Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Parohia Malovat - Oferta de carte =OCTOMBRIE-2014=


Parohia Malovat

Loc. Malovat-Jud. Mehedinti

Romania

Tel.0724.99.80.86

E-mail: stanciulescubarda@gmail.com


Oferta de carte

=OCTOMBRIE-2014=

 

 

Va rugam sa ne permiteti sa va prezentam  lucrarile pe care le avem disponibile pentru vanzare in stocul parohiei noastre. Ne exprimam, totodata, speranta,  ca ele vor gasi ecoul cuvenit in sufletul Dvs. si ne veti face comenzi cat mai consistente, atat pentru nevoile Dvs.  spirituale, cat si ale celor dragi.

                  Parohia noastra pune la indemana tuturor carti ziditoare de suflet, de literatura, de istorie, filozofie si din alte domenii, tocmai in aceasta perioada, cand, pe toate canalele de informatie, suntem bombardati cu  tot felul de produse menite sa ne indeparteze de Dumnezeu. Cartile propuse de parohia noastra pot fi hrana pentru sufletul Dvs., dar si un cadou fericit, pe care il puteti oferi celor din jurul Dvs. Se cheltuiesc sume enorme pentru tot felul de daruri ce se fac celor dragi, desi multe sunt doar simbolice si de circumstanta. Noi va punem la dispozitie carti, care sa fie un prieten de nadejde pe drumul catre Dumnezeu, atat pentru Dvs., dar si pentru cel ce le primeste ca dar din partea Dvs.  O scurta privire asupra listei de mai jos v-ar convinge de seriozitatea ofertei noastre. Ele sunt achizitionate de la centrele eparhiale, de la diferite edituri, care s-au remarcat prin seriozitatea si competenta publicatiilor in domeniile mentionate mai sus.

                 Intelegem ca aceasta activitate de raspandire a publicatiilor religioase crestine ortodoxe face parte din insasi misiunea noastra de a raspandi, cu timp si fara timp, cuvantul lui Dumnezeu. Datorita acestei lucrari, putem sa desfasuram si o serie de activitati misionar-pastorale in parohie, de ajutorare a unor familii si persoane aflate in dificultate, donatii de carti in parohie, gratuitatea serviciilor religioase si multe altele.

                 Va multumim cordial celor care ati comandat deja carti. Va multumim celor care ne-ati incurajat, celor care ne-ati indrumat. Va multumim si celor care nu ne-ati raspuns. Din toate am inteles ca doriti sa avem lucrari cat mai bune, cat mai ziditoare de suflet si cat mai diverse. Ne straduim sa implinim aceasta dorinta a Dvs. Speram ca prezenta oferta sa fie mult mai interesanta. Regretam, insa, ca stocurile sunt foarte mici, iar stocurile de la capitolul ,,Micul anticariat” se reduc in cele mai multe cazuri la cate un singur exemplar.

                 Ca noutati, va semnalam, Amintiri din paradis si multe altele de la ,,Micul Anticariat”.              

                Trimitem carti si in strainatate, daca ne sunt solicitate, adaugand la pretul cartilor din colet suma de 13 lei pentru fiecare 2 kg., pentru taxele postale. Pentru trimiterile in tara taxele postale sunt suportate de parohie.

              Precizam, de asemenea, ca publicam, de doua ori pe luna, ,,Scrisoare pastorala”, pe care o trimitem gratuit tuturor familiilor din parohie, cat si la cateva sute de persoane din afara parohiei, prin posta sau pe e-mail. Daca va intereseaza, comunicati-ne si va putem trimite si Dvs. aceasta publicatie a noastra gratuit. Gasiti acolo multe lucruri care v-ar putea interesa.

               In cazul in care mesajul nostru nu va intereseaza sau va deranjeaza, va rugam sa ne scuzati, eventual sa ne dati un semn, ca sa stergem pentru totdeauna adresa Dvs. din evidentele noastre. Oricum, sa dea Dumnezeu ca acesta sa fie singurul necaz al Dvs., altele sa nu mai aveti.

              Asadar, avem disponibile urmatoarele lucrari:

A.  Carti recent aparute:                 

 

1.                      Pr. Al. Stanciulescu-Barda, Amintiri din paradis, Barda, Editura ,,Cuget Romanesc”, 2014, 270 pag.

Sunt cuprinse in carte o parte din amintirile autorului din copilarie, din scoala primara, scoala generala si seminarul teologic.

 Pentru fiecare dintre noi perioada copilariei este cea mai frumoasa din viata, este raiul trecerii noastre prin lume, caruia ii purtam nostalgia de-a lungul intregii vieti. Indiferent cat de trista ar fi fost aceasta perioada, indiferent cate necazuri, lipsuri si suferinte am fi trait, ea ramane, totusi, plina de duiosie, de sinceritate, de curatenie sufleteasca. Atunci suntem cu adevarat apropiati de parintii nostri, iubim si suntem iubiti, suntem mai lipsiti de griji, de ambitii si patimi. Avem datoria sa consemnam astfel de fapte si trairi, chiar daca nu suntem de talia lui Creanga. Lucrarea de fata vine sa zugraveasca viata unui copil de la tara in a doua jumatate a secolului trecut si, de ce nu, se constituie intr-o adevarata fresca de epoca. Numeroase fotografii de familie din epoca respectiva insotesc volumul.

