Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un premiu pentru Vavila Popovici – „Poezia – un sâmbure în sufletul meu”


   „… tacerea lui Octombrie lasa sa se auda muzica sufletului, a vietii noastre interioare…. Ceasurile de tihna ale acestei luni scot la lumina idei…“ – sunt sclipiri de ganduri consemnate de corespondenta externa a  ziarului nostru, doamna Vavila Popovici, in filele sale de jurnal, la 2 octombrie 2001. Exact peste 13 ani, la 2 octombrie, a   avut loc la sediul redactiei „Argesul” un eveniment cultural organizat in parteneriat cu Fundatia literara „Liviu Rebreanu”, in semn de pretuire pentru scriitoarea stabilita in Statele Unite ale Americii care a obtinut, nu demult, un binemeritat premiu de poezie, in Italia, pentru volumul „Love story”.
   Medalionul literar desfasurat in fata cestilor de ceai a fost savurat de: Mihai Golescu, directorul ziarului „Argesul”, Allora Albulescu Serb, presedinta fundatiei, si numerosi iubitori de cultura, printre ei numarandu-se Mihail Ghitescu, Gheorghe Mohor, Renata Alexe, Vasile Ghitescu, Constantin Samoila, Dorina Mihai Moise, Mihai Moise s.a.
   Asadar, saptamana trecuta, intr-o dupa-amiaza de toamna, a fost conturat portretul literar al Vavilei Popovici, „un spirit deosebit” (Mihai Golescu), „o femeie stilata, in vinele careia curge sange albastru” (Mihail Ghitescu). Cu aceasta ocazie au fost citite mai multe fragmente din creatia autoarei premiate la nivel international, cuvintele-i cu mestesug plutind peste oceanul recunostintei ca frunzele-n vazduh.
   Intalnirea de suflet a fost incalzita de mesajele Vavilei Popovici, scriitoarea stabilita in America adresandu-se pe cale electronica atat directorului nostru, cat si presedintei fundatiei literare.
   „Poezia a fost un sambure in sufletul meu care a cerut lumina pe parcursul vietii (…) Multumesc de pe acum celor care vor rezona cu versurile mele”, le-a scris prietenilor Vavila Popovici.
   La intrunirea culturala derulata sub genericul „Sa ne cunoastem valorile contemporane” au participat si cativa elevi ai scolii „Nicolae Simonide” Pitesti, care frecventeaza atelierul de creatie si interpretare coordonat de profesoara Allora Albulescu Serp.
   Participantii au venit la cenaclu cu un vraf de carti purtand semnatura Vavilei Popovici, de la „File de jurnal”, „Fulguratii”, „Ultima pirueta”, „Singuratatea clipelor tarzii”, „Dincolo de noapte”, „Piticul din ceasca de cafea”, „Ingerul scrie poemul”, pana la „Insomniile unei veri”.
M. NEAGOE
(Sagetatorul Nr. 886, 7 octombrie 2014)
 * * *
     Scriitoarea in contemporaneitate
   Se spune ca nimeni nu este profet in tara lui. Poate ca orice putere atribuita omului isca controverse, naste erori, deoarece ochiul necrutator al semenilor este atintit asupra fiecaruia dintre noi. De fapt, uneori binele si raul, fericirea si nefericirea, dreptatea si nedreptatea pot purcede din acelasi izvor. Totusi, adevarul privitor la om ramane, cel putin ca speranta, ultima ratio a iubitorilor de intelepciune.
   Dar adevarul, aceasta notiune de frontiera intre real si metafizic, ramane ingerul de paza in lumea cautatorilor de sensuri, strajerul viteaz din constiinta dreptilor, speranta ultima a celor doritori de mantuire, monstrul sacru al celor insetati de dreptate, indreptatorul curiosilor, consolarea iubitorilor sai. Ce am mai putea spera in lipsa respectului pentru adevar? Nu cumva o existenta factice, o perspectiva de mediocritate neincetata si fara leac, o sumedenie de defecte ale intelectului, tristete, dezolare?
   Dar iata ca vestea buna este tocmai aceea ca iubitorii de adevar sunt printre noi, pe via sacra a drumului destinat al fiecaruia dintre noi.
   Cine sa ne talcuiasca asadar dragostea pentru adevar ce traieste in orice suflet viu, daca nu chiar intalnirea providentiala cu stiinta, arta sau religia ce preocupa pe unii dintre cei mai buni semeni ai nostri, care, prin ascultare, au castigat indrazneala catre Preasfantul, devenind apostoli ai eliberarii de pacat prin credinta pravoslavnica cu toate componentele ei: pocainta, post, rugaciune, milostenie, iertare, canon, viata duhovniceasca.
   Pentru ca in lipsa acceptarii deliberate a alfabetului acestei credinte milenare, cunoasterea scade, puterea corupe, ne-purtarea de grija naste necaz sau nenorocire, boala slabeste taria impotriva ispitelor, vointa slabeste si marturisirea de credinta dispare, cufundand pe om in indiferentism, raceala, dezumanizare sub cele mai triste forme. Astfel, vederea insasi este sumara, lipsita de profunzime, viciata in cazul in care focul sacru al vietii duhovnicesti este slabit de pofte si patimi. Va trebui sa intelegem fiecare o data pentru totdeauna ca suntem castigati daca ne invingem pe noi insine, avem dragoste unul pentru altul si luptam fiecare in coltul nostru pentru o farama de lumina pe care o daruim, prin traire si lucrare, semenilor nostri.
   O astfel de constiinta prin lucrare artistica, intelectuala, morala, de restabilire a memoriei individuale in slujba celei colective, de un mare curaj duhovnicesc, este lucrarea de cugetare si frumos artistic frumos artistic purtand semnatura doamnei Vavila Popovici. O constiinta inchinata gratiei, intimitatii chiar guvernate de o vointa imbunatatita, mereu atenta la vibratiile de spiritualitate si rezistenta morala din lumea contemporana. Lucida si autentica, lucrarea de spirit veghetor a doamnei Vavila Popovici se inscrie in capitolul treziei perpetue, al rigorii intelectuale si al prestantei artistice si morale. Dimensiunea morala cu precadere a intregii creatii a scriitoarei razbate ca linia de forta si totodata semnul unei vocatii autentice, urmate consecvent, cu deplina dedicatie si incredere in forta transfiguratoare a valorilor umaniste.
   Capabila de a cladi o lume din experientele sale astutioase de cunoastere, de a deduce din imprejurari chiar potrivnice arcanele unei vaste si profunde intelepciuni, pasiunea sa distribuie cu masura potrivita sarcinile sale de creatie intre dragostea de adevar si dragostea de frumos, dragostea de bine in ansamblu luminand caile creatiei sale literare si ale instantei morale pe care o pune la lucru spre folosul tuturor celor ce o descopera prin scrisul sau. Doamna Vavila Popovici nu accepta jumatatile de masura, ci aspira prin plurivalenta sa la o formatie integrala, deopotriva artistica, intelectuala si morala. Merita sa ii urmam exemplul cu precadere in latura cautarii de sine insasi si de adevar, sa nu neglijam amploarea modelului pe care ni-l pune la dispozitie, denotand generozitate, viziune de ansamblu asupra vietii si problemelor ei, de vocatie, destin, sanatate morala si integritate civica. Sa ne bucuram ca o avem printre noi, sa-i admiram lupta, talentul si devotamentul unei arte inchinate demnitatii umane sub toate fatetele ei, ca sursa unica a fericirii si a libertatii autentice pe acest pamant.

Prof. Dorina Mihai MOISE
(Sagetatorul Nr. 886, 7 octombrie 2014)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page