Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ALIANTA PRESEDINTILOR

 Deja presedintele Romaniei
(We have deja reservation)
 S-a spus ca actuala campanie electorala este una complet diferita de restul celor de pana acum. S-a mai spus ca este una extrem de murdara, sau cea mai urata sau ca, pur si simplu, nu exista. Corect si, in acelasi timp, fundamental gresit.
Pana acum, ne-am inselat cu totii.
Revelatia este aceea ca nu numai ca aceasta campanie este singura cu adevarat reala din ultimii 25 de ani de simulacre si simulari de campanii electorale de diferite feluri, ci, mai ales, ca, de aproape o luna, avem deja un presedinte.
Iar acest presedinte ne-a dat si ne da noua, romanilor, o lectie de care aveam nevoie. Aceea ca se poate face campanie si poti deveni presedinte fara sa alegi circul, fara sa te bati cu pumnii in piept ca ai ceva de spus, in timp ce ii lasi pe ceilalti 13 muzicanti din orchestra de campanie sa faca spectacolul, ei nefiind altceva decat oamenii din staff-ul tau.
Aveam nevoie de exact acest gen de campanie in care ni s-a oferit si spectacolul cu care am fost obisnuiti si pe care il asteptam, dar de care cel care ne este deja presedinte s-a detasat, lasand ca, pe fond, vanatoarea de vrajitoare si capete politice sa se desfasoare in voie.
Aceasta campanie ce mai are putin si se termina fara ca noi sa ne dam seama este tocmai ragazul de care aveam nevoie pentru a face la modul real o schimbare, desi nestiuta (pe modelul povestii Petrica si lupul) si de care noul nostru presedinte avea nevoie pentru a se instala. Silentios. Invizibil.
Si mai reflecta ceva aceasta campanie electorala de instalare a presedintelui. Faptul ca nu este nevoie sa iasa nimeni in strada sau sa moara ca sa apara- de data aceasta cu adevarat- un nou regim politic, social, statal si SA SI SE aleaga un presedinte care reflecta intocmai toate acestea.
Dar cine si cum este acest nou presedinte?
Vine de pe un palier politic nemaiincercat pana acum, dar pe care multi dintre noi, romanii, ni l-am dorit drept o certitudine, ca singura forma de salvare de neocomunismul ultimilor 25 de ani.
Nu a promovat si nu va promova niciodata o doctrina anume de partid pentru ca a inteles clar ca functia de presedinte nu este sinonima cu cea de om si de tatuc de partid. El nu este partidul. Partidul poate fi si este in slujba lui. El este doar presedintele Romaniei.
Nu este un presedinte vizibil. Pentru ca cei dinaintea lui au fost mult prea vizibili, devenind in vedete ce si-au creat grupuri de show politic.
Daca Ion Iliescu inseamna neocomunismul, Emil Constantinescu a fost un „punct orb”, iar Traian Basescu a fost un produs original romanesc cu care multi s-au identificat, noul nostru presedinte nu are o reprezentare anume. Nu se identifica cu niciun tipar si nicio tipologie. El este, asa cum si trebuie sa fie. Neutru. Este, mai intai, presedintele Romaniei, reprezinta statul roman, iar statul roman ne reprezinta pe noi toti.
Contrar aparentelor, invatati fiind cu mult zgomot si cu si mai mult nimic, in momentul de fata, deja presedintele este mai mult decat prezent. Doar ca o sa ne ia ceva vreme pana o sa ne obisnuim cu faptul ca, de aceasta data, presedintele este un profesionist politic, nu un showman.
Acum, tot gunoiul acumulat in ultimul sfert de veac a fost varsat in mijlocul casei, iar noul presedinte, contrar celor dinaintea lui, are- si aici- o trasatura complet diferita. Nu scobeste in gunoi, nu este interesat sa il curete si nici sa faca mai mult gunoi. El il va pune doar pe fiecare dintre cei care au facut mizerie sa explice gunoiul facut si sa il curete.
De data aceasta, Europa a fost mai rapida si mai abila decat America, cea care a ales penultima data.
Europa a ales un presedinte pentru romani, iar noi abia acum suntem acasa in Europa. Tocmai ca ne aflam la confluenta importanta dintre Vest si Est. Tocmai pentru ca ne numim romani si ca aveam nevoie de aceasta lectie.
Restul, ramane ca deja presedintele sa faca ceea ce trebuia demult facut, aici, intre noi romanii, europenii.
Iar cei care nu au inteles inca toate acestea.... Ghinion.

Marina Ene
Simona Stan
(Consultanti politici)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page