 

2.                      Pr. Prof. Dr. Al. Stanciulescu-Barda, Cristian Stanciulescu-Barda, Bibliografia Revistei  ,,Mitropolia Olteniei”(1948 – 2008), vol. II, Barda, Editura ,,Cuget Romanesc”, 2014, 645 pag., hartie si tipar offset, coperta policroma, plastifiata, 40 lei;

            Daca vol. I cuprindea Sectiunea Biblica, Sectiunea Sistematica si Sectiunea Practica, vol. II este destinat Sectiunii Istorice. In el sunt inregistrate, pe discipline si probleme, cele cateva mii de materiale privind Istoria Bisericii Universale, Bizantinologia, Istoria Bisericii Ortodoxe Romane si Istoria Romaniei. Nu se va putea scrie o istorie obiectiva si adevarata a Olteniei in special si a Romaniei in general, o istorie universala, fara a se face apel la studiile, documentele si manuscrisele publicate in ,;Mitropolia Olteniei”. Au colaborat istorici de elita, atat din cadrul Bisericii, cat si din cadrul culturii romane in general. In ciuda cenzurii, care a supravegheat-o cu atentie multe decenii, revista, ostenitorii si colaboratorii ei au gasit intotdeauna solutii ca sa poata supravietui si in acelasi timp sa-si faca misiunea sa de revista a spatiului cultural oltean.

 

3.                      Pr. Prof. Dr. Alexie Buzera, Toata suflarea sa laude pe Domnul…,  editia a II-a, Barda, Editura ,,Cuget Romanesc”, 2014, 238 pag., 15 lei.

                         Aflata la a doua editie, lucrarea regretatului Parinte Alexie Buzera vine sa umpla un gol imens in literatura muzicala religioasa. Cartea cuprinde Cantarile Sfintei Liturghii, troparele sarbatorilor din timpul anului, zeci de pricesne si imne religioase, cat si numeroase colinde si cantece de stea. Toate au texte literare si notatie muzicala lineara(pe portative), asa ca lucrarea este accesibila si celor ce nu cunosc notatia psaltica, bizantina. Cartea se adreseaza preotilor, cantaretilor bisericesti, credinciosilor, profesorilor si invatatorilor si tuturor celor ce iubesc muzica bisericeasca autentica. Autorul, Parintele Alexie Buzera a fost preot in Craiova, profesor in invatamantul mediu teologic si laic, cat si profesor de muzica  bisericeasca la Facultatea de Teologie din Craiova, asa incat cartea propusa este lucrarea unui profesionist si a unui mare iubitor de muzica bisericeasca adevarata.

 

4.                      Acatistul si paraclisul Cuviosului Parinte Arsenie Boca, Rm. Valcea, 2014, 48 pag., 2 lei;

                          Parintele Arsenie Boca este foarte cunoscut in intreaga tara si chiar in afara ei. Pelerinajele la mormantul lui de la Manastirea Prislop din jud. Hunedoara dovedesc cu prisosinta acest lucru. Majoritatea celor ce merg in pelerinaj acolo marturisesc ca au simtit lucrarea lui Dumnezeu intru rezolvarea problemelor de viata sau de sanatate, pentru care s-au rugat acolo. Lucrarea de fata vine sa ofere celor ce merg in pelerinaj, tuturor celor ce vor sa cheme in ajutor pe Dumnezeu, sa ceara mijlocirea Parintelui Arsenie, rugaciuni de mare sensibilitate spirituala, care sa le intareasca credinta si speranta.

 

5.                      I. D. Parvanescu, Martiri ai neamului. Constantin Brancoveanu si fiii sai, 260 pag., 20 lei;

            Autorul face o sinteza a evenimentelor din ?ara Romaneasca si Europa din vremea lui Brancoveanu; analizeaza cu lux de amanunte politica domnului roman, activitatea lui diplomatica si culturala. Rigurozitatea cercetarii istorice  este imbracata intr-o prezentare accesibila, placuta, captivanta. La acestea se adauga numeroase fotografii si harti. Cartea lui I. D. Parvanescu nu este numai una de istorie, ci si un ghid de patriotism pentru toate varstele. In acest an dedicat comemorarii Brancovenilor,  lucrarea in discutie vine sa completeze bibliografia atat de bogata a temei respective.

 

6.                      Pr. Prof. Dr. Al. Stanciulescu-Barda, Cristian Stanciulescu-Barda, Bibliografia Revistei ,,Mitropolia Olteniei”(1948-2008), vol. I, Barda, Editura Cuget Romanesc, 2014, 528 pag., 40 lei;           

              Revista ,,Mitropolia Olteniei”, alaturi de ,,Arhivele Olteniei” si ,,Ramuri”, a  devenit revista reprezentativa a Olteniei. Timp de mai bine de sase decenii, in paginile ei au publicat materiale de valoare personalitati de elita ale Bisericii Ortodoxe Romane, ale culturii romanesti in general, alaturi de personalitati ale vietii culturale si bisericesti din Oltenia. S-au publicat documente, manuscrise, studii si articole privind istoria Romaniei si a Bisericii Ortodoxe Romane, in general, dar mai ales materiale de interes local, regional. Aproape ca nu este localitate, biserica sau manastire din judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea, Olt si Arges, despre care sa nu se vorbeasca, despre care sa nu se fi publicat un material, fie ca e vorba de un studiu monografic, de un reportaj, documente etc. Revista si-a depasit demult caracterul de revista provinciala; dovada este materialul imens de interes national si international. Colectivul de redactie a avut permanent in vedere sa mentina un echilibru intre disciplinele traditionale ale invatamantului teologic.                

