Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

TESTAMENT SPIRITUAL POST MORTEM (3) TARA, SFÂNTUL ANDREI SI APOSTOLATUL LUI EMINESCU

Iosif Popa

Sfantul Andrei, primul apostol al lui Ioan Botezatorul, primul apostol al lui Isus si cel mai bland dintre Apostoli, ce isi odihneste capul pe umarul lui Isus in „Cina cea de taina", a fost trimis sa povesteasca despre Isus si Dumnezeu „barbarilor" ce au tinut piept Imperiului Roman aproximativ 400 de ani, Maniei Romei, Romania noastra de azi!
In toata istoria timpurie a crestinatatii, doar Tinutul Tracic, leaganul civilizatiei Europene,  a imbratisat crestinismul fara sa fi vazut semne si minuni, fara crime sau razboaie. Sfantul Andrei a primit har de la Dumezeu si a vorbit pe intelesul tuturor, om catre om, fara ziare, carti, telefoane, televiziune, internet si a fost unanim acceptat si de oamenii de rand si de rang. Vitejii spatiului Carpato-Danubiano-Pontic care se credeau nemuritori au dat dovada unui inalt cult pentru Divinitatea care a dovedit nemurirea dincolo de moarte. Acelasi „HAR AL CUVANTULUI" i-a fost dat si lui Eminescu.

Daca Sfantul Andrei a crestinat „barbarii" prin cuvant, Eminescu a unit un neam prin cuvant, a creat limba moderna simpla si pe intelesul tuturor, a creat identitatea unui neam prin grai, a definit originea unei natiuni prin limba vorbita pe care a ridicat-o la rang literar. Efervescenta cu care scrierile Eminesciane erau citite si recitite este defapt setea interioara dupa cuvantul care invioreaza, care patrunde si identifica trairea sufletului, care a inspirat o natiune si a reunit-o pentu eternitate!

Moravurile si nepotismul „Micului Paris" a celor care traiau in bucurii, a „Bucurestilor" nu a stins lumina Geniului Eminescian. Sustinut din umbra de cea mai de vaza familie care dadea tonul noilor „vanitati", Mihai Eminescu a fost protejatul familiei Sutu chiar si in momentele cand conjuncturile politice l-au dus la ospiciu. Insusi doctorul Sutu a incercat sa il „insanatoseasca" sa il scoata din mocirla nemeritata, insa acolo erau si colegii liberali despre care citim in randurile poetice vehemente directa opinie eminesciana.

Eu, prof Iosif Popa, prin voia lui Dumnezeu am primit o zeita de fetita si am botezat-o tot ca pe o zeita anume Diana. Soarta a facut sa se casatoreasca cu un descendent Sutu iar curiozitatea mea m-a purtat de multe ori pe meleagurile de origine ale ginerelui. Desigur dupa decenii de macinare agresiva a familiei Sutu, anumiti membri mai patrioti s-au refugiat pe firul apei Tudora, la doi pasi de lupii din padure, si izvorul bisericesc unde si in zilele noastre vin taranii sa ia aghiasma sfintita in fiecare an. Eram coplesit de fiecare data cand ma apropiam de locuintele lor, mintea mea era hipnotizata la vederea "printilor" amestecati printre taranii modesti, analfabeti.

Se stie ca in Familia Sutu s-a transmis o pasiune din generatie in generatie, proprietatea lor, chiar Facultatea de Medicina Bucuresti, fiind de fapt expresia clara a predilectiei genetice spre medicina. Ei au deschis portile Europei pentru multe generatii de medici talentati, educati in Universitatea Sutilor.

Bine, bine, o sa spuneti si ce legatura are asta cu Sf Andrei, si geniul Eminescian? Din acelasi coltisor de padure vine la Facultatea de Medicina a universitatii din Oradea o descendenta Sutu, ruda cu ginerele. Aceeasi curiozitate care m-a macinat o viata nu imi dadea pace sa aflu cum se poate totusi ca dupa distrugerea familiei sa poarte nume pentru care iti trebuie aprobare de la cele mai vechi familii regale europene! De aflat nu am aflat nici mort, in schimb i-am vazut ascensiunea! Nominalizata la premii de excelenta in medicina pentru teorie asupra mecanismului de producere a cancerului, o inventie in aparatura medicala "Blue Heart", publicatii in Medica despre etiologia astmului si apoi dispare brusc!

