Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Corlatean: Secretarul general al NATO a acceptat invitatia de a efectua o vizita oficiala în România anul viitor


Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a avut marti la Bruxelles o intalnire cu noul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, care a acceptat invitatia de a efectua o vizita oficiala in Romania anul viitor.
 Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES FOTO

"Eu i-am adresat (n.r. secretarului general al NATO) invitatia de a efectua o vizita oficiala in cursul anului urmator, invitatie care a fost acceptata si pe canale diplomatice uzuale o sa lucram pentru definitivarea perioadei si a agendei vizite", a declarat, pentru AGERPRES, Corlatean, dupa intrevederea de la Cartierul General NATO.

Corlatean a precizat ca agenda discutiilor a vizat in principal masurile de implementare a deciziilor politice adoptate la Summitul NATO din Tara Galilor, prioritatile noului secretar general al NATO si diferitele dosare de actualitate in relatiile internationale.

El a apreciat ca discutiile au fost extrem de substantiale si au pus in evidenta rolul important, recunoscut si activ al Romaniei in cadrul NATO.

"Am insistat asupra necesitatii de a pune in practica in primul rand acele elemente vizand Readiness Action Plan, elementele de comanda si control ale NATO care urmeaza sa fie implementate pe teritoriul Romaniei, masurile de reasigurare ale aliatilor din flancul estic si nord-vestic al NATO, forta de reactie rapida si exercitiile militare comune", a spus ministrul de Externe.

El a indicat ca discutiile au vizat si relatiile cu partenerii Aliantei, precizand ca pozitia Romaniei este cunoscuta, tara noastra sustinand implementarea masurilor adoptate la summitul NATO privind cooperarea cu Georgia, pachetul de masuri legat de Ucraina si cooperarea cu Republica Moldova pentru consolidarea capacitatii nationale de aparare.

"A fost subliniat rolul important al Romaniei ca natiune coordonatoare in cadrul Aliantei in unul din cele patru proiecte care au fost confirmate pe relatia pe Ucraina, acel Trust Fund pentru apararea cibernetica. Romania este natiunea coordonatoare", a aratat Corlatean.

El a subliniat importanta fundamentala a relatiei transatlantice, precizand ca Romania este cunoscuta ca fiind un aliat extrem de clar si consecvent pentru sustinerea relatiei transatlantice, cu SUA si cu Canada.

"Eu am confirmat seriozitatea si consecventa pozitiei Romaniei, angajamentul asumat pentru cresterea alocarilor pentru Aparare, potrivit celor decise la Summit, respectiv obiectivul de a atinge 2% din PIB alocat Apararii la orizontul anului 2017", a afirmat ministrul de Externe.

Corlatean a precizat ca in discutiile cu secretarul general al NATO a fost abordata necesitatea unei evaluari in profunzime si cristalizarii viziunii de ansamblu a Aliantei pe termen lung pentru relatia cu Rusia care a fost marcata de evenimentele "dramatice" din bazinul Marii Negre si actiunea agresiva a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei.

De asemenea, el a spus ca a discutat cu oficialul NATO despre scutul antiracheta, precizand ca l-a informat ca acest proiect va deveni operational la baza de la Deveselu in 2015.

In plus, discutiile au vizat evolutiile din dosarele internationale importante si de actualitate, respectiv evolutiile din Afganistan si perspectivele misiunii Resolut Support in Afganistan.

AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page