                Lucrarea aceasta se inscrie pe linia unor preocupari constante in domeniu. Amintim in acest sens bibliografiile realizate in anii trecuti la revistele ,,Biserica Ortodoxa Romana”(1874-2004)(3 vol.), ,,Studii Teologice” si ,,Ortodoxia”. Cele aprox. 12.000 de unitati  prelucrate(studii, articole, recenzii, predici, reportaje, documente etc.) au fost grupate in doua volume. In vol. I sunt cuprinse capitolele: I. Sectiunea Biblica(Vechiul Testament, Noul Testament); II. Sectiunea Sistematica(Dogmatica, Morala, Filozofie, Patrologie); III. Sectiunea Practica(Drept canonic, Liturgica, Omiletica, Catehetica, Pastorala, Pedagogie, Muzica, Indrumari misionare); IV. Limba si Literatura; V. Etnografie si Folclor; VI. Redactionale.  Se adauga o prefata si un indice de autori. Volumul al II-lea este pregatit pentru tipar si urmeaza sa apara in scurt timp. El va cuprinde Sectiunea Istorica(Istoria Bisericeasca Universala, Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, Istoria Romaniei, Ecumenism, Istoria Religiilor).

               Organizarea materialului s-a facut dupa modelul bibliografiilor publicate de catre Academia Romana.              Speram ca aceasta noua lucrare se va constitui  un instrument de lucru indispensabil pentru ierarhi, preoti, monahi,  studenti, masteranzi, doctoranzi, profesori de religie, pentru cercetatori din domeniul istoriei, teologiei, filozofiei, etnografiei, folclorului, literaturii la alcatuirea predicilor, comunicarilor, lucrarilor de tot felul din domeniile mentionate, monografiilor locale, monografiile unor manastiri, biserici, evenimente istorice etc.

 

7.                      Vietile Sfintilor, vol. II,  560 pag. ,  30  lei; vol. III,  730 pag., 35 lei; vol. IV, 608 pag., 40 lei;

                    In anii trecuti am tiparit volumul I din aceasta serie si l-am distribuit gratuit de Sarbatori tuturor familiilor din parohie si celor din afara parohiei, care ne-au ajutat in timpul anului. Aceasta este deja o traditie in parohia noastra. Pentru anul 2012, le-am daruim vol. II, pentru  2013 vol. III, iar pentru 2014 vol. IV.

              Vol. I cuprindea vietile sfintilor din lunile ianuarie, februarie si martie.

              Volumul II preia textul oficial, stabilit de Sfantul Sinod si cuprinde vietile sfintilor pe luna aprilie, la care s-au adaugat textele pericopelor biblice reprezentand Sf. Evanghelie, Apostolul si troparul zilei, cat si cugetari din Sfintii Parinti. Volumul II din Vietile Sfintilor cuprinde povestirea principalelor momente din viata sfintilor inscrisi in calendarele crestine ortodoxe in luna aprilie,

                Vol. III cuprinde  vietile sfintilor din lunile mai, iunie si iulie.

                 Vol. IV cuprinde vietile sfintilor din lunile august, septembrie si octombrie.

                 Nu putem vorbi de sfintii dintr-o anumita perioada a istoriei crestine, ci de o epoca foarte extinsa, daca este sa ne gandim ca cei dintai sfinti cazuti pentru Hristos si credinta crestina au fost chiar dintre Sfintii Apostoli si ucenicii lor, iar ultimii mentionati in prezentul volum au trait in secolul al XIX-lea. Nu putem vorbi nici de sfinti dintr-o anumita parte a lumii. Unii dintre ei au trait in Imperiul Roman si au suportat persecutiile greu de inteles pentru omul zilelor noastre, altii in Imperiul Bizantin si au luptat pentru apararea valorilor majore ale invataturii crestine, prin sinoadele ecumenice, prin scrierile lor, prin predica lor, dar mai ales prin insasi jertfa vietii lor. Altii au trait in Europa Occidentala, altii in Rusia tarista sau in Principatele Romane.  Vietile Sfintilor nu sunt povesti, ci fapte de viata, scrise cel mai adesea cu sange si lacrimi, dar si cu speranta nestramutata. Cu ani in urma, rasfoiam la Biblioteca Academiei din Bucuresti cateva din cele peste 40 de volume din Vitae Sanctorum(Vietile Sfintilor), care cuprindeau hotararile judecatoresti ale instantelor romane privitoare la crestinii care  nu voiau sa jertfeasca idolilor sau sa manance din cele jertfite acestora, care nu voiau sa ia parte la manifestarile si sarbatorile dedicate imparatului, care era socotit zeu sau semizeu(sec. I-IV). Romanii nu ucideau pe crestini de dragul de a ucide, ci ii condamnau in urma unei judecati oficiale, desfasurata dupa toate regulile procedurale, in conformitate cu legislatia imperiala in vigoare de la acea data. Colectia mentionata mai sus continea, asadar, sentintele judecatoresti, prin care erau condamnati la moarte pentru nerespectarea legilor imperiului. Volumul de fata nu ne prezinta documente judecatoresti, ci povestirea multora din acele procese. Vedem oameni simpli, oameni cu diferite ocupatii, cu diferite pregatiri intelectuale, cu diferite pozitii sociale, care manifesta credinta si apartenenta lor la Biserica lui Hristos cu un curaj impresionant. Nu se infricoseaza de judecata, de batai, de inchisoare, de maltratari, de moarte. Marturisesc credinta lor si suporta cu un eroism cutremurator metodele salbatice prin care li se storcea si ultima picatura de viata din trupul vlaguit si terciuit. Cand pui astfel de oameni alaturi de unii dintre crestinii nostri de azi, care-si leapada nepasatori credinta si se duc la diferite secte pentru simplul motiv ca acolo li se ofera o strachina de linte sau cativa biscuiti, poti sa realizezi cat de departe suntem de :  sfintenia celor de atunci! Intalnim in acest volum crestini invatati, care-si dedica viata studiului Sfintei Scripturi si adancirii invataturilor ei. Lupta cu vorba si  cu condeiul  pentru apararea invataturilor fundamentale ale credintei crestine: Sfanta Treime, Maica Domnului, Sfintele Taine, Sfintele Icoane si multe altele. Pentru curajul lor sufera alungari din functii, confiscari de averi, exiluri, batai si chiar moartea. Acestia sunt stalpii teologiei crestine, pe care se sprijina Biserica de doua mii de ani. Astfel de modele de credinta si de viata oferim enoriasilor si cititorilor nostri, intr-o vreme in care mass-media, pe toate canalele sale, ofera cu totul alte modele.

