Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„Onoare si Patrie!”


Col. (r) Benone Neagoe   
Sambata, 25 Octombrie 2014

Armata, un factor de stabilitate important, respectat in societate

Se implinesc, anul acesta, sapte decenii de cand ostasii Armatei Romaniei eliberau ultimele mari orase transilvanene, Carei si Satu Mare, de sub ocupatia straina. Devenita simbol al tuturor bataliilor si eroilor neamului, data de 25 octombrie, a ramas intiparita in sufletul romanilor, ca ziua in care tara isi cinsteste Armata si pe cei care au fost in Serviciul ei credincios. Armata reprezinta in constiinta romanilor o forta capabila sa mentina pacea, unitatea si stabilitatea in tara pentru care poporul isi pastreaza constant, increderea. La aceasta se adauga si necesitatea asigurarii unor capabilitati sporite, reale, de a raspunde noilor riscuri si amenintari de pe plan global si regional. Sunt romani care s-au jertfit pe campurile de lupta, anonimi si modesti, dand sens cuvintelor „Onoare si Patrie!”. Pe osemintele lor creste iarba acestei tari. Prin jertfa eroilor ne-am cladit visurile, am suportat privatiunile tranzitiei si socurile schimbarilor. Astazi, ca si atunci, Armata a ramas un factor de stabilitate important, respectat in societate. Misiunea ei este aceeasi: apararea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale, a unitatii si democratiei constitutionale ale Romaniei. Lumea este intr-o continua schimbare. Militarii romani isi apara tara de multe ori dincolo de frontierele ei. Sunt parte a deciziilor politice si, cel mai important lucru, sunt aceia care fac din decizia politica un element de realitate. Cariera militara inseamna camp, cer, mare sau munte, tabere, marsuri, poligoane, aplicatii, arsita, geruri, bareme, teste psihologice sau profesionale. Dar mai ales dragoste de profesie si de arma. Toate acestea presupun disciplina, efort, respect, incredere, curaj si performanta.

Militarii romani sprijina institutiile statului si autoritatile locale in caz de urgente civile. Dupa Decembrie 1989 s-a trecut de la o armata de mari dimensiuni la una de profesionisti, mai eficienta, mai bine pregatita si antrenata. si, sa speram, in anii urmatori, mult mai bine dotata. Prin urmare, Armata Romana va fi profesionalizata, flexibila, bine antrenata, inzestrata cu mijloace de lupta si echipamente moderne. Fortele Terestre, Aeriene si Navale constituie pilonii sistemului national de aparare care prin elementele lor definitorii - dimensiuni, potential de lupta si misiuni - materializeaza elementele de baza ale conceptiei strategice de aparare a tarii.

Militarii romani au demonstrat ca pot actiona alaturi de cei mai buni soldati ai lumii.

Militarii romani sunt acolo unde trebuie sa fie, in linia intai a eforturilor pe care tara noastra le face pentru viitorul ei, alaturi de marile democratii ale lumii. Calitatea de membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice, ne confera drepturi, dar ne si obliga sa ne asumam atat responsabilitatile cat si riscurile ce deriva din aceasta, contribuind alaturi de ceilalti parteneri la apararea valorilor comune. Prezenta militarilor romani in misiuni internationale s-a efectuat si se face numai sub mandat incredintat de Organizatia Natiunilor Unite, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana. In acest mod, Romania demonstreaza ca a devenit unul dintre furnizorii importanti de securitate, contribuind la sprijinirea eforturilor de promovare ale pacii si democratiei. Pentru Romania procesele de reforma si integrare in structurile Aliantei Nord-Atlantice si ale Uniunii Europene, reprezinta consolidarea democratiei, a stabilitatii si asigurarea unui grad sporit de securitate. Romania a hotarat sa fie parte a Coalitiei antiteroriste, iar misiunile profesionistilor militari se indreapta preponderent catre acest adevarat flagel al zilelor noastre. Sigur sunt tari care au hotarit sa astepte acasa actiunile teroriste. Romania insa a decis sa tina terorismul angajat cat mai departe de frontierele ei.

Militarii romani s-au distins intotdeauna prin integritate morala, inteligenta si rabdare. Ei au demonstrat ca pot actiona alaturi de cei mai buni soldati ai lumii. Prezenta lor in zonele de conflict are rolul de a mentine pacea, de a desfasura activitati cu caracter umanitar, contribuind astfel la restabilirea normalitatii. A fi un aliat de nadejde inseamna responsabilitati si obligatii pe masura. Asa cum este participarea liber asumata la misiunile Aliantei in diferite teatre de operatii. Pe acest fond general se inscrie si indeplinirea cu succes, de catre trupele romanesti a misiunilor incredintate de aliati in Afganistan, Irak, Bosnia-Hertegovina si Kosovo. Prestatia, chiar sacrificiul suprem al profesionistilor Armatei Romane in teatrele de operatii au fost apreciate de aliatii nostri. Prin misiunile curajos asumate, Armata Romaniei, care azi imbraca noua sa uniforma, cea a unei armate de profesionisti, isi mentine respectul tuturor romanilor.

La multi ani!
ARTEMIS
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page