu atat iubesc mai mult cainii !
Ramanand in domeniul "zoologic", lecturand ceea ce ne-a lasat pentru eternitate Winston Leonard Churchill, om politic britanic, fost prim-ministru al Marii Britanii in perioadele cele mai dificile cu care s-a confruntat " P.....Albion", am ajuns la concluzia personala, ca este printre putinii politicieni pe care Globul Pamantesc a avut nesansa sa-i aiba si care merita respectul, stima si consideratia omenirii, pentru magistralele cuvinte, rostite intr-una din cuvantarile tinute in fata Parlamentului Britanic: " Iubesc porcii. Cainii ne privesc cu respect. Pisicile se uita de sus la noi. Porcii ne trateaza ca egali - I like pigs. Dogs look s up to us. Cats look down on us. Pigs treat us as equal."
In pragul unor iminente alegeri, parlamentare pe aici si prezidentiale prin alte parti, legat de domeniul "zoologic", nimic nu este mai apropiat de realitate decat  cerebrala remarca, facuta de jurnalistul George Eliot (1819-1880) numele sub care este cunoscut eseistul-nuvelistul britanic Mary Ann Evans: "Alegerile se apropie. Pacea universala este declarata, si vulpile -guvernantii au un sincer interes de a prelungi viata galinaceelor - guvernatii, noi cei care ne exprimam votul - An election is coming. Universal peace is declared, and the foxes have a sincere interest in prolonging the lives of the poultry." Tot in aceasta perioada, indiferent de apartenenta politica a candidatilor, ne vom confrunta cu o abundenta de dezinformari, de altfel, redate magistral in studiul jurnalistului american Robert Bryce, intitulat Gusher of Lies - Minciuni Abundente. Inclin sa cred ca, nu spre deceptia dumneavoastra, Ioseph Dougasvili, cunoscut si sub numele de Iosif Vissarionovici Stalin sau Uncle Joseph la americani, agent al Politiei Tariste Ohrana, devenit ulterior dictator absolut al fostei Uniuni Sovietice, persoana care are pe constiinta peste zeci de milioane de conationali, nu a fost eronat, la lasarea acestor cuvinte: "esenta democratiei nu consta in votare, ci in numaratoare; nu conteaza ce votati voi, conteaza ce numaram noi."
 Tot legat de Politia Secreta Tarista, si de cel care a devenit ulterior conducatorul absolut al lagarului socialist, doar, doar se prinde ceva de cei care pretind ca detin Bula Filosofala - Adevarul Absolut, cand in realitate n-au nici cele mai elementare notiuni despre aceasta categorie filosofica, numita adevar: in anul 1905 in fieful partidului Bolsevic al Rusiei-orasul Petersburg, 4 din 5 membri ai Biroului Politic al Partidului Comunist din Rusia, erau membrii Ohrana - Politia Secreta Tarista !!! V-am relatat toate acestea doar spre a realiza ce insignifianti suntem si sa constientizam ca evenimentele majore cu care se confrunta zguduita noastra Terra se iau la nivele inaccesibile muritorilor de rand, masei amorfe de "bovi", cu participarea directa a celor mai perfectionate "servicii" din lume. Acest precept este valabil pentru toate evenimentele cu care ne-am confruntat, elaborate in laboratoarele ultra sofisticate ale Mapamondului, inclusiv cele intamplate in jurul paralelei 45, la 22 decembrie, 1989.
 Fiind o publicatie independenta, total echidistanta politic, aceste eseuri nu fac nicio recomandare referitoare la optiunea dumneavoastra; un singur lucru, parafrazand pe Will Rogers, una dintre cele mai proeminente celebritati al Mapamondului, din perioada 1920-1930, poate fi apropiat de o certitudine: "Noi intotdeauna dorim ca cel mai bun om sa castige alegerile. Din nefericire, el niciodata nu candideaza - We always want the best man to win an election. Unfortunately, he never runs. "Si, prin reducere la absurd, chiar daca candideaza, va recomand sa retineti magistralele cuvintele ale  scriitorului americam Alvin Toffler, regasite in cartea  Al Treilea Val-The Third Wawe : "Guvernele lumii sunt reduse la paralizie si imbecilitate - The governments of the world are reduced to paralysis or imbecility", iar omenirea nu este o Pollyana World, in care fiecare locuitor traieste fericit; referindu-ma la cuvintele lui Zorba Grecul-Zorba The Greek, " Viata reprezinta necazuri, numai moartea este fara necazuri - Life is trouble; only the death is not." Cu toata echidistanta politica, imi permit sa recomand tuturor candidatilor, indiferent de ce parte a esichierului politic se afla, magistralele cuvinte rostite de primul ministru britanic, Winston Churchill, in primul discurs adresat Parlamentului la 13 May, 1940: "Nu am nimic de oferit decat sange, munca istivitoare, lacrimi si sudoare - I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat. " Personal consider ca o asemenea "oferta" ar cantari, in ochii electoratului, mult mai mult decat promisiuni a caror materializare se afla in vecinatatea imposibilului. Si, indiferent de coloratura guvernului ales, nu uitati cuvintele jurnalistului si eseistului american, H.L.Mencken: "Guvernul este de fapt cel mai mare esec al civilizatiei. Niciodata nu a fost unul bun cu adevarat, si chiar cele mai tolerabile sunt arbitrare, criminale, acaparatoare si neinteligente - Governments is actually the worst failure of civilized man. There has never been a really good one, and even those that are most tolerable are arbitrary, criminal, grasping and unintelligent."
Una dintre cele mai luminate minti ale secolelor XVI-XVII a fost savantul-juristul olandez Hugo Grotius (1583-1645), persoana de o inteligenta rarissima, care la numai 15 ani obtine doctoratul in stiinte juridice, autor al multor tratate de jurisprudenta, valabile pana in zilele noastre. Ca toate geniile cerebrale a fost adulat de revoltator de putini si contestat de o ingrijoratoare majoritate. Legat de subiectul alegeri, Hugo Grotius a scris urmatoarele: "Un om nu poate guverna-conduce o natiune daca nu poate guverna-conduce un oras; nu poate guverna un oras daca nu poate conduce o familie; el nu poate guverna o familie daca nu se poate conduce singur; si el nu se poate conduce singur daca pasiunile lui nu au o motivatie, nu sunt rationale - A man cannot govern a nation if he cannot govern a city; he cannot govern a city if he cannot govern a family; he cannot govern a family unless he can govern himself; and he cannot govern himself unless his passions are subject to reason." In continuare aceasta cerebralitate de exceptie ne-a atentionat ca pasiunile celor care doresc sa ne guverneze nu sunt rationale dearece nici pasiunile alegatorilor nu sunt rationale !" Nu ne mai ramane decat sa realizam ca traim in epoca Ineptocratiei, care stipuleaza clar ca "cei mai putin capabili sa conduca sunt alesi de cei mai putin capabili sa produca", care dupa afirmatiile lui Mitt Romney, reprezinta 47 % din populatia Statelor Unite ale Americii.   
A.C.TON

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page