Stiam unde sta si m-am dus in vizita dar se mutase! Proprietarul ma cunostea ca suntem rude mai indepartate si imi pune in brate o cutie de carti ce „nu au mai avut loc in taxi"! Doi ani mi-am cerut scuze ca m-am uitat in cutie si un an m-am rugat sa public pe cale amiabila, si am recunoscut ca deja am facut poze si i le dau prietenului meu Malinas, directorul Bibliotecii. Nu a vrut, nu a mai raspuns la telefon, apoi am fost foarte bolnav, dar ea m-a primit sa vorbim. Dupa vreo 3 ore in care eu am vorbit si dansa a tacut a zis „Bine, dar nu poza, doar textul"!

IATA TEXTUL CONVORBIRII DINTRE DR SUTU SI EMINESCU!

Dr Sutu: Mihai promite-mi ca scrii poiezii ca de nu vrei, eu te tin aci. E greu si de noi, daca te las afara tu iara dai cu pana in liberali. Tu i-ai promis domnitei ca scrii invers Luceafarul! Vrea macar cateva randuri.

Mihai: eu nu mai voi bureti ca vaz rau si nu pot scrie. Eu sunt dac si nu drac. Cat am fost copil am facut rama, acu voi recunoasterea Daciei. Ca aici e gradina lui Dumnezeu. Cu doi Heruvimi ce invarte sabii ca doua limbi de foc unu spune mania Romei altu’ spune ca aici s-a rupt pamantul si s-a despartit Tracia de Egipt.

Dr Sutu: astia te scot nebun mai draga, de ce nu vrei tu sa traiesti?

Mihai: Nebuni suntem cu totii, oficial maniacali!
Dr Sutu: Vaz ca nu pot vorbi azi cu tine, ce ai?

Mihai: Oficial traim in mania Romei, cand Roma nici nu e la noi.

Dr Sutu: Uite, vezi, tie ti s-a facut de duca, da nu te las niciunde ca vaz ca nu renunti.

Mihai: Vreu apa de izvor... Apa de aci miroase a bureti, si n-am tutun!

Dr Sutu: De la tutun tusesti, da uite ia!

Mihai: Ce scrii? Rateta de nebun?

Dr Sutu: Scriu si eu ca tine, da nu la fel de bine. Sunt vremuri noi si noi ne invechim, lasa politica la calici si scrie rogu-te domnitei. Ti-a trimis dulceata. Si de ti-e sete vii si bei de la mine. Iti aduc apa proaspata si o pun langa muscate. Nu umbla nimeni, ca e apa de flori!

Mihai: Am strans apa de ploaie de pe acoperis.

Dr Sutu: Ce sa-i zic domnitei?

Mihai: Ca luceafarul a intarziat...

Care geniu a fost atat de patriot? Care mecena a a fost atat de bogat sa lase un intreg tezaur al vorbirii slefuit printr-o munca apostoleasca? Si care geniu a divinizat graiul unui neam si l-a facut la fel de important ca religia? Si care dintre genii s-a sacrificat asemeni apostolilor in credinta ca adevarul te face liber?

Dupa blandetea folosirii graiului realizez ca Dumnezeu ne-a trimis pe Sfantul Andrei sa ne crestineze si apoi a trimis un alt Apostol descult prin tara, care a impartasit harul CUVANTULUI fara arginti si a vindecat setea de identitate spirituala, setea de CUVANT!

----------------------------------------------
* Profesorul Iosif Popa ne-a parasit in anul 2012. Odihneasca-se in pace! (n.r.)

Prof. Iosif POPA
Oradea, 2012
cf. 18 octombrie 2014


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page