                             

8.      Pr. Al. Stanciulescu-Barda, Lumini si umbre,  124 pag.,  8 lei.

                  Cartea cuprinde un buchet de meditatii, scrisori imaginare catre diverse personalitati ale culturii romane (M. Eminescu, C. Brancusi), povestiri culese din viata, unele comice, altele dramatice, pline de invataturi moral-religioase pentru cititori. Autorul marturiseste: ,,Cuvantul mi-a fost cale catre oameni si catre Dumnezeu. Prin el mi-am spus bucuriile si necazurile, durerile si sperantele; el mi-a fost lacrima si zambet, arma de aparare si scara spre inaltimi; cu el am invatat si-am liturghisit, cu el am iubit, cu el am trait; el mi-a fost inceput si tot el imi va fi sfarsit, iar cand m-oi calatori pe celalalt taram, el ma va pomeni de pe o cruce, dintr-o inima, ori de pe fila unei carti. Prin el am fost mai mult decat o vietuitoare pe pamant; el mi-a fost binecuvantare si uneori blestem, el mi-a fost insusi sensul de a fi. Daca cea dintai grija a crestinului este de a se mantui, cea dintai grija a omului este de a se zidi si a zidi prin cuvant.”

 

9.      Pomelnic, 2 pag., carton gros, lucios,  0,50 lei;

 

10.  Calauza biblica,  426 pag., 30 lei;

             Cartea este o antologie de cugetari si sfaturi intelepte selectate din Sfanta Scriptura, organizate pe teme si probleme, cu indici si note de subsol. Lucrarea nu este o concordanta biblica, ci ea se vrea chiar o calauza in viata duhovniceasca a cititorilor. Numeroase texte cuprinse in aceasta lucrare sunt insotite de comentarii, care ajuta pe cititor in intelegerea mai adanca a sensurilor mesajului biblic. Cel care a selectate aceste texte, a facut cuvenitele comentarii si explicatii, prefata si indicii, a ingrijit editia, este Pr. Al. Stanciulescu-Barda.

 

11.  Pr. Prof. Dr. Al. Stanciulescu-Barda, Studii si documente privind Istoria Romaniei. Vol. III. Banatul,  631 pag., 50 lei;           

             Cartea cuprinde 1073 documente inedite din perioada 1780-1886 privitoare la Banat, provenind din cancelariile bisericesti, politice, militare si administrative din Varset, Karlovit, Viena, Buda, Pesta, Sibiu, Timisoara, cat si un manuscris banatean, - varianta locala din 1804 a lui Supllex Libellus Valachorum - , descoperit la Biblioteca Academiei Romane din Bucuresti. Primul volum din aceasta serie a aparut in 2003 si in el au fost analizate aspectele istorice desprinse din aceste documente. Volumul al II-lea a aparut in  2010 si in el erau analizate aspectele juridice(drept international, administrativ, civil, penal, medicina legala etc.), cat si cele de drept canonic. Documentele in discutie prezinta insa aspecte mult mai variate, care ilustreaza viata romanilor banateni din perioada respectiva. Sunt pagini emotionante, care vorbesc despre Rascoala lui Horea, revolutia franceza, revolutia de la 1848, numeroasele razboaie austro-turcesti, austro-franceze, epidemiile de ciuma si de holera, care au decimat populatia Europei acelei vremi. In ele surprindem starea materiala si spirituala a romanilor, relatiile lor cu autoritatile politice, militare si bisericesti, cu celelalte nationalitati conlocuitoare. Nu lipsesc nici documentele care ne vorbesc de renasterea constiintei nationale, de lupta romanilor pentru  afirmare politica, bisericeasca, culturala si sociala. Gasim aici o adevarata cronica a noutatilor editoriale ale vremii, aparitia si raspandirea publicatiilor romanesti din Banat si Transilvania, care si-au adus din plin aportul lor la progresul poporului roman. Gasim aici figurile unor mari luptatori pentru drepturile romanilor, aparitia si dezvoltarea scolilor, asistentei medicale si multe altele.       

                  Astazi, cand apar tot mai putine volume de documente, cartea noastra este o noutate binevenita in spatiul cultural romanesc si speram ca ea va fi bine receptata de cititori, de cercetatori, de toti iubitorii de cultura si de istorie romaneasca.

                   In cazul in care vor exista solicitari, vom reedita primele doua volume. Raportat la preturile actuale, primul volum ar costa 15, 00 lei, iar al doilea   aprox. 40 lei. Asadar, primim inscrieri si la acelea.

