Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (10) – VICTORIA SOCIALISMULUI

Dorel SCHOR


Motto:
„Priviti aceasta rata
Desi e moarta zboara
Si ce o tine-n viata
E dragostea de tara...”
(Parodie, Adrian Paunescu)

In anii '70 ai secolului trecut, tovarasii de la judeteana de partid si de la consiliul judetean au avut o frumoasa initiativa cetateneasca, in urma indicatiilor pretioase primite, evident, de la centru. Ei au propus si au fost aprobati in unanimitate, ca in spatiile libere dintre blocuri, in loc sa fie plantate tot felul de flori decorative, dar inutile din punct de vedere gospodaresc, sa fie insamantate sau rasadite legume comestibile spre folosul locatarilor. Si pentru a pastra si un aspect frumos plus o viitoare perspectiva, sa se sadeasca la intervale egale, cate un copacel, legat de un par care sa-i asigure stabilitatea. Acesti puieti urmau sa simbolizeze victoria socialismului prin fructele care erau asteptate in viitor.
Blocul nostru avea patru etaje, iar la fiecare etaj erau patru apartamente, asa ca in prima duminica s-au adunat cu entuziasm vreo cativa locatari, dintre care doi au adus chiar harlete. Unul era plutonier de militie, un om gospodar care avea nostalgia satului patriarhal, dar si convingerea ca ordinul nu se discuta, celalalt era un profesor pensionar care predase limba rusa si cunostea teoria lui Lisenco. O vecina care lucra la un aprozar contribui cu cativa cartofi foarte pretiosi si, la modul discret, promise ca in maximum o saptamana va face rost si de ridiche.
Eu, care locuiam la primul etaj, m-am obligat sa stropesc gradina saptamanal, in fiecare joi, exceptand cazurile cand aveam sedinta sindicala. Puietii fructiferi au fost furnizati de primarie impreuna cu parii care trebuiau sa-i sprijine.
Adevarul este ca m-am straduit pe cat am putut sa ud pamantul rascolit precum si copaceii care fusesera plantati la cinci metri unul de altul. Cu cartofii nu aveam deocamdata nici un control, ridichile nu stiu daca fusesera procurate, dar puietii aratau bine, aveau frunza, erau de inaltimea parilor si asteptam nerabdator sa-i vad crescand. Numai ca dupa cateva zile, frunzele au inceput sa se ofileasca, unele sa cada si toate semnele indicau ca puietii nu s-au prins. Am continuat totusi sa aduc la fiecare o cratita cu apa proaspata in fiecare joi, chiar daca plouase in ajun... Dupa cam trei saptamani am inteles insa ca efortul meu este zadarnic, copaceii isi pierdusera toata frunza, ramurile plapande se pleostira si nu se puteau deosebi prea mult de parii subtiri de care erau legati.
Am considerat ca e de datoria mea sa-i contactez pe cei doi vecini pe care ii consideram implicati in misiune si erau mai priceputi decat mine, adica pe plutonier si pe profesorul de limba rusa. Plutonierul a venit cu nevasta-sa, a pipait tulpina aproape de radacina si a tras concluzia ca solul nu corespunde. Dupa alte doua zile, a coborat si profesorul. Amandoi am privit la munca noastra care nu dadea rod si, deodata, fata i s-a luminat:
- Priveste, a spus bucuros. E plin de muguri noi nouti...
Asa era. Mugurii iesisera cu verdele lor timid si proaspat, promiteau sa se inmulteasca, sa creasca... Vivat, crescat, floreat! Am spus entuziasmat. Traiasca acest simbol al victoriei socialismului!
- Adevarat graiesti, a spus profesorul soptit.
De ce soptit? Pentru ca puietii continuau sa se usuce, dar inmugurisera parii de sprijin. Victoria socialismului era asigurata, simbolul functiona perfect.

Dorel SCHOR
Tel Aviv
24 octombrie 2014


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page