Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Hurezeanu, despre cartea "Corneliu Coposu. File dintr-un jurnal interzis": O exceptionala contributie la istoria României


Scriitorul si publicistul Emil Hurezeanu considera ca volumul "Corneliu Coposu. File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947, 1953, 1967-1983" se inscrie in "seria marilor marturii cu valoare de adaugare pentru istoria Romaniei".
 Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Editie ingrijita si prefatata de Doina Alexandru, lucrarea a fost lansata marti la Hanul lui Manuc.

"Aceasta carte este in primul rand o exceptionala contributie la istoria Romaniei", a spus Hurezeanu, caracterizand volumul ca "un document concentrat de participare la istoria" tarii noastre, "o carte foarte fierbinte, cu iradieri de omenie, de gravitate, de raspundere".

El l-a comparat pe Corneliu Coposu, "in anii senectutii sale luminoase si necesare", cu Charles de Gaulle ori cu Konrad Adenauer, care "li s-au dat" francezilor sau germanilor, asa cum noua, romanilor, ni s-a dat Seniorul.

Pentru directorul Editurii Vremea, Silvia Colfescu, volumul lansat reprezinta "o carte care cinsteste memoria uneia din figurile care au contat in istoria noastra moderna", lucrarea aducand "repere necesare" in societatea romaneasca.

Flavia Balescu-Coposu, sora marelui om politic taranist, a evocat istoria jurnalului pastrat pentru a fi publicat intre copertile unei carti, marturisind ca in timpul comunismului acesta a fost pastrat la Constanta, bine ascuns de un bun prieten al Seniorului, prin "supraetajarea cotetului porcului".

"Corneliu Coposu a fost un cronicar extraordinar al vremurilor pe care le-a trait, un martor, un intelectual rafinat, cu o cultura si cu o viziune continentala si internationala exceptionala", a spus jurnalistul Tudor Calin Zarojanu.

Doina Alexandru a afirmat ca lucrarea, "fresca a unei epoci", evidentiaza "forta adevarului si libertatea de spirit specifice autorului".

Evenimentul a fost inscris in seria manifestarilor organizate cu prilejul centenarului Corneliu Coposu.

Aparuta la Editura Vremea, "cartea reuneste o parte din manuscrisele ascunse intr-o valiza data in pastrare bunului prieten al Seniorului, Ioan Dumitru, spre a fi puse la adapost de perchezitiile securitatii, insemnari zilnice, fise, portrete pe baza carora dorea sa isi reconstituie jurnalul si cartea definitivata inca din 1947, dar confiscata — 'Viata lui Iuliu Maniu'".

Potrivit editurii, "majoritatea insemnarilor lui Corneliu Coposu din acest jurnal ascuns de securitate timp de peste patru decenii graviteaza in jurul unui singur astru: Iuliu Maniu". Aceasta "consemneaza miscarile diurne ale Prezidentelui, intalnirile sale cu toate personalitatile politice importante, cu diplomatii straini acreditati in Romania, strategia sa de a scoate tara din alianta cu Germania lui Hitler si a o trece de partea aliatilor, actiunile secrete riscante intreprinse in acest scop, actul de la 23 August si, in final, incercarile disperate ale batranului luptator de a-i convinge pe diplomatii englezi si americani si pe guvernele lor sa nu abandoneze Romania in ghearele comunismului sovietic".

Doina Alexandru (pseudonimul adoptat in 1977 la Radio Europa libera de Doina Xifta, nascuta Alexandrescu), n. 1946, a parasit Romania in 1975, emigrand in RFG.

Un an mai tarziu, se angajeaza redactor la postul de radio american Europa libera din Munchen, unde colaboreaza la diverse emisiuni — "Articolul zilei", "Programul politic", "Radio Magazin" — si la sectia de stiri.

Intre 1979 si 1995, a fost titular al emisiunii "Din lumea comunista", redenumita dupa 1990 "Cronica '90 — de la totalitarism la libertate", iar intre 1994 si 1995, a fost titularul programului "Lumea Crestina".

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Nita)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page