 

12.  Nicolae Iorga, asa cum l-au cunoscut,  272 pag., 20 lei;

                  Lucrarea este rodul unor cautari desfasurate in ultimii treizeci de ani. Nenumarate scrisori si mesaje am adresat de-a lungul celor trei decenii catre toti cei ce l-au cunoscut pe marele savant. Am publicat anuntul in multe reviste si ziare si rezultatul s-a concretizat in aceasta carte. Intalnim aici  amintiri despre Nicolae Iorga semnate de fosti studenti, secretari, prieteni, apropiati ai sai din tara si din strainatate, precum Nicolae Bocancea, Traian Cantemir, Alexandru Cioranescu, Alexandru Ciurea, Ioan Cociu, Gheorghe Cunescu, Nicolae Fuiorea, Ieremia B. Ghita, Nicolae Grigoras, Gheorghe Iliescu-Izvoare, Constantin Pavel, Alexandru Petrescu, M. Petrescu-Dambovita, Ion Larian Postolache, Alexandru Predescu, Ioan Ramureanu, Petru Rezus, Constantin Robescu, I. I. Rusu, Stela  Serghie, Dan Simonescu, Ene Stanciu, Haralambie Teodoru, Gh. Veteleanu, D. Balasa, I. C. Chitimia, Rodica Ciocan-Ivanescu, Gheorghe  Hrusca, Ioan T. Ionescu, I. Ionescu, C. Lodovescu, Gh. Ruscanu, Maria Schmidt, Ilie Gramada, Aurel Bordenache, Emilia Comisel, Gunther Schuller, Alexandru Andronic, A. Mihaescu, Iosif E. Naghiu, Nicolae Petrescu, Gheorghe ?inca, Haralambie Teodoru,  Teodor Costescu, Gh. Dumitrescu-Bistrita, George Magherescu, Mircea Iosif, Gh. Paschia, Em. D. Petrescu, Gh. Popescu, Jozsi  Sandor, Virgil Medan, Antonie Plamadeala si multi altii.        Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat ideea de a aduna aceste amintiri inedite, dar regret ca ideea mi-a venit mult prea tarziu. S-ar fi putut aduna mult mai mult material! Asta este!

 

13.                  Pr. Al. Stanciulescu-Barda, Scrisoare pastorala, vol. V,  712 pag., 40 lei;

               In acest volum sunt cuprinse numerele 159-200 din publicatia parohiei noastre ,,Scrisoare pastorala”, aparute in perioada 15 mai 2009-28 febr. 2011. Este o perioada destul de agitata in viata lumii, a tarii, a parohiei, dar si a preotului-autor al ,,scrisorilor”. Aceasta stare tensionata se poate surprinde in mai multe materiale publicate. ,,Scrisorile” devin astfel nu numai oglinda a problemelor mari cu care se confrunta omenirea sau tara, ci si problemele locale si chiar personale. ,,Scrisoarea pastorala” a fost un amvon, a fost o tribuna, a fost un prieten, a fost o punte de legatura intre preot si credinciosii sai, intre preot si cititorii sai. A fost altceva decat predica propriu-zisa. A fost una din cele mai sarace publicatii din ultimii ani, dar a inglobat in paginile sale mult material, care se poate constitui ca o cronica a vremurilor noastre si a celor trecute. Alte surate sunt bogate, mari, frumoase, cu multe poze frumos realizate. A noastra e simpla si se adreseaza in primul rand oamenilor simpli, credinciosilor nostri din parohie, taranilor nostri. In paginile ei si-au gasit de multe ori loc necazurile si bucuriile enoriasilor nostri, ale romanilor in general. De multe ori ne-am asumat riscuri, am trezit dusmanii puternice, tocmai pentru ca am spus lucrurilor pe nume si adevarul a deranjat pe multi. Am inclus materiale menite sa indemne la viata crestineasca; am criticat de multe ori prostia, aroganta, nedreptatea, pacatul de tot felul. Nu ne-a fost straina gluma, ironia, stiind ca aceasta este foarte gustata si are un mare rol educativ. Am mijlocit la cunoasterea si ajutorarea oamenilor de aici si de departe. Prin ,,Scrisoare pastorala” am reusit sa creem o atmosfera familiala, o relatie de adevarata prietenie intre preot si credinciosii lui din parohie si nu numai. Preotul nu a mai fost strain de enoriasii lui. Tocmai datorita sinceritatii si franchetii cu care a spus lucrurilor pe nume, oamenii au simtit ca este unul de-ai lor, ca nu este un privilegiat al sortii. Prin ,,Scrisoare pastorala” fii de departe ai parohiei noastre s-au simtit mai aproape de casa, de cei dragi ai lor. ,,Scrisoarea pastorala” a fost preluata in intregime sau partial de multe publicatii serioase, cu prestigiu recunoscut, din tara si din strainatate. ,,Scrisoare pastorala” a facut sa se inteleaga ca o parohie dintr-un sat uitat de lume poate constitui un factor de cultura si progres spiritual, prin numeroasele carti publicate si raspandite in lumea intreaga. O institutie mai mica decat oricare alta, cu numai doi angajati, a reusit sa publice sute de carti in mii de exemplare in douazeci de ani de libertate, in conditiile unei crize, care nu se mai termina. Poate si ,,Scrisoarea pastorala” constituie un argument ca satul romanesc inca nu a pierit, desi este in mare pericol, ca inca mai poate sa ofere ceva de folos spiritual si nu numai societatii romanesti. Poate ne-am slujit si astfel  credinciosii, Biserica si pe Dumnezeu. Aceasta ne-am dorit de fapt!

                                     

 

14.                  Gheorghe Duncea, Tudor Vladimirescu, asa cum l-am cunoscut,  150 pag., 6 lei;         

            Gheorghe Duncea a fost capitan al lui Tudor Vladimirescu. Este unul dintre prietenii cei mai apropiati ai lui Tudor Vladimirescu. Au fost impreuna de la varsta de cinci ani. Au fost colegi de scoala, tovarasi in afaceri, in armata, in lupte. Lucrarea de fata cuprinde insemnarile scrise de autor la cateva zile dupa asasinarea lui Tudor, cand Duncea insusi se astepta sa fie prins si executat. Este un text scris ,,cu limba de moarte”, pentru a se sti de catre urmasi lucruri necunoscute din biografia marelui erou. Insemnarile lui s-au pastrat ,,la capriorul unei case” din Prejna, au fost transcrise de un urmas al sau, au fost publicate in reviste din perioada interbelica sub forma de serial  si vad acum pentru prima data lumina tiparului sub forma de carte. Lucrarea este insotita de un studiu introductiv semnat de Pr. Stanciulescu-Barda.          

