Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1146)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
Pentru mine ramane un inexplicabil mister faptul ca o covarsitoare majoritate a locuitorilor acestui infestat de mediocritate Mapamond, se regasesc perfect in aforismul lui Aristotel, "Stiu un singur lucru; acela ca nu stiu nimic" si, sub niciun motiv, nu doresc sa-si depaseasca aceasta jalnica conditie umana, de a nu sti nimic, de a te zbate in mediocritate, de a ramane cerebral la periferia umanitatii, de a te situa la nivelul regnului animal, de a nu citi nicio publicatie de limba romana, de a nu arata minimum respect pentru testamentul lasat de Ienachita Vacarescu, "Las voua mostenire, pastrarea limbii romanesti si-a patriei cinstire! "
Din nefericire, aceste legiuni, cohorte de inexistenti cerebral, acesti purtatori ilegal de creier, incapabili sa treaca peste un IQ mai mare de 50, nefamiliari cu cele mai elementare notiuni de decenta, nu doresc nimic altceva decat posturile natiunii, nici vorba de binele ei. Ce sa le spui sau explici acestei mase amorfe de filosofia lui Platon sau gandirea Socratica si de "cunoasterea de sine", cand ei au probleme cu elementarul test de a face o fraza care sa contina cuvintele iepure, vanator, pusca, camp si se doresc protectorii nostri, aspirand la functii si pozitii total incompatibile cu nivelul lor cerebral, caci de intelect nici vorba.
 Nu am pretentia de la acesti inexistenti sa fie familiari cu notiunea de Common Sense-bunul simt sau Sense of Decency-sensul decentei, dar trebuie sa admit ca desi am fost avertizati de filosoful Platon, inca din anul 380 B.C, in capodopera The Republic," pedeapsa pe care oamenii intelepti, care refuza sa intre in politica o primesc, este sa traiasca sub un guvern condus de oameni incapabili-The punishment which the wise suffer who refuse to take part in the government is to live under the government of worse men", vina ne apartine putinilor care suntem totalmente diferiti si nu intram in acest infestat de mediocritate domeniu, care este politica. Motivele ar fi multiple, existand incompatibilitati marcante intre intelect si politica. Generalul Andrew Jackson, al saptelea presedinte al USA a considerat politica o opera bufa-comica iar, asa cum v-am mai scris, ideea a fost preluata de Cancelarul de Fier-Bismark, care a indragit-o atat de mult incat dupa lansarea ei la 18 decembrie 1863, in fata Camerei Seniorilor German, Senatul German (Die Politik ist keine exacte wissenshaft-Politica nu este o stiinta exacta) a reluat-o in Reichstad la 15 ianuarie 1872, 15 martie, 1884 si la 29 ianuarie 1886, spre a nu cumva sa fie uitata !!!
Parcurgand arsenalul meu de... bibliografie - nu, nu va amagiti, nu este singurul in "dotare" - mi-a atras atentia expresia latina, "Quis Custodiet Ipsos Custodes ?" sau mai pe limba stramoseasca, pentru revoltator de putinii care-si mai amintesc de ea, Cine pazeste pe paznici? Pentru cei nefamiliari nici cu limba inaintasilor, nici cu originea ei Latina, redau expresia si in limba lui Shakespeare,"Who watch the wachers sau Who will Guard the Guardians? Desi originea este controversata, expresia este atribuita poetului Roman Decimus Iunius Iuvenlis, cunoscut si sub numele de Juvenal (60-124 A.D), asociata cu filosofia lui Platon din Republica", lucrarea lui de baza privind Guvernul si Moralitatea. Juvenal este considerat cel mai mare poet satiric al Antichitatii, autor al "Satire", colectie de poeme satiric, autorul unei maxime de esenta Spartana, foarte indragita de semnatarul acestor eseuri; "Cel mai mare pacat este sa preferi viata in schimbul onoarei - The greatest sin is to prefer life to honor." Paradoxal, notiunea de onoare si multe alte similare, nu se mai regaseste decat in putine din lexicurile lumii, iar omenirea nu dispune de politicieni de talia Imparatului Roman Galba(5BC-69 AD) care a cerut Garzii Pretoriene  sa-l omoare daca aceasta este in folosul Romei - Romanilor, eveniment intamplat la15 Ianuarie, 69 AD. Inca n-am realizat cine-i pazeste pe paznici, dar legat de acest subiect mi-a ramas intiparita expresia filosofului Socrate, "who'll protect us against the protectors? -  cine ne va proteja, impotriva protectorilor - a celor care ne protejeaza ?"
