Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

FADERE Federatia Asociatiilor de romani din Europa - Pactul cu Diaspora

FADERE
Federatia Asociatiilor de romani din Europa
Tlf.: 0034 606060660
0034 606060626
001 971 222 4346
www.fadere.es
daniel@tecu.me
presedintefadere@gmail.com

Pactul cu diaspora

Stimate Domnule candidat la functia
de Presedinte al Romaniei

Federatia Asociatiilor de romani din Europa (FADERE), va invita sa priviti spre problemele cu care se confrunta romanii din diaspora si sa ne confirmati ca in cazul in care veti ajunge Presedinte al Romaniei, printre preocuparile dumneavoastra va fi aceea de a va lupta ca romanii din afara granitelor sa duca o viata mai buna.
Va vom prezenta zece dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta romanii din diaspora:

1. Dorim din partea Presedintelui care va fi ales sa inceapa imediat o runda de discutii cu liderii europeni din tarile unde sunt comunitati mari de romani cu scopul de a opri valul de abuzuri pe care aceste tari le fac impotriva romanilor care locuiesc pe teritoriul tarilor lor.

2. Dorim sa fim reprezentati in parlament de un numar considerabil de Deputati si Senatori care sa fie alesi din randul romanilor din afara tarii si numarul lor sa fie direct proportional cu numarul romanilor din diaspora.

3. Dorim sa votam. Vrem sa se introduca o forma de vot, electronic sau prin corespondenta in asa fel incat sa se poata asigura dreptul la vot pentru toti romanii din diaspora.

4. Dorim taxe consulare mai mici. Consideram ca taxele consulare sunt nejustificat de mari si dorim sa fie reduse cu cel putin 30%.

5. Este o rusine pentru noi ca tara europeana ca sute de romani decedati sa zaca inca in frigiderele tarilor europene. Dorim repatrierea lor imediata cat si ajutorarea familiilor celor care vor deceda si nu vor avea posibilitati de repatriere.

6. Actualmente in tara locuiesc 80 000 de copii lasati acasa de parintii lor care au plecat in alte tari sa lucreze. Dorim un sprijin din partea autoritatilor din Romania in asa fel incat acesti copii sa poata petrece cat mai mult timp cu parintii lor. Dorim ca statul roman sa sprijineasca economic deplasarea acestor copii catre parintii lor sau a parintilor catre copii, astfel incat acesti copii sa petreaca mai mult timp cu familiile lor.

7. Dorim proiecte de integrare, de limba romana, geografie si istorie, pentru copiii romani care se intorc in Romania dupa ce au stat mai mult timp in strainatate sau sunt nascuti acolo.

8. Dorin formarea unui comitet din liderii comunitatii romanesti care sa aibe drept de control asupra activitatii si cheltuirii banilor in: Ministerului Romanilor De Pretutindeni, a Departamentului Pentru Politici Pentru Romanii de Pretutindeni, a Institutului Eudoxiu Hurmuzachi si a Instituului Cultural Roman.

9. Dorim campanii culturale pentru pastrarea culturii si identitatii nationale care sa aiba ca scop imbunatatirea imaginii romanilor din diaspora cat si a Romaniei.

10. Dorim ca Romania sa initieze un proiect de integrare in societate a Rromilor. Acest proiect sa fie la nivel European cu sprijinul Uniunii Europene si al tarilor unde locuiesc Rromi. Niciodata nu ne vom spala imaginea in fata lumii cata vreme focarele de infectii din marile orase europene sunt intretinute de Rromii de nationalitate romani.

FADERE
Federatia Asociatiilor de romani din Europa
Tlf.: 0034 606060660
0034 606060626
001 971 222 4346
www.fadere.es
daniel@tecu.me
presedintefadere@gmail.com

Va rugam sa va exprimati daca sunteti de acord ca odata ajuns in functia de Presedinte al Statului Roman, veti sprijinii rezolvarea celor zece puncte chiar daca ele nu sunt incluse direct in atributia dumneavoastra ca Presedinte al Romaniei.
Asteptam raspunsul dumneavoastra public, pentru ca orice roman sa vada dispozitia celor care doresc sa sustina romanii din  diaspora.
Cu deosebita consideratie
Daniel Tecu
Presedinte FADERE
(Federatia asociatiilor de romani din Europa) 29-10-2014
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page