              Ne facem o datorie de constiinta din publicarea acestui manuscris si speram ca el va intra in circuitul stiintific si-n atentia istoricilor si a marelui public.

 

15.                  Pr. Al. Stanciulescu-Barda, Sfintele Taine si proverbele romanesti,  82 pag., 6 lei.

              ,,Proverbele ne ofera exemple concludente ale felului cum s-a reflectat invatatura dogmatica si practica litur­gica in mentalitatea colectiva. Este surprinzator cu cata atentie si cu cata profunzime omul din popor a receptat adevarul teo­logic, l-a trecut prin filtrul constiintei si sufletului sau, l-a con­centrat in cupa foarte stramta si sintetica a proverbului si l-a transmis din generatie in generatie. Speram ca ne va ajuta Dumnezeu ca in viitorul apropiat sa dam la lumina o antologie de proverbe religioase romanesti si o sinteza de etnoteologie bazata pe tezaurul inestimabil al paremioticii romanesti. Stu­diul de fata este un inceput”.

 

16.                  Profetii privind Romania,  42 pag., 3 lei.        

                Constient ca exista in toate vremurile si in toate timpurile oameni inzestrati de Dumnezeu sa  prezica sau sa prevada viitorul, am inceput o serie cu astfel de scrieri care privesc Romania sau contextul international in care se deruleaza istoria tarii noastre. Pentru aceasta, am considerat ca cel mai reprezentativ in acest sens este Sundar Singh. Intr-o vreme in care emigratia este masiva, in care atatia dintre confrati se declara nemultumiti ca sunt romani, venim cu aceasta scriere, pe care, dupa ce o citesti, ii multumesti lui Dumnezeu  ca te-a randuit sa fii roman si sa traiesti in Romania de azi si de maine.

B.   Carti in curs de aparitie:

17.      Chemari la Domnul, vol. IX;

18.      Manastirea profanata;

19.      Mitropolitul  Bartolomeu-Valeriu Anania, asa cum l-am cunoscut;

20.      Mitropolitul  Nestor Vornicescu, asa cum l-am cunoscut;

21.      Mitropolitul Antonie Plamadeala, asa cum l-am cunoscut;

22.      Nunta din Transilvania;

23.      Proverbe religioase romanesti;

24.      Religia si proverbul romanesc;

25.      Scrisoare pastorala, vol. VI;

26.      Lacrima amintirii;

C.  Micul anticariat:

27.      Aldea, T., Scrisorile Apocalipsei, Alba Iulia, Editura Mateus, 1994, 170 pag., 10 lei;

28.      Alexandrescu, Gr., Versuri si proza, Bucuresti, Editura Tineretului, f.a., 276 pag., 5 lei;

29.      Adreicut, Andrei, Ospatul credintei. Cuvinte de invatatura, Cluj-Napoca, 2012, 344 pag., 20 lei;

30.      Aghioratul, Nicodim, Razboiul nevazut, f.l., 1991, 174 pag., 10 lei;

31.      Andru, Vasile, Cel mai indepartat paradis, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 2001, 184 pag., 10 lei;

32.      Andru, Vasile, Mistici din Carpati, Chisinau, Editura Ruxanda, 1998, 166 pag., 10 lei; Editura Pontos, 2000, 256 pag., 10 lei;

33.      Andru, Vasile, Mistici din Carpati, Bucuresti, Editura Nemira, 2013, vol. I, 128 pag., 10 lei; vol. II, 112 pag., 10 lei; vol. III, 128 pag., 10 lei;

34.      Andru, Vasile, Pasarile cerului, f.l., Editura Accent Print, 2011, 240 pag., 10 lei;

35.      Andru, Vasile, Pustia se lumeste, Bucuresti, Editura Antet, 2014, 152 pag., 10 lei;

36.      Anton, Eugenia Tudor, Pretul singuratatii, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasa,  1981, 336 pag., 10 lei;    

37.      Apetrei, E., Mecanofonocardiografie, Bucuresti, Editura Medicala, 1977, 164 pag., 12 lei;

38.      Atwood, M., Asasinul orb, Bucuresti, Editura Corint, f.a., 32 pag., 4 lei;

39.      Augustin(Fer.), Despre credinta si crez, Bucuresti, Editura Institutului Biblic, 2010, 92 pag., 12 lei;

40.      Badea, M., Nichitelea, P., Filozofia istoriei. Orientari si tendinte contemporane, Bucuresti, Editura Politica, 1982, 254 pag., 5 lei;

41.      Barbu, I., Poezii, Bucuresti, Editura Minerva, 1976, 184 pag., 5 lei;

42.      Balasa, D., File de jurnal, Rm. Valcea, Editura Buna Vestire, 2011, 16 pag., 3 lei;

43.      Botezul copiilor, Beius, Editura Buna Vestire, 2011, 88 pag., 3 lei;

44.      Carte de suflet pentru copii, Beius, Editura Buna Vestire, 2002, 52 pag., 3 lei;

45.      Carticica de rugaciuni pentru copii, Dr. Tr. Severin, Editura Didahia, f.a., 14 pag. policrome, 1 leu; (2)

46.      Campeanu, Remus, Intelectualitatea romana din Transilvania in veacul al XVIII-lea, Cluj-Napoca, Editura Universitatii, 1999, 324 pag., 30 lei;

47.      Cerchez, Em., PC – pas cu pas, Iasi, Editura Polirom, 2001, 286 pag., 15 lei;

48.      Chirita, C., Ciresarii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1962, vol. I, 336 pag., 7 lei; vol. II, 360 pag., 7 lei; vol. III, 342 pag., 7 lei; vol. IV, 336 pag., 7 lei; vol. V, 382 pag., 7 lei;

49.      Cinstirea Sfintei Cruci, Beius, Editura Buna Vestire, 2012, 72 pag., 3 lei;

50.      Cioculescu, ?erban, Amintiri, Bucuresti, Editura Eminescu, 1981, 466 pag., 10 lei;

51.      Climer, I., Choix de poesies francaise, Bucuresti, Editura Didactica, 1967, 332 pag., 10 lei

52.      Choix de poésies françaises, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1967, 332 pag., 20 lei;

53.      Codul rutier 2003 in 1100 intrebari, Bucuresti, Editura National, 2003, 364 pag., 10 lei;

54.      Constantin, Th., Cea de-a treia pista, Bucuresti, 1969, 50 pag., 4 lei,  

55.      Dan, I., Curierul secret, Bucuresti, Editura Eminescu, 1974, 432 pag., 10 lei;

56.      Dersidan, E., Dictionar de termeni juridici, Bucuresti, Editura Proteus, 2005, 456 pag., 25 lei¸

57.      Desmarest, Marie-Anne, Torente, Bucuresti, Editura Porus, 1992, vol. III, 304 pag., 6 lei; vol. IV, 206 pag., 6 lei; vol. V, 190 pag., 6 lei; vol. VI, 208 pag., 6 lei;

58.      Dessila, O., Iubim, vol. III, Bucuresti, Editura Eminescu, 1970, 216 pag., 10 lei;

59.      Dickens, Ch., Amintirile lui Oliver Twist, Bucuresti, Editura Tineretului, 1962, 450 pag., 10 lei;

60.      Dickens, Ch., David Copperfield, Bucuresti, Editura Tineretului, 1969, 520 pag., 15 lei;

61.      Dickens, Ch., Marile sperante,  vol. I, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1969, 310 pag., 5 lei;  

62.      Dinut, Titu, Toteme din ?ara Cosustei, Craiova, Editura Ramuri, 2013, 254 pag., 10 lei;

63.      Dobrescu, Olga, Ostila geometrie(versuri), Timisoara, Editura Marineasa, 1997, 70 pag., 5 lei;

64.      Dogaru, C. St., Palimpsest, Bucuresti, Editura Gnosis, 2005, 134 pag., 6 lei;

65.      Dreiser, Th., O tragedie americana, Buc., ESPLA, 1954, vol. I, 674 pag., 20 lei; vol. II, 432 pag., 15 lei;

66.      Duduleanu, M., Octavianus Augustus, Bucuresti, Editura ?tiintifica si Enciclopedica, 1985, 488 pag., 10 lei;

67.      Dumitriu, Petru, Ne intalnim la judecata de apoi, Bucuresti, Editura Univers, 1992, 224 pag., 7 lei;

68.      Eder, B., Windouws, Timisoara, Editura Bic All, f.a., 112 pag., 7 lei;

69.      Faulkner, W., Absalom, Absalom!, Buuresti, Editura Univers, 1974, 276 pag., 15 lei;

70.      Fielding, H., Tom Jones, Buc., Editura pentru literatura, 1967, vol. II, 360 pag., 5 lei; vol. IV, 382 pag., 5 lei;

71.      Getino, O., Ii spuneau patruzeci si cinci, Buc., Editura pentru literatura universala, 1966, 172 pag., 7 lei;

72.      Ghirvu – Calin, Elena, Haina vantului, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1981, 190 pag, 5 lei;

73.      Girleanu, E., Nucul lui Odobac, Bucuresti, Editura pentru Literatura, 1964, 420 pag., 5 lei;  

74.      Guerrazzi, Fr. D., Isabella Orsini, Bucuresti, Editura Albatros, 1968, 248 pag., 7 lei;

75.      Gutan, I., Tudor Arghezi. Imaginarul poetic, Bucuresti, Editura Minerva, 1980, 338 pag., 15 lei;

76.      Hobana, I., Enigme pe cerul istoriei, Bucuresti, Editura Abeona, f.a., 276 pag., 10 lei;

77.      Hozevitul, Ioan Iacob, Hrana duhovniceasca, Buuresti, Editura ,,Lumina lina”, 2006,  624 pag., 15 lei;  

78.      Ilie, Cleopa, Dialog cu Sorin Dumitrescu, CD, vol. III, Sihastria, 2007, 10 lei;

79.      Ionescu-Targoviste, C., Memento de vacanta pentru hepatici, Buc., Ed. Sport, 1976, 118 pag., 5 lei;

80.      Iures, ?t., Orbita planetei EPS, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1987, 606 pag., 10 lei;

81.      ,,Izvorasul”, Revista de cultura populara, Rm. Valcea, 1993, nr. 4, 48 pag., 2 lei;

82.      James, H., Portretul unei doamne, Bucuresti, Editura Eminescu, 1970, 600 pag., 20 lei;

83.      Junimea, vol. II, Bucuresti, Editura Albatros, 1970, 294 pag., 5 lei;  

84.      King, St., Culoarul mortii, Oradea, Editura Aquila, 1993, 592 pag., 15 lei;

85.      Knittel, J., Via Mala, Bucuresti, Editura ,,Prietenii cartii”, 1992, 496 pag., 12 lei;

86.      Lilienfeld, Fairy, Spiritualitatea monahismului timpuriu al pustiei, Craiova, Editura Mitropoliei Olteniei, 2006, 150 pag., 10  lei; (5)

87.      Limbajul medical, Timisoara, Institutul de Medicina, 1974, 4 vol., 10 lei;

88.      Lumea Bizantului, Bucuresti, 1972, 280 pag., 30 lei;  

89.      May, K., Testamentul incasului, Bucuresti, Editura Albatros, 1971, 380 pag., 15 lei;

90.      Marcu, Vasile, Povestea corbului, Bucuresti, Editura ,,Luminadin lumina”, 1998, 256 pag., 7 lei;

91.      Marcu, Vasile, Invierea fiului vaduvei din Nain, Bucuresti, Editura ,,Lumina din lumina”, 2000, 254 pag., 7 lei;

92.      Marin, Fl., Explorari functionale pentru cadre medii, Bucuresti, Editura Medicala, 1978, 188 pag., 10 lei;

93.      Matei, D., Indreptar practic de medicina de familie, Bucuresti, Editura Mediala, 2006, 232 pag., 15 lei;

94.      Maugham, W. S., Robie, vol. I, Bucuresti, Editura Minerva, 1970, 280 pag., 5 lei;

95.      Maupassant, G., Bel-Ami, Bucuresti, Editura Eminescu, 1971, 326 pag., 15 lei;

96.      Mandita, Nicodim, Drumul Crucii Domnului Iisus Hristos, Bucuresti, Editura ,,Lumina din lumina”, 2010, 288 pag., 10 lei;

97.      Mic, Lucian, Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, Caransebes, Editura Diecezana, 2006, 110 pag., 8 lei;

98.      Mihoc, Vasile, Nasterea de sus, Sibiu, 1996, 92 pag., 5 lei;

99.      Militaru, Vasile, Divina zidire, Bucuresti, Editura ,,Lumina din lumina”, 2002, 400 pag., 12 lei;

100.  Militaru, Vasile, ?oaptele ingerilor. Poemele nemuririi. Dreptul Iov. Psalmii vietii fara de moarte, Bucuresti, Editura ,,Lumina lina”, 2010, 384 pag., 12 lei;

101.  Militaru, Vasile, Cantarea neamului, Bucuresti, Editura ,,Lumina din lumina”, f.a., 230 pag., 8 lei;

102.  Minunile Maicii Domnului, vol. III, Barda, Editura Cuget Romanesc, 1995, 32 pag., 3 lei;

103.  Mogos, V., Urgente metabolice, Buuresti, Editura Enciclopedica, 1991, 200 pag., 7 lei;

104.  Moisescu, Al. D., Modul de administrare a medicamentelor, Bucuresti, Editura Medicala, 1979, 112 pag., 7 lei;

105.  Molitor, Ulric, Despre vrajitoare si prezicatoare, Bucuresti, Editura Tornada, 1991, 96 pag., 7 lei;

106.  Muresanu, A., Reflexii, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1977, 214 pag., 8 lei;

107.  Musicescu, Maria Ana, Manastirea Sucevita, Bucuresti, Editura Sucevita, 1967, 56 pag., 4 lei;

108.  Negruzzi, I., Amintiri din ,,Junimea”, Bucuresti, Editura Minerva, 1970, 456 pag., 5 lei;

109.  Nicolescu, Corina, Biserica Sf. Nicolae din ?cheii Brasovului, Buc., Editura Meridiane, 1967, 50 pag., 4 lei;

110.  Obreja, T., Hematomul intracerebral primar, Iasi, Editura Junimea, 1980, 220 pag., 10 lei;

111.  Ortodoxia, calea adevarului si a dreptei credinte, Beius, Editura Buna Vestire, 2009, 72 pag., 3 lei;

112.  Panciatantra, Trad. Th. Simenschy, Bucuresti, Editura Sophia, 1994, 286 pag., 7 lei;

113.  Pacurariu, M., Pagini de istorie bisericeasca, Sibiu, Ed. Mitrop. Ardealului, 1991, 64 pag., 5 lei;

114.  Pelling, N., Imperiul Habsburgic, 1815-1918, Bucuresti, Editura All, 2002, 168 pag., 15 lei;

115.  Perpetuum comic – 1984, Bucuresti, Editura Urzica, 1984, 254 pag., 10 lei;

116.  Perraut,  C., Frumoasa din padurea adormita, Bucuresti, Editura pentru Literatura, 1968, 310 pag., 5 lei;

117.  Plavan, Vasile, Boabe de lacrimi, Bucuresti, Editura Carpathia, 2007, 40 pag., 5 lei;

118.  Popescu, Fl., Pe urmele lui Vasile Voiculescu, Buuresti, Editura Sport-Turism, 1982, 302 pag., 7 lei;

119.  Popescu, Tudor, ,,H.W.” isi cauta umbra, Bucuresti, Editura Militara, 1970, 184 pag., 5 lei;

120.  Popovici, Aurel, Stat si natiune. Statele Unite ale Austriei Mari, Buc., Ed. Albatros, 1997, 418 pag., 25 lei;

121.  Preda, Marin, Albastra zare a mortii, Bucuresti, Editura Militara, 1983, 172 pag., 5 lei;

122.  Preda, M., Morometii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1967, 430 pag., 5 lei;   

123.  Preda, M., Cel mai iubit dintre pamanteni, Bucuresti, Editura ,,Cartea Romaneasca”, 1987, vol. I, 478 pag., 5 lei; vol. II, 430 pag., 5 lei; vol. III, 318 pag., 5 lei;

124.  Preutu, Marina, Pissaro, album cu reproduceri color, Bucuresti, Editura Meridiane, 1974, 80 pag., 10 lei;

125.  Prohodul Maicii Domnului, Rm. Valcea, Editura Buna Vestire, f.a., 36 pag., 5 lei; (3);

126.  Puric, Dan, Suflet romanesc, Bucuresti, 2013, 208 pag., 25

127.  Quai, I. si colab., Introducere in teoria si practica medico-legala, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1978, 10 lei;

128.  Rascu, I. M., Amintiri
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page