Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (937)

* Sunt inclinat sa cred ca toate actiunile care poarta semnatura lui Pontifus Maximus, au in spatele lor justificari in totala neconcordanta cu perceptele, principiile si filosofia care a stat la baza intemeierii Statelor Unite ale Americii. Imi revin in minte cuvintele omului politic britanic, Winston Churchill, care spunea ca, democratia este cea mai proasta forma de guvernare; oricum, mai buna decat toate celelalte. Se continua fara reserve, procesul de distrugere sau anihilare a democratiei americane, in trecutul nu prea indepartat singura sursa de inspiratie pentru toate democratiile lumii.

Asa cum se demonstreaza, fara nici cel mai mic dubiu, in cartea lui Bernard Bailyn, Originile Ideologice ale Revolutiei Americane -The Ideological Origins of the American Revolution, fondatorii acestei tari au considerat din start "guvernul un pericol constant al libertatii - corupt, conspirational si nesatios" (government a clear danger to liberty-corrupt, conspirational and insatiable). Numai cei lipsiti de simtul ratiunii nu realizeaza ca ne indreptam "allegro manontropo" spre un sistem dictatorial.

Thomas Jefferson, al treilea presedinte al Statelor Unite, ne-a avertizat ca "atunci cand guvernul se teme de popor avem libertate; cand poporul se teme de guvern avem tiranie. (When the government fears the people there is liberty; when the people fear the government there is tyranny.) Cu spectrul pierderii locurilor de munca, al locuintelor, al asigurarilor sociale, reducerea capacitatii de aparare, incapacitatea de a face distinctie intre inamici si prieteni, cu perspectiva sumbra de a se instaura un regim stigmatizat de istorie si care are la activ zeci de milioane de victime, poporul American are intemeiate motive sa se teama de actuala guvernare. Revenind la Thomas Jefferson, ne indreptam incet dar sigur spre tiranie. Doresc sa-i reamintesc lui Pontifus Maximus si cohortelor de pretinsi oameni politici de aici si de pe alte meleaguri, ca acelasi Thomas Jefferson a spus ca "o persoana onesta nu gaseste placere in exercitarea prerogativelor puterii peste cetatenii lui" (An honest man can feel no pleasure in the exercise of power over his fellow citizens). In acest domeniu Machiavelic, care este politica, existenta oamenilor onesti, constituie o Rara Avis, politica fiind arta de a preveni persoanele oneste de a patrunde in treburile in care implicarea lor ar deveni o necesitate.

In acest conglomerat de … … numiti-l dumneavoastra cum doriti, salut prezenta pe Colina Capitoliului a lui Michele Bachmann, republican, reprezentant al statului Minnesota, care a avut curajul si taria morala sa defineasca guvernul, ceea ce este de fapt: "gangster government", iar politicianul Ron Paul, aflat la un meeting in Louisville, statul Kentucky, a afirmat textual: "Tara a fost creata de inaintasii nostri spre a fi o Republica Constitutionala; acum am substituit-o cu o democratie nebuna -mad democracy. Milioane de americani cer schimbarea actualei politici guvernamentale, stoparea trecerii in posesia guvernului a principalelor mijloace de productie, inlaturarea lui Ben Bernanke de la conducerea lui Federal Reserve Bank- de fapt o banca privata si nu federala cum reiese din titulatura- stoparea imixtiunii guvernului federal in viata privata a cetateanului American, cat si multe alte slogane, deloc magulitoare adresate lui Pontifus Maximus si liderilor partidului democrat. Din nefericire, guvernul nu ia in considerare protestele americanilor, cautand sa limiteze ceea ce Congresul Statelor Unite a ratificat inca din 4 Martie 1789; Dreptul la libera exprimare. Unul dintre cele mai exemplicative citate, necunoscute insa la Washington, care ne-a ramas tot de la Thaomas Jefferson, spune: cate o mica revolta este absolut necesara in lumea politica.

Jack Pitney, profesor de American Politics la Claremont McKenna College ne spune ca daca ar fi trait in zilele noastre, Thomas Jefferson ar fi sustinut toate protestele antiguvernamentale care au loc in prezent, pe tot teritoriul Statelor Unite si s-ar fi impotrivit tuturor masurilor emanate de Pontifus Maximus.

Pentru cei mai putin familiari, in timpul celei de a doua administratii – presedinte John Adams – Thomas Jefferson s-a opus lui Sedition Acts, care a consfintit drept illegala, criticarea guvernului. Dupa cum evolueaza lucrurile, se pare ca ne indreptam spre un nou Sedition Acts!!!

Va recomand sa reflectati la cuvintele lui Thomas DiLorenzo, profesor de economie la Loyola University din Maryland si autor al recentului "Hamilton’s Curse" care ne-a spus: atat timp cat guvernul se indeparteaza de perceptele inscrise in Constitutia Statelor Unite, va deveni un vehicol pentru legalizarea jafului (plunder) si trecerea in proprietatea lui a tuturor bunurilor existente in proprietatea populatie. Un act similar cu cel intamplat la 11 Junie 1948, pe teritoriul Romaniei. Sunt aproape sigur ca Thomas Jefferson n-ar fi supravietuit la aflarea stirii ca guvernul federal, condus de el intre 1801-1809, a juns in 2010, la anivesarea zilei lui de nastere, la un deficit de 12,838,257,257,768.56 de dolari. Intemeiatorii acestei tarii au avertizat ca achizitionarea de noi debite, transmise generatiilor urmatoare este moralmente iresponsabilitate. Dar cui sa ceri sa respecte memoria inaintasilor sau cele ramase de la ei. Ca peste tot, in sfera politica, studiul nu constituie o virtute. In plus, la toate nivelele politice mondiale, expertii, in marea lor majoritate, sunt revoltator de slab pregatiti, de fapt in nota politicienilor, care daca ar avea bun simt, si-ar prezenta demisia in masa.

In final, un sfat pentru Pontifus Maximus si pentru multi altii care datorita unor circumstante care raman un mister, au ajuns sa conduca destinele propriei populatii: un adevarat leader-conducator, trebuie sa aiba curajul sa nu respecte sfaturile expertilor-consilierilor. Acest citat l-am preluat de la James Calllaghan, fost prim-ministru al Marii Britanii, intre 1976-1979.

Oricum, sfarsitul este revoltator de aproape si a fost prevazut inca din 2007, in cartea "The End of America", de Naomi Wolf.

A.C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page