Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CAMPANIE SILENTIOASA sau ECHIPA DE ZGOMOTE BRUIAZA PE DEASUPRA?

Corneliu LEU

            Eu nu cred in afirmatiile malitioase ale unora care ar pretinde ca cineva manipuleaza anumite organisme judiciare catre masuri zgomotoase care sa bruieze vocile sau ecourile campaniei electorale. Nu cred, insa, nici in dorinta candidatilor de a fi cat mai putin vocali, pentru a ne face dovada de modestie manevrandu-si silentios competitia electorala. Ba, mai mult decat atat: sunt convins ca aceste procese si anchete, ce se intretes cu firele campaniei electorale pe care incearca sa le innoade fiecare dintre cei paisprezece candidati, nu apar spontan, ci rezulta in mod firesc procedurilor judiciare prin care orice ancheta se desfasoara, se maturizeaza si ajunge la concluziile care se pun pe masa completului de judecata.

            Un singur lucru nu pot sa inteleg din mobilizarea atat de ritmata a fortelor judiciare intr-un sistem in care amanarile cu anii sunt un lucru obisnuit in majoritatea cazurilor: De ce tocmai aceasta perioada face exceptie? Oare, daca nemultumirea generala fata de guvernare si viata politica e cunoscuta; daca aproape tot romanul recunoaste ca, de un sfert de veac nu i s-a oferit sa aleaga altceva decat raul cel mai mic; daca raspunderea fata de viata publica este evident subjugata de absenteism si daca antinomia reajunge la cotele ceausiste cand spuneam „aoleu” la fiecare promisiune de ridicare a nivelului de trai, putem ramane nepasatori fata de nevoia acestei populatii de a medita la discernamantul cu care ar trebui sa voteze? Oare o amanare de o saptamana sau doua, asa cum cu intelepciune s-a procedat in cazul ANI – Iohannis, ar aduce prejudicii mai multe decat greseala pe care, constitutional, o putem face numai odata la cinci ani: de a vota inca un specimem precum cel de despartirea cu care ne bucuram astazi?!

            Chiar nu intereseaza pe nimeni ca poporul asta are nevoie mai mult decat oricand de o minte limpede  pentru a discerne in fata candidaturilor si a se dedica in amanuntime, macar in aceasta saptamana, unei analize a programelor electorale propuse de fiecare dintre cei paisprezece?... Sau, dimpotriva, cineva are interes ca tocmai un asemenea aspect sa nu fie analizat la un nivel cu adevarat popular, iar presa, media cu libertatile careia inca ne mai mandrim, gaseste aproape ora de ora prilejuri si motive de a divaga pe alte teme, oricat de importante ar parea ele,  in loc de a-si focusa analiza pe calitatea candidatilor dintre care avem de ales?!

            Este prea silentioasa campania, sau sunt prea puternic provocate zgomotele care o acopera?! Ne intereseaza mai mult anii de condamnare pe care-i vor primi niste nemernici, sau condamnarea noastra sigura la inca cinci ani de dezastru social si politic, daca nu chibzuim bine, responsabil, exact intr-un asemenea moment?!

            Oare nimanui dintre cei care ar avea un cuvant de spus nu-i trece prin minte ca nici o condamnare din justitie nu sufera daca este amanata cu o saptamana?... In vreme ce duminica alegerilor care se apropie vertiginos, este instanta care se pronunta definitiv, fara drept de apel si cu executare neconditionata, pentru toata populatia Romaniei! 
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page