Pana sa vedem cine ne va proteja impotriva celor care ne protejeaza, am sa va redau cazul unui "protector" din statul Texas, unde doream sa ma stabilesc pana la decolarea "Navetei Divine" spre ... alte lumi. Ca intotdeauna, "Glasul Pamantului" a invins "Glasul Ratiunii" si mi-am mutat decolarea din Spartanul oras Boerne, Texas in pitorescul Livezeni-Jedd-Liternum, inegalabila asezare din vecinatatea cochetului si civilizatului oras Tg. Mures. Revenind la Texas, dupa umila mea opinie singurul stat american adept fidel a celor stipulate in Declaratia de Independenta-The Declaration of Independence si in Constitutia Statelor Unite ale Americii-The Constitution of The United States of America, nu se poate sa nu mentionez capitala, orasul Austin, aflat in regiunea Travis-Travis Country, unde isi traieste tihnita existenta, dupa opinii unanime, cel mai puternic procuror sef-District Attorney al Statului Texas, Ms Rosemary Lehmberg. De la data constituirii drept Republic of Texas - Republica Texas, eveniment petrecut la data de 2 martie, 1836, trecand peste anexarea la Uniunea Statelor Americane din 29 Decembrie, 1845 - apropo, eveniment regretat pana in prezent de marea majoritate a Texanilor - si pana in prezent Statul Texas - Texanii au avut propriile caracteristici, putin digerate, sau, mai corect, greu de digerat de restul Statelor din Uniune. De la inceput, Legea Texana, prevedea in principal, expresia "get a rope - ia o franghie - iar si acum pe autostrazile Texane, la fiecare mila se poate vedea o placarda cu inscriptia, "don't mess with Texas-nu te pune cu Texas-ul. Se pare ca, profitand de inalta pozitie pe care a avut-o, Rosemary s-a "pus cu Texas-ul" si dupa un consum exagerat de Vodka Ciroc, s-a urcat la volanul automobilului personal. Trasa pe dreapta de politie, s-a stabilit ca Rosemary avea o alcolemie de 3 ori mai mare decat limita legala!!! Proferand amenintari la adresa tuturor, inclusiv guvernatorul Rick Perry, Greg Hamilton, sheriff al Travis County, si toata suflarea Republicana din Texas, Rose a fost incatusata si plasata sub "protectia" lui Sheriff Departament. In timpul procesului s-a stabilit ca Rose era o mare amatoare a produsului Vodka Ciroc, in ultimele 15 luni, acuzarea a demonstrat ca a cheltuit peste 4.500 de dolari pe acest produs, ceea ce reprezinta aproximativ 25 de galoane, respectiv aproape 95 litri, revenind in medie 6.5 litri pe luna!!! A fost condamnata la 45 zile de inchisoare. Jenantul situatiei este ca la iesirea din detentie l-a dat in judecata pe guvernatorul Rick Perry, care i-a cerut demisia si a blocat toate fondurile pe care organizatia Public Integrity Unit-Unitatea de Integritate Publica, condusa de Rose le primea din partea statului Texas. V-am relatat acest caz, in nobila intentie de a vedea profilul moral al unuia dintre cei care "ne protejeaza!"
Si atunci, nu a avut dreptate filosoful Socrate cand s-a intrebat" "Who will protect us against the protectors-cine ne va proteja pe noi de cei care ne protejeaza-protectori?"
In final, desi ma adresez morilor de vant, o emanatie cerebrala care dateaza din 1256, sub semnatura lui Vincent De Beauvais-Vincentus Bellovacensis si regasita in capitolul Speculum Doctrinale a celei mai ample enciclopedii, Speculum Majus: "oamenii-omenirea poate fi salvata numai prin educatie, studiu, lectura-citit."
Se aude domnilor conationali ?!?
A.